فیزیوتراپی پس از تعویض مفصل لگن یکی از ضروری ترین اقداماتی است که برا کمک به تسریع فرایند بهبودی و کاهش عوارض جراحی توصیه می شود.
تعویض مفصل لگن یکی از روش های جراحی موفق در سالیان اخیر است و در مواردی که مفصل لگن در اثر مشکلاتی همچون آرتروز یا شکستگی شدید دچار تخریب جدی شده و با روش های غیرجراحی قابل درمان نیست انجام می گیرد.
آرتروز مفصل لگن شایع ترین دلیل انجام جراحی تعویض مفصل لگن است که نقش موثری در بهبود حرکات مفصل لگن ، افزایش دامنه حرکتی لگن و کاهش درد و سایر مشکلات بیمار دارد.
جراحی تعویض مفصل لگن معمولا تحت بی هوشی عمومی یا بی حسی موضعی انجام می شود و به 2 تا 4 ساعت زمان نیاز دارد. مصرف داروهای آنتی بیوتیک نیز قبل و پس از جراحی برای جلوگیری از عفونت در محل جراحی ضروری است.
در عمل جراحی تعویض لگن، استخوان و غضروف گوی و سوکتی مفصل لگن برداشته میشوند. این کار به وسیله ابزارهای بسیار دقیق انجام میشود تا سطح مفصل برای قرار دادن پروتز جدید کاملاً آماده شود ، سپس مفصل مصنوعی لگن در محل آن قرار داده میشود تا مانند یک مفصل طبیعی بتواند برای بیمار کار کند.
انجام این عمل جراحی نیازمند ایجاد یک شکاف 25 سانتی متری در قسمت بالای لگن است ، سپس با کنار زدن بافت نرم دسترسی به مفصل لگن برای جراح ایجاد می شود.
این جراحی معمولاً بسیار موفقیتآمیز انجام میشود اما موفقیتآمیز بودن آن تا حدود زیادی به دوره توانبخشی با فیزیوتراپی پس از عمل جراحی نیز بستگی زیادی دارد.
زمان بهبودی پس از این عمل جراحی بستگی به عوامل زیادی دارد اما به طور کلی میتوان گفت بازگشت به زندگی طبیعی و فعالیتهای روزمره به طور متوسط بعد از یک تا شش ماه امکان پذیر است.
فیزیوتراپی پس از تعویض مفصل لگن
فیزیوتراپی پس از تعویض مفصل لگن نیز نقش موثری در بازیابی دامنه حرکتی مفصل و تقویت عضلات برای بهبود شرایط حرکتی بیمار دارد.
کاهش دامنه حرکتی در اثر بیمار و آسیب دیدگی و پس از مدتی بی حرکتی پس از جراحی از مهم ترین عوارضی است که با راهکارهای فیزیوتراپی قابل رفع است.
فیزیوتراپی پس از این جراحی همچنین احتمال دررفتگی مفصل جدید را کاهش می دهد و به قرار گیری مفصل مصنوعی در محل خود کمک زیادی می کند.
اولین جلسه فیزیوتراپی معمولا بفاصله دو تا سه روز پس از جراحی آغاز شده و تا زمانی که فرد به شرایط مطلوب حرکتی رسده و دامنه حرکتی مفصل لگن به وضعیت طبیعی برسد ادامه پیدا خواهد کرد.
فیزیوتراپیست به بیمار کمک میکند تا بتواند هرچه سریع تر با مفصل مصنوعی خود راه برود.
تمرینات ورزشی ، تحریک الکتریکی و تکنیک های درمان دستی از جمله موثرترین راهکارهای فیزیوتراپی پس از تعویض مفصل لگن هستند.
درمانهای دستی فیزیوتراپی مانند ماساژ درمانی و به حرکت درآوردن مفاصل نقش موثری در بازیابی دامنه حرکتی مفصل لگن پس از جراحی دارد.
استفاده از دستگاه CPM توسط فیزیوتراپیست نیز نقش موثری در کاهش خشکی مفصل و بهبود دامنه حرکتی آن در دوران نقاهت دارد.
تکنیک درمان دستی که با استفاده از دستان فیزیوتراپیست انجام می شود با ماساژ بافت نرم، کشیدن و حرکت مفصل د رجهات معین به حفظ و بهبود تحرک مفصل کمک زیادی می کند ، انجام تکنیک های درمان دستی درد بیمار را نیز تسکین می دهد.
انجام تمرین های کششی و تقویتی که توسط فیزیوتراپیست برای بیمار تنظیم می شود نقش موثری در بازیابی تحرک، افزایش دامنه حرکتی و کاهش فشار وارد شده بر غضروف مفصل لگن است.
تمرینات کششی و تقویتی که فیزیوتراپیست برای بیمار تنظیم می کند نقش مهمی در بهبود دامنه حرکتی مفصل لگن و بازیابی توانایی های حرکتی مفصل دارد ، این تمرینات همچنین با تقویت عضلات از مفصل مصنوعی در برابر آسیب دیدگی محافظت می کنند.
فیزیوتراپیست همچنین آموزش هایی در زمینه نحوه صحیح راه رفتن و نشست و برخاست نیز به بیمار می دهد که نقش مهمی در پیشگیری از آسیب دیدگی مفصل مصنوعی داشته و به تطابق هرچه بیشتر و سریع تر بیمار با مفصل مصنوعی کمک می کند. همچنین ممکن است فیزیوتراپیست استفاده از عصا یا واکر را به مدت چند هفته به بیمار توصیه کند.
از آن جایی که انجام جراحی های ارتوپدی از جمله جراحی تعویض مفصل لگن سبب بروز مشکلات حرکتی برای فرد شده و به همین دلیل مراجعه فرد بیمار به کلینیک فیزیوتراپی با دشواری همراه است خدمات فیزیوتراپی در منزل برای این افراد بسیار مناسب است و تمرینات فیزیوتراپی را می توان تحت نظر فیزیوتراپیست در منزل پیگیری کرد.
فواید فیزیوتراپی پس از تعویض مفصل لگن
- افزایش قابلیت انعطاف پذیری مفصل
- کاهش احتمال آسیب دیدگی مفصل مصنوعی
- بازیابی دامنه حرکتی مفصل
- کاهش دوران نقاهت پس از جراحی
- تقویت عضلات که به محافظت از مفصل مصنوعی کمک زیادی می کند.
- تسریع فرایند بهبودی و بازسازی بافت های آسیب دیده مفصل
- بهبود وضعیت تعادل و راه رفتن بیمار پس از جراحی
دلایل انجام جراحی تعویض مفصل لگن
همانطور که گفته شد این جراحی تنها در مواردی که مفصل لگن بحدی تخریب شده باشد که با راهکارهای غیرتهاجمی همچون فیزیوتراپی نتوان درد و سایر عوارض ایجاد شده برای بیمار را کنترل کرد انجام می گیرد که برخی از مهم ترین آن ها عبارتند از :
- آرتروز پیشرفته و حاد مفصل لگن ( این عارضه اغلب در افراد سالمند و بالای 70 سال دیده می شود )
- آسیب دیدگی شدید مفصل لگن که سبب تخریب و خرد شدگی مفصل شده باشد.
- عفونت شدید مفصل که منجر به تخریب مفصل شده باشد.
- سیاه شدن سر استخوان ران ( نکروز یا همان مرگ سلول ها در محل مفصل )
- رشد غیر طبیعی استخوان لگن
- تومورهای بدخیم مفصل لگن
کلمات مرتبط :
دکتر فیزیوتراپی در نارمک – بهترین مرکز فیزیوتراپی در شرق تهران – فیزیوتراپی پس از تعویض مفصل – فیزیوتراپی خوب در نارمک – فیزیوتراپی در شرق تهران – فیزیوتراپی پس از تعویض مفصل لگن