دیابت نوعی اختلال در سوخت و ساز بدن است که به دلیل اختلال در تعادل هورمون انسولین بدن رخ می دهد و درمان دیابت امروزه یکی از دغدغه های مسئولین بهداشتی در سراسر جهان است.
دیابت به دو دلیل رخ می دهد یکی از از بین رفتن توانایی تولید هورمون انسولین در بدن و دیگری مقاوم شدن بدن به انسولین که سبب اختلال در عملکرد طبیعی انسولین می شود.
بر طبق آمارهای سازمان جهانی بهداشت دیابت شایع ترین بیماری غدد در جهان است که سالانه باعث مرگ بیش از 4 میلیون نفر می شود.
بر اساس آمارهای کشوری نیز مشخص شده است که بیش از 10 درصد جمعیت ایران مبتلا به دیابت هستند و متاسفانه این در حالی است که نیمی از این افراد از بیماری خود اطلاعی ندارند.
در مراحل اولیه بیماری ممکن است علائم خاصی در بیمار ایجاد نشود بوطریکه بسیاری از مبتلایان بطور اتفاقی متوجه بیماری خود می شود.
افزایش قند خون مهم ترین مشلی است که در بدن مبتلایان به دیابت رخ می دهد و سبب بروز سایر علائم بیماری می شود.
انسولین هومونی است که در کنترل قند خون نقش اساسی دارد و هرگونه اختلالی در عملکرد آن می تواند منجر به خطرات عدیده ای برای فرد بیمار شود و به همین دلیل آشنایی با علائم و درمان دیابت از اهمیت زیادی برخوردار است.
استرس و افسردگی، ریسک ابتلا به سکته مغزی و مرگ ناشی از عارضه های قلبی_عروقی را در بیماران مبتلا به دیابت تا بیش از دو برابر افزایش می دهد.
انواع دیابت
دیابت نوع یک
در این نوع دیابت که اغلب در سنین زیر 20 سال ایجاد می شود تخریب سلول های بتا پانکراس منجر به نقص در تولید انسولین شده و بدن دچار کمبود انسولین می شود.
دیابت نوع دو
در این نوع دیابت که اغلب در سنین میانسالی رخ می دهد، بدن به انسولین مقاومت نشان می دهد که در نهایت ممکن است منجر به تخریب سلول های بتا پانکراس و نقص کامل تولید انسولین گردد.
عوامل ژنتیکی، چاقی و کم تحرکی مهم ترین عوامل خطر ابتلا به نوع دو هستند.
علائم دیابت
- تشنگی و عطش بیش از حد
- تعریق شبانه بطوری که سبب خیس شدن لباس فرد می شود.
- پراشتهایی
- کاهش وزن با وجود اشتهای زیاد
- خستگی
- تاری دید
درمان دیابت با فیزیوتراپی
به دلیل اهمیت دیابت و خطرات عوارضی که در پی دارد درمان آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
فیزیوتراپی یکی از راهکارهای موثر در کنترل و درمان دیابت است.
فیزیوتراپیست با آگاهی از اصول اساسی و پایه تمرین درمانی و فیزیولوژی بیماری دیابت، در عین حال که قند خون بیمار را کنترل می کنند به کاهش وزن و سبک زندگی صحیح در بیماران مبتلا به دیابت کمک می کند.
آموزش راه رفتن و راستای قامتی صحیح در کنار دیگر توصیه ها برای تعدیل فشار نواحی پر فشار کف پا و جلوگیری از زخم پای دیابتی موثر است.
فیزیوتراپیست برای کنترل و درمان دیابت از تمرین درمانی، الکتروتراپی و مکانوتراپی استفاده می کند.
ورزش نیز روشی موثر در کنترل و درمان دیابت است و با مشورت با متخصص فیزیوتراپی می توانید تمرینات ورزشی مناسب شرایط خود را دریافت کنید.
بیماریان مبتلا به این عارضه می توانند با انجام تمیرینات فیزیوتراپی در منزل به بهبود شرایط خود و پیشگیری از عوارض دیابت کمک کنند.
به دیابتی ها کمک می کند که از خطرات حمله های قلبی و نابینایی و صدمه های عصبی در امان بمانند.
متخصص فیزیوتراپی در منزل تمرینات کششی ، تقویتی و هوازی را متناسب با شرایط بیمار تنظیم و نحوه انجام و تعداد دفعات انجام آن ها را به بیمار آموزش می دهد.
پیاده روی و شنا نیز از جمله ورزش های مفید برای مبتلایان به دیابت هستند.