فیزیوتراپی برای درد سیاتیک در کنار تمرینات ورزشی معمولا به عنوان موثرترین درمان غرجراحی سیاتیک توصیه می شوند که توسط متخصصان فیزیوتراپی در منزل و کلینیک ما ارائه می شوند.
شرایط پزشکی زمینه ای، مانند تحلیل رفتن یا بیرون زدگی دیسک ها و فشردگی ریشه های عصبی در ستون فقرات کمری، می توانند منجر به بروز علائمی شوند که به نام سیاتیک شناخته می شوند.
شایع ترین علائم سیاتیک عبارتند از :
- درد کمر که به لگن و ساق پا نیز منتشر می شود.
- بی حسی و گزگز کردن کمر و پاها
- اختلال در عملکرد حرکتی به دلیل وجود درد
فیزیوتراپی برای درد سیاتیک فواید زیادی دارد از جمله :
- تسکین علائم
- جلوگیری از عود و شعله ور شدن علائم
- کمک به درمان عامل زمینه ای
- الگوهای حرکتی عملکردی بدون درد را بازیابی می کند.
- کاهش اسپاسم عضلانی
- بازیابی عملکرد ستون فقرات کمری و مفصل ساکروایلیاک
- بهبود تحرک اندام های تحتانی
- با کمک به تسکین درد ترس ناشی از حرکت را کاهش می دهد.
فیزیوتراپی و ورزش به تقویت و تحرک بافت های کمر، لگن، شکم، باسن و ران ها کمک می کند.
فیزیوتراپی ممکن است با استفاده از درمان های تسکین دهنده درد، مانند داروهای بدون نسخه (OTC) یا داروهای تجویزی یا تزریق استروئید اپیدورال ترکیب شود یا نباشد.
یک فیزیوتراپیست ممکن است ترکیبی از انواع مختلف از تکنیک های فیزیوتراپی، تکنیک های دستی، تحرک بافت نرم و یا ورزش درمانی را برای درمان سیاتیک تجویز کند. تمرینات خاص به علت اصلی سیاتیک و همچنین عوامل دیگری مانند سطح درد بیمار، شرایط کلی، آموزش و تجربه فیزیوتراپیست بستگی دارد.
راهکارهای فیزیوتراپی برای درد سیاتیک
تمرینات اکستنشن و فلکشن کمر با تقویت حرکت ستون فقرات به تسکین درد کمک می کند. اغلب، افراد مبتلا به کمردرد و سیاتیک با حرکت جهت دار خاص ستون فقرات احساس تسکین می کنند.
یک فیزیوتراپیست معمولاً ترجیحات جهت دهی فرد را قبل از تجویز تمرینات جهت دار خاص ارزیابی می کند، زیرا این تمرینات متناسب با بیمار و علائم خاص است. این تمرینات شامل خم شدن به عقب (کشش) و جلو (فلکسیون) است. این حرکت جهت دار جزء مهمی از روش مکنزی است که به عنوان تشخیص و درمان مکانیکی (MDT) نیز شناخته می شود.
روش مککنزی (تشخیص و درمان مکانیکی) تکنیکی است که شامل یک سری حرکات جهتدار فعال برای شناسایی و درمان منبع درد در ستون فقرات، ماهیچهها و یا مفاصل است. این تکنیک بر حرکت درد تشعشع به مرکز بدن از طریق ورزش تمرکز دارد، به عنوان مثال، حرکت دادن درد پا به ستون فقرات. تئوری این رویکرد این است که متمرکز کردن درد نشان دهنده بهبود علائم است. هدف کاهش علائم تشعشعی ناشی از ستون فقرات است. درمانگری که این تکنیک را انجام می دهد معمولاً آموزش های ویژه ای در روش مکنزی دارد.
تمرینات تقویتی فیزیوتراپی برای درد سیاتیک شامل تمرینات وزن بدن و مقاومتی برای تقویت عضلات شکم، کمر، باسن و پاها می باشد.
تمرینات ایزومتریک شامل انقباض عضلات بدون حرکت مفاصل است. نمونه هایی از تمرینات ایزومتریک شامل یک پلانک یا نگهدارنده پل است. این تمرینات می تواند به تقویت عضلات در زمانی که علائم حادتر هستند کمک کند.
تمرینات ایزوتونیک شامل انقباض عضله برای مقاومت در برابر بار ثابت، مانند باندهای مقاومتی و تمرین با وزنه، برای کمک به افزایش قدرت عضلانی از طریق مقاومت ثابت در برابر حرکات خاص است.
بازآموزی عملکردی شامل بازگرداندن حرکاتی مانند بلند کردن، حمل کردن و خم شدن یا چمباتمه زدن است. استفاده از تکنیک مناسب و الگوهای حرکتی سالم برای کاهش درد و جلوگیری از آسیب مجدد گنجانده شده است.
تحرک عصبی شامل تکنیکهای فعال یا غیرفعال بر روی یک عصب علامتی است که در داخل و خارج از تنش قرار میگیرد تا حرکت را تسهیل کند و علائم را کاهش دهد.
حرکت مفصل یک تکنیک درمانی دستی است که در آن درمانگر به مفصل فشار وارد می کند تا آن را به حرکت درآورد و اثر درمانی ایجاد کند.
دستکاری مفصل یک تکنیک دستی است که در آن درمانگر یک نیروی رانش سریع و سریع را در دامنه حرکتی انتهایی مفصل اعمال می کند تا درد را بهبود بخشد و حرکت طبیعی را بازگرداند.
سوزن خشک نیز از تکنیک های فیزیوتراپی برای درد سیاتیک است که در آن از یک سوزن کوچک برای هدف قرار دادن نقطه ماشه ای در عضله استفاده می کند. این تکنیک برای آزادسازی بافت ماهیچه ای بیش از حد تحریک پذیر و یا بیش از حد انقباض برای کاهش درد انجام می شود.
تکنیک انرژی عضلانی شکلی از درمان دستی است که شامل انجام انقباضات ملایم عضلانی همراه با درمانگر می شود که مفاصل دردناک را از طریق دامنه حرکتی خاصی حرکت می دهد. این تکنیک ممکن است به کاهش درد و بازیابی عملکرد کمک کند.
رهاسازی میوفاشیال و تحرک بافت نرم شامل استفاده از دستها یا ابزاری توسط درمانگر برای به حرکت درآوردن بافتهای کمر، لگن یا پاها برای درمان محدودیتهای فاشیال (بافت نرم زیرین) و کاهش تنش یا اسپاسم عضلانی است.
آموزش راه رفتن شامل تجزیه و تحلیل تکنیک راه رفتن و بازآموزی الگوهای صحیح راه رفتن است. این تکنیک ممکن است شامل تجزیه و تحلیل ویدیویی باشد.
دامنه حرکتی کمکی فعال شامل حرکت بخشهایی از پایین بدن مانند لگن و پاها به کمک درمانگر است. این تکنیک به تسهیل حرکت مفاصل یا عضلات خاصی که باعث درد می شوند کمک می کند.
اصلاح وضعیت بدن و شیوه زندگی برای سیاتیک
علاوه بر فیزیوتراپی برای درد سیاتیک، تعهد به وضعیت صحیح و ارگونومیک حمایت شده در هنگام نشستن، ایستادن و راه رفتن در درمان و پیشگیری از سیاتیک ضروری است. روالهای روزانه مانند پیروی از تکنیکهای ارگونومیکی ایمن بلند کردن بدن و استفاده از وضعیتهای خواب خوب نیز مهم است که رعایت شود.
هنگامی که سیاتیک شدید است، ممکن است تحمل درد برای بیماران سخت باشد و ممکن است نیاز به استراحت یک یا دو روزه داشته باشند. با این حال، استراحت بیش از دو روز به طور کلی توصیه نمی شود، زیرا استراحت طولانی یا عدم تحرک می تواند درد را افزایش دهد و منجر به بی شرایطی شود. حرکت منظم برای اجازه دادن به جریان مواد مغذی شفابخش به ساختارهای آسیب دیده که باعث درد می شوند مهم است.
فیزیوتراپیست محمدرضا جان پور
شماره نظام پزشکی : ف ۴۹۳۹
فیزیوتراپی در کلینیک و منزل (تهران،کرج)
نوبت دهی مشاوره و درمان : ۰۹۱۲۲۶۵۵۶۴۸
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی در منزل – فیزیوتراپی برای درد سیاتیک – درمان سیاتیک با فیزیوتراپی – فیزیوتراپی در منزل تهرانپارس