فیزیوتراپی در درمان یبوست به عنوان یکی از موثرترین روش های شناخته می شود که توسط متخصصان فیزیوتراپی کف لگن در شریعتی ارائه می شود.
یبوست معمولی شایع ترین زیر گروه یبوست است. در طول این نوع یبوست، مدفوع با سرعت طبیعی در روده بزرگ حرکت می کند و دفعات مدفوع طبیعی است، با این حال بیماران معتقدند که به دلیل مشکل درک شده در تخلیه یا وجود مدفوع سفت، یبوست دارند و بسیاری از بیماران از عوارض جانبی مانند نفخ، درد یا گرفتگی شکم، نفخ یا اتساع مرتبط با این مداخلات شکایت دارند و در نهایت، یک سوم بیماران نشان می دهند که از مدیریت دارویی خود راضی نیستند و به دنبال درمان های دیگر هستند.
شایع ترین علائم یبوست
- دفع مدفوع کمتر از 3 بار در هفته
- نیاز به زور زدن در حین اجابت مزاج
- مدفوع توده ای یا سفت
- احساس تخلیه ناقص یا انسداد آنورکتال
- نیاز به مانورهای دستی برای تخلیه مدفوع
دسته دیگر شامل اختلالات مدفوع است که اغلب در نتیجه اختلال عملکرد کف لگن یا اسفنکتر مقعدی هستند. از جمله این دسته از اختلالات مدفوع میتوان به دیسینرژی کف لگن، سندرم اسپاستیک کف لگن و آنیسموس اشاره کرد. با این اختلالات، اسفنکتر خارجی مقعد به جای شل شدن و باز شدن در حین اجابت مزاج، منقبض و سفت می شود.
فیزیوتراپی در درمان یبوست در این موارد بر بازآموزی عملکرد عضلات کف لگن در حین تخلیه تمرکز دارد. بیماران مبتلا به اختلالات مدفوع را می توان به فیزیوتراپیست هایی ارجاع داد که در مدیریت اختلالات کف لگن برای آموزش بیوفیدبک به منظور بازیابی عملکرد طبیعی عضلات کف لگن آموزش دیده اند. بیماران را می توان آموزش داد تا اسفنکتر مقعد خارجی خود را در طول کشیدگی شل کنند و همچنین انقباضات شکمی را برای کمک به حرکت مدفوع به سمت راست روده هماهنگ کنند. همچنین مشخص شده است که تحریک الکتروگالوانیکی با افزایش عملکرد حسی رکتوم و بهبود تعداد دفعات مدفوع در هفته، برای مدیریت دیسنژی کف لگن مؤثر است.
یبوست با گذر آهسته نیز نتیجه کاهش عملکرد عصبی ـ عضلانی روده بزرگ است. انتقال آهسته مدفوع ممکن است در هر نقطه از روده بزرگ رخ دهد. اختلالات سیستمیک، متابولیک، غدد درون ریز، یا برخی از اختلالات عصبی می توانند منجر به کندی عملکرد کولون شوند. با این حال، بسیاری از اوقات، علت یبوست آهسته انتقال ناشناخته است و بنابراین این وضعیت ایدیوپاتیک در نظر گرفته می شود. این زیر گروه از یبوست با علائم میل نادر به دفع مدفوع، نفخ، و درد یا ناراحتی شکمی. بعلاوه، مدفوع خشک و سفت اغلب شکایت اصلی بیمار است.
متخصصان ما در مرکز فیزیوتراپی کف لگن در شریعتی خدمات تخصصی فیزیوتراپی در درمان یبوست را ارائه می دهند.
مهم ترین عوامل خطر برای یبوست
1) شرایطی که بر هورمون ها تأثیر می گذارد:
- تیروئید کم کار (کم کاری تیروئید)
- دیابت
- چرخه قاعدگی – مشکلات یبوست بیشتر در حوالی تخمک گذاری (قبل از شروع قاعدگی) به دلیل تغییرات در هورمون ها
- بارداری – مربوط به هورمون است و همچنین رشد چنین داخل رحم روده ها را فشرده می کند و حرکت روده شما را کند می کند و منجر به یبوست می شود.
2) به تعویق انداختن مدفوع
برخلاف میل به ادرار کردن، می توانید میل به مدفوع کردن را نادیده بگیرید. اگر این کار را انجام دهید، این سیگنال معمولا از بین می رود. با این حال، با انجام این کار، مدفوع مدت بیشتری در روده بزرگ شما باقی میماند، به این معنی که آب بیشتری بیرون کشیده میشود و مدفوع سفتتر میشود و در نتیجه دفع آن دشوارتر میشود. این می تواند منجر به ایجاد مدفوع سفت ، نفخ و درد شکم شود.
3) اختلال عملکرد خروجی
عضلات کف لگن که به درستی هماهنگ نمی شوند تا امکان دفع مدفوع را فراهم کنند.
4) سبک زندگی کم تحرک
5) افزایش سن
6) مشکلات عصبی
این می تواند اعصابی را که باعث انقباض عضلات روده بزرگ و راست روده و حرکت مدفوع از طریق روده می شود، تحت تاثیر قرار دهد. مثالها عبارتند از: مولتیپل اسکلروزیس، بیماری پارکینسون، آسیب نخاعی و سکته مغزی
7) رکتوسل (نوع پرولاپس)
8) مگارکتوم یا رکتوم کم حساس
9) تنگی اسفنکتر داخلی مقعد (یعنی کرون)
10) داروها
برخی از داروها می توانند باعث یبوست شوند از جمله آرام بخش ها، داروهای ضد درد مخدر، برخی از داروهای ضد افسردگی یا داروهای کاهش فشار خون.
فیزیوتراپی در درمان یبوست
فیزیوتراپیست های متخصص در سلامت کف لگن از تکنیک های مختلفی برای درمان یبوست بهره می برند.
ارزیابی و درمان عضلات کف لگن با تکنیک های فیزیوتراپی کف لگ یکی از موثرترین روشهای درمان یبوست است که در مرکز فیزیوتراپی آیتن در شریعتی ارائه می شود.
متخصص فیزیوتراپی کف لگن از وسایلی برای کمک به یادگیری آرام کردن و سفت کردن ماهیچه های لگن استفاده می کند. شل کردن عضلات کف لگن در زمان مناسب در حین اجابت مزاج می تواند به شما کمک کند راحت تر مدفوع کنید. در طول یک جلسه بیوفیدبک، یک لوله مخصوص (کاتتر) برای اندازه گیری تنش عضلانی به رکتوم شما وارد می شود. درمانگر شما را از طریق تمرینات راهنمایی می کند تا به طور متناوب عضلات لگن خود را آرام و سفت کنید. این تنش عضلانی شما را اندازه گیری می کند و به شما کمک می کند بفهمید که چه زمانی عضلات خود را شل کرده اید.
تغییر در رژیم غذایی و افزایش مصرف آب ، مایعات و فیبر در کنار تحرک مناسب و فعالیت های ورزشی از جمله راهکارهایی هستند که در کنار فیزیوتراپی کف لگن می توانند به درمان یبوست کمک کنند.
عوارض یبوست
- بواسیر – زور زدن برای اجابت مزاج ممکن است باعث تورم در سیاهرگهای داخل و اطراف مقعد شود.
- شقاق مقعد – مدفوع بزرگ یا سفت می تواند باعث پارگی های ریز در مقعد شود.
- نهفتگی مدفوع – یبوست مزمن ممکن است باعث تجمع مدفوع سفت شده شود که در روده شما گیر می کند.
- افتادگی رکتوم – زور زدن مزمن برای اجابت مزاج میتواند باعث کشیده شدن مقدار کمی از راست روده و بیرون زدن آن از مقعد شود.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی در درمان یبوست – فیزیوتراپی کف لگن – درمان ضعف عضلات کف لگن با فیزیوتراپی – فیزیوتراپی در شریعتی – فیزیوتراپی در میرداماد – فیزیوتراپی در درمان بی اختیاری ادرار – فیزیوتراپی در ظفر