درمان دستی در فیزیوتراپی یکی از متدهای درمانی است که توسط دستان فیزیوتراپیست بر روی مفاصل و بافت های نرم بدن اعمال می شود.
درمان دستی طیف وسیعی از انواع تکنیک های پیچیده است که به وسیله ی دست و توسط فیزیوتراپ های آموزش دیده و با مهارت انجام می شود.
تکنیک های درمان دستی شامل کشش دادن عضلات و مفاصل ، ماساژ عمقی بافت نرم ، فشار درمانی و جا اندازی مفاصل یا بافت های نرم شود. این روش درمانی همچنین شامل ماساژ های نرم ، ریتمیک ، و همچنین حرکت دادن ماهرانه بدن فرد بیمار با سرعت و در جهات معین و جا اندازی مفاصل یا بافت های نرم است و نیازمند تبحر فیزیوتراپیست در این زمینه است.
در این روش درمانی فیزیوتراپیست نیروی کنترل شده ای را با دستان خود بر روی قسمت های مختلف بدن اعمال می کند.
این تکنیک ها می تواند شامل دستکاری یا به حرکت واداشتن بافت نرم و مفاصل باشد و هدف از آن کمک به کاهش درد و بهبود عملکرد جسمانی است.
این روش درمانی موثر در فیزیوتراپی راهکاری موثر در بهبود و تسکین درد های حاد و مزمن است که کمک زیادی به بهبود مشکلات سیستم اسکلتی _ عضلانی بخصوص مشکلات مرتبط با ستون فقرات می کند.
درمان دستی در فیزیوتراپی به شرطی که توسط فیزیوتراپیست آموزش دیده در این زمینه انجام بگیرد تقریبا بدون عارضه جانبی خاصی است و در صورتی که در کنار سایر متدها و مدالیته های فیزیوتراپی بکار برده شود راهکاری موثر در درمان بیماری ها و آسیب های سکلتی به شمار می رود.
درمان دستی در فیزیوتراپی که با نام منوال تراپی نیز شناخته می شود با استفاده از تکنیک های دستی شامل منیپولیشن و موبیلیزاسیون ارائه می شود.
مهم ترین کاربرد منوال تراپی درمان مشکلات ستون مهره ها است و از این رو به عنوان یک روش موثر در درمان مشکلات ستون فقرات شناخته می شود.
هدف از تکنیک های درمان دستی در فیزیوتراپی ، تنش زدایی از عضلات و آرام سازی مفاصلی است که دچار محدودیت حرکتی شده اند تا به تسکین درد و بهبود دامنه حرکتی مفاصل کمک شود.
فیزیوتراپیست با آگاهی کامل از بیومکانیک بدن انسان و نحوه بروز اختلالات فیزیکی در سیستم اسکلتی بدن تکنیک های درمان دستی را به گونه ای بکار می بندد که به رفع مشکلات بیمار کمک کند.
کاهش درد و بهبود توانایی های حرکتی در بیمارانی که به دلایلی دچار مشکلات حرکتی شده اند از مهم ترین مزایای تکنیک های منوال تراپی است.
اعمال تکنیک های درمان دستی بر روی نقاط مختلف بدن با 4 تاثیر قابل توجه همراه است.
از لحاظ مکانیکی، حرکت دادن غیر فعال مفصل سبب کشش عضلات، رباط ها و کپسول مفصلی در آن ناحیه شده و می تواند اتصال غیر طبیعی بافت ها به همدیگر را که در نتیجه ی جراحت و یا التهاب ایجاد شده است، از بین ببرد و در نتیجه دامنه ی حرکتی بافت را افزایش دهد.
از لحاظ نوروفیزیولوژیکی درمان دستی می تواند علاوه بر محل جراحت، بر روی سیستم درد واقع در کانال نخاعی، اثر مهارکننده داشته باشد و منجر به بروز اختلال در چرخه انتقال پیام درد شود.
از لحاظ بیوشیمیایی دستکاری مفصل سبب فعال شدن سیستم اپیوئیدی درونی می شود.
از لحاظ روانشناسی، درمان دستی سبب می شود که فرد با به دست آوردن نتایج مثیت از این روش، احساس اطمینان و دلگرمی بیشتری نسبت به روند درمان و بهبودی خود کند.
این روش درمانی هم برای مقابله با درد ستون فقرات و هم برای مقابله با سندرم های درد ناشی از مشکلات ستون فقرات و همچنین آسیب بیش از حد مکانیکی به بافت نرم ( عضلات، مفاصل، رباط ها) و مفاصل محیطی (زانو، باسن، شانه و غیره) مورد استفاده قرار می گیرد.
فواید درمان دستی در فیزیوتراپی
- کاهش درد
- بهبود و افزایش دامنه حرکتی
- کاهش محدودیت های مایوفاشیال
- کاهش التهاب و تورم در بافت های آسیب دیده بدن
- کمک به تسریع بهبودی بافت های آسیب دیده
- بهبود عملکرد حرکتی
- افزایش طول عضلات کوتاه شده
- کاهش سفتی مفصل و کاهش تنش عضلانی
- بازیابی تحرک مفاصل آسیب دیده و ضعیف شده
- بهبود الگوی حرکتی
موارد کاربرد درمان دستی
- دردهای مزمن ستون فقرات همچون کمردرد و گردن درد
- تریگر پوینت ( نقاط ماشه ای )
- بیرون زدگی دیسک کمر
- بیرون زدگی دیسک گردن
- لغزش و سرخوردن مهره ها
- گرفتگی عضلات
- دردهای پس از اعمال جراحی
- سردرد های تنشی
- سردردهای میگرنی
- سندرم مفصل فکی _ گیجگاهی
- سندرم درد پاتلوفمورال
- کشیدگی های عضلانی
- سندرم شانه یخ زده
- عوارض پس از جراحی
- فیبرومیالژیا ( سندرم درد عضلانی مزمن )
- التهاب بورس ها
- التهاب تاندونها
- پیچ خوردگی مفاصل
همانطور که گفته شد این روش درمانی یکی از متدهای موثر و پرکاربرد در فیزیوتراپی است که با مراجعه به کلینیک فیزیوتراپی یا بصورت خدمات فیزیوتراپی در منزل می توان از آن بهره برد .
متخصصان ما با تجربه و دانش کافی آماده ارائه خدمات درمانی و توانبخشی در کلینیک و یا در منزل شما عزیزان هستند تا بتوانند به بهبود حال هموطنان عزیزمان کمک کنند.
هماهنگی جهت ویزیت :
فیزیوتراپیست جانپور 09122655648
کلمات مرتبط :