کندرومالاشیا کشکک و درمان آن

کندرومالاشیا کشکک

کندرومالاشیا کشکک چیست؟

کندرومالاشیا کشکک (کندرومالاسی نیز گفته میشود) که همچنین به عنوان زانوی دونده شناخته میشود، وضعیتی است که غضروف های سطح زیرین کشکک (نی کاپ یا کاسه زانو) تخریب شده و نرم میشود.

این وضعیت در بین افراد جوان و ورزشکار رایج است ولی ممکن است در بزرگسالان مسن تر که مبتلا به آرتروز مفصل زانو هستند نیز بوجود آید.

کندرومالاسی اغلب به عنوان یک آسیب دیدگی غالبا در ورزش دیده میشود و گاهی اوقات چند روز دور بودن از تمرین می تواند نتایج خوبی ایجاد کند. در موارد دیگر، راستای نامناسب زانو دلیل این ضایعه است و صرفا و به سادگی استراحت کردن سبب تسکین درد نمیشود.

علائم زانوی دونده زانو درد و احساس ساییدگی است ولی متاسفانه بسیاری از افرادی که این علائم را به علت کندرومالاسی دارند هرگز به دنبال درمان پزشکی نیستند.

چه عواملی سبب کندرومالاشیا کشکک میشوند؟

نی کاپ یا کشکک زانوی شما به طور معمول در قسمت جلوی مفصل زانو قرار دارد. شما وقتی زانوی خود را خم می کنید، پشت کاسه زانو روی غضروف استخوان ران یا استخوان ران شما در زانو سر می خورد (مفصل پتلوفمورال یا کشککی رانی).

تاندون ها و لیگامان ها(رباط ها)، کشکک زانوی شما را به عضله چهارسر ران و استخوان ساق پا (تیبیا) متصل میکنند. هنگامیکه هر یک از این اجزا نتوانند به درستی حرکت کنند، می تواند باعث شود تا کشکک شما به استخوان ران تان ساییده شود. این سایش غیرطبیعی می تواند منجر به آسیب کشکک و در نتیجه ایجاد کندرومالاسی پتلا (کشکک) یا زانوی دونده شود.

حرکت نامناسب زانو ممکن است از موارد زیر ناشی شود:

  • همسویی و راستای بد به دلیل یک عارضه یا بیماری مادرزادی
  • همسترینگ و چهار سر ران ضعیف (به ترتیب عضلات پشت و جلوی ران بدن انسان)
  • عدم تعادل و ایمبالانس عضلانی بین نزدیک کننده ها و دورکننده های ران(عضلات داخل و خارج ران بدن)
  • استرس مکرر به مفصل زانو ناشی از دویدن،ورزش اسکی یا جامپینگ(پرش)
  • ضربه مستقیم یا تروما به کشکک زانوی شما

چه کسانی در معرض خطر کندرومالاسی پتلا یا کشکک قرار خواهند داشت؟

عوامل مختلفی وجود دارد که ممکن است خطر ابتلا به کندرومالاسی پتلا را افزایش دهد.

  • سن
    نوجوانان و جوانان در معرض ریسک بالایی برای این عارضه قرار دارند.در مسیر سن رشد که عضلات و استخوان ها با سرعت رشد میکنند،ممکن است عدم تعادل بین عضلات در ایجاد این عارضه نقش داشته باشد.
  • جنس(مذکر یا مونث بودن)
    جنس مونث بیشتر از مذکر به زانوی دونده مبتلا میشود،زیرا آنها به طور معمول توده ی عضلانی کمتری نسبت به مردان دارند.این امر می تواند باعث قرارگیری غیر طبیعی پوزیشن زانو شود و همچنین فشار جانبی بیشتر به کشکک زانو شود.
  • کف پای صاف(فلت فیت)
    داشتن کف پای صاف ممکن است فشار بیشتری نسبت به کف پای با قوس بیشتر (نرمال) بر روی مفاصل زانو وارد کند.
  • سابقه آسیب قبلی
    آسیب قبلی به ناحیه زانو مانند دیسلوکیشن (دررفتگی) می تواند خطر ابتلا به زانوی دونده را افزایش دهد.
  • سطح فعالیت بالا
    اگر سطح فعالیت بالایی دارید و یا مکررا تمرین میکنید و‌در اثر این تمرینات مکرر به مفاصل زانوی شما فشار زیادی وارد شود،این موضوع میتواند خطر ابتلا به آسیب های زانو را افزایش دهد.
  • آرتریت
    زانوی دونده همچنین میتواند یکی از علائم آرتریت باشد،بیماری ای که سبب ایجاد التهاب در مفصل و بافت می شود.التهاب می تواند از عملکرد صحیح پتلا و مفصل زانو جلوگیری کند.

علائم کندرومالاسی پتلا (کشکک)

کندرومالاشیا کشکک به طور معمول به شکل درد در مفصل زانو ظاهر میشود که به عنوان درد پتلوفمورال شناخته میشود.

هنگام خم کردن یا صاف کردن زانوی خود ممکن است احساس ساییدگی یا ترق تروق داشته باشید.

درد ممکن است پس از نشستن های طولانی مدت یا در طی فعالیتهایی که فشار زیادی به زانوها وارد می کنند همچون ایستادن به مدت طولانی یا ورزش های پرفشار بدتر شود.

اگر دردی در زانو دارید که ظرف چند روز بهبود نمی یابد،با پزشک یا فیزیوتراپیست خود صحبت کنید.

کندرومالاشیا کشکک
کندرومالاشیا کشکک

تشخیص و درجه بندی کندرومالاسی پتلا

دکتر شما به دنبال نواحی متورم یا حساس به لمس در زانوی شما خواهد بود. وی همچنین ممکن است ببیند که راستای کشکک شما در کنار استخوان ران شما به چه صورت است.عدم انطباق و بدراستایی می تواند شاخص کندرومالاسی کشکک باشد.

همچنین ممکن است دکتر برای بررسی شدت و حساسیت به لمس،فشاری را به کشکک در حالت صاف زانو وارد کند.

پس از آن،دکتر ممکن است هر یک از تست های زیر را برای کمک به تشخیص و درجه بندی درخواست کند:

  • X-rays (اشعه ایکس) برای نشان دادن آسیب استخوانی یا بدراستایی استخوان ها یا آرتریت استفاده میشود
  • MRI (ام ار ای) برای مشاهده ساییدگی غضروف مفصلی کمک کننده است
  • معاینه آرتروسکوپیک یک پروسه کم تهاجمی برای تجسم داخل زانو که شامل ورود دادن یک آندوسکوپ و دوربین به داخل مفصل زانو است.

درجه بندی کندرومالاشیا کشکک

چهار درجه وجود دارد. از درجه یک تا چهار که شدت کندرومالاسی کشکک را مشخص میکند. درجه یک کمترین شدت را دارد در حالی که درجه چهار بیشترین شدت را نشان می دهد.

  • درجه یک : نرم شدن غضروف پشت کشکک در ناحیه زانو را نشان میدهد.
  • درجه دو : نشانگر نرم شدن غضروف همراه با مشخصه های غیر عادی سطح مفصلی است.این معمولا شروع فرسایش و ساییدگی مفصل را نشان میدهد.
  • درجه سه : نشان دهنده نازک شدن غضروف مفصل پشت کشکک با آسیب های بافت است.
  • درجه چهار : شدیدترین درجه است.ساییدگی فضروف شدید است و استخوان ها به هم نزدیک و ساییده میشوند.

گزینه های درمان کندرومالاشیا کشکک زانو

هدف از درمان کاهش فشار روی کاسه زانو (کشکک) و مفصل زانو است.

استراحت، ثابت نگه داشتن و یخ گذاشتن رو مفصل ممکن است اولین خط درمان باشد. علائم آسیب به غضروف که منجر به زانوی دونده (کندرومالاسی کشکک) میشود، اغلب با استراحت رفع میشود. پزشک شما ممکن است چندین هفته داروی ضد التهابی مانند ایبوپروفن را با هدف کاهش التهاب در مفصل تجویز کند. در صورت ادامه تورم،حساسیت و درد، گزینه های درمانی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

فیزیوتراپی زانو

فیزیوتراپی با تمرکز بر تقویت نمودن عضلات چهار سر ران، همسترینگ ، نزدیک کننده ها و دورکننده ها میتواند به بهبود بالانس و قدرت عضلانی کمک شایانی کند. بالانس عضلات به جلوگیری از عدم انطباق استخوان های مفصل زانو کمک میکند. به طور معمول تمرینات بدون تحمل وزن مانند شنا یا دوچرخه ثابت زدن توصیه می شود.

علاوه بر این تمرینات ایزومتریک که با سفت و شل کردن انجام میگیرد،می تواند به حفظ توده عضلانی کمک کند.

تمرینات فیزیوتراپی باید تحت نظارت مستقیم فیزیوتراپیست در کلینیک درمانی یا به سمل فیزیوتراپی در منزل انجام گیرد.

درمان فیزیوتراپی کندرومالاسیا کشکک شامل تقویت عضلات حمایت کننده در اطراف مفاصل زانو و ران بدون افزایش فشار بر روی مفصل زانو است.

تمرینات زنجیره باز که به پاها اجازه حرکت آزاد را می دهند غالبا در شروع توانبخشی به جای تمرینات با زنجیره بسته که شامل حفظ پا روی زمین است استفاده میشود.

با این کار تحمل وزن از طریق زانوها به حداقل میرسد (به منظور کاهش تحریک در قسمت کشکک زانو)

چند نمونه از تمرینات مفید برای بیماران مبتلا به کندرومالاسی کشکک

تمرین SLR یا Straight Leg Raise

این تمرین به تقویت عضلات خم کننده ران و عضله چهار سر ران که خود شامل چهار قسمت مختلف است کمک میکند.در این تمرین پا با حفظ صاف بودن زانو،از مفصل ران بلند میشود.

نحوه انجام این تمرین:

.به پشت بخوابید و یک پا را خم کرده و یک پا را در حالت کشیده قرار دهید
.عضلات چهار سر ران خود را با انقباض پای کشیده،سفت کرده و مفصل زانو را قفل کنید
.در حالی که این انقباض را حفظ می کنید و در حالی که پای خود را در تمام مدت صاف نگه دارید،پای خود را بالا بیارید
.در حالی که به حفظ انقباض عضله چهار سر ران و خم کننده ران (عضله ایلیوشواس) ادامه میدهید،بطور آهسته پای خود را پایین بیاورید و زانوی خود را صاف نگه دارید
.ده تا پانزده بار تکرار کنید،سپس استراحت کنید.
.این تمرین را برای سه ست و‌ در هر ست ده الی پانزده بار برای هر پا تکرار کنید.
.برای ایجاد افزایش شدت،با تجویز فیزیوتراپیست تان،وزنه هایی را در اطراف مچ پا اضافه کنید

تمرین Side Lying Leg Raise

این تمرین به تقویت عضلات سرینی بخصوص سرینی میانی کمک میکند.برای انجام این تمرین به پهلو بخوابید.سپس پا را بطور صاف از پهلو بالا بیاورید.ست ها و دفعات مشابه نمونه قبل میباشد

تمرین Clamshell

این تمرین به تقویت عضلات سرینی میانی و عضلات چرخاننده خارجی ران کمک میکند.برای انجام این تمرین به پهلو بخوابید.سپس زانوها را خم کنید.یک کش تراباند دو پاها قرار دهید و پای بالایی را با کشش دادن کش بالا بیاورید، پنج ثانیه مکث کنید و سپس پا را پایین بیاورید.ست ها و دفعات مشابه نمونه قبل و برای هر دو پا میباشد.

جراحی نیز آخرین گزینه درمان کندرومالاشیا کشکک است.

نکاتی برای پیشگیری از کندرومالاسی کشکک

با رعایت این توصیه ها می توانید به کاهش خطر ابتلا به کندرومالاسی کشکک (زانوی دونده) کمک کنید:

  • از اعمال فشارهای مکرر به قسمت کشکک زانو خودداری کنید.
  • با تقویت عضلات چهار سر ران،همسترینگ،نزدیک کننده ها و دورکننده ها ران، تعادل و بالانس عضلانی را ایجاد کنید.
  • از کفی های کفش استفاده کنید که با افزایش قوس کف پای صاف را اصلاح می کنند.این اقدام فشار وارد شده به زانوها را کاهش می دهد و ممکن است سبب قرار گیری و راستای صحیح کاسه زانو شود.
  • در نهایت اضافه وزن و چاقی بدن ممکن است زانوها را تحت فشار قرار دهد.حفظ وزن مناسب در دامنه نرمال (BMI بین ۱۸ تا ۲۵) می تواند باعث شود که به زانو و سایر مفاصل فشار نرمالی وارد شود.شما می توانید با کاهش مصرف مواد قندی و چربی،خوردن مقدار زیادی سبزیجات،میوه ها و غلات سبوس دار و ورزشهای فیزیوتراپی برای حداقل برای سی الی چهل دقیقه در روز و حداقل پنج بار در هفته اقدام به کاهش وزن و تناسب اندام کنید.

 

بیماران ارجمند جهت دریافت خدمات فیزیوتراپی در منزل و کلینیک میتوانند با شماره زیر تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت کنند
فیزیوتراپی در کلینیک و منزل توسط کادر فیزیوتراپیست آقا و خانم انجام میگردد
مدیریت:فیزیوتراپیست محمدرضا جان پور
فیزیوتراپی در مطب و منزل
خدمات فیزیوتراپی در منزل در سراسر تهران بزرگ و کرج
تماس:۰۹۱۲۲۶۵۵۶۴۸

کلمات کلیدی :

فیزیوتراپی در منزل – فیزیوتراپی در منزل تهران – فیزیوتراپی زانو – فیزیوتراپی در منزل کرج – فیزیوتراپی در منزل شمال تهران – فیزیوتراپی در منزل شرق تهران – فیزیوتراپی در منزل غرب تهران – فیزیوتراپی در منزل جنوب تهران – فیزیوتراپ در منزل – متخصص فیزیوتراپی – کلینیک فیزیوتراپی – دکتر فیزیوتراپی – دکتر فیزیوتراپ- پزشک فیزیوتراپ – فیزیوتراپی زانودرد – فیزیوتراپی درد زانو – فیزیوتراپی کندرومالاسی – فیزیوتراپی کندرومالاسیا – فیزیوتراپی کندرومالاشی – فیزیوتراپی کندرومالاشیا – فیزیوتراپی آرتروز – فیزیوتراپی آرتروز زانو – استئوآرتریت زانو

مقالات بیشتر

منوال تراپی

منوال تراپی یا درمان دستی یکی از روش‌ های درمانی در فیزیوتراپی است که در آن فیزیوتراپیست از دست‌ های خود برای ارزیابی و درمان اختلالات اسکلتی – عضلانی استفاده می‌کند. این روش درمانی در فیزیوتراپی با هدف کاهش درد، بهبود دامنه حرکتی، افزایش قدرت عضلانی و بازیابی عملکرد طبیعی مفاصل و بافت‌های نرم انجام…

درد مچ دست

درد مچ دست یک مشکل شایع است که می‌تواند ناشی از طیف وسیعی از عوامل باشد. از فعالیت‌های تکراری روزمره تا آسیب‌های ناگهانی، همه می‌توانند منجر به درد و ناراحتی در این ناحیه شوند. برای تشخیص دقیق علت درد مچ دست، پزشک معمولاً معاینه فیزیکی انجام می‌دهد و در مورد سابقه پزشکی و فعالیت‌های شما سوال…

فواید فیزیوتراپی در درمان کمردرد

فواید فیزیوتراپی در درمان کمردرد محدود به تسکین درد نیست ، بلکه به درمان عامل زمینه ای درد نیز کمک می کند. کمردرد می تواند به اشکال مختلف ظاهر شود، از ناراحتی حاد، کوتاه مدت تا درد مزمن و طولانی مدت. این می تواند ناشی از عوامل متعددی از جمله وضعیت بدنی نامناسب، عدم تعادل…

درمان پارگی دیسک کمر

درمان پارگی دیسک کمر با فیزیوتراپی بهترین روش درمان غیرجراحی مشکلات ستون فقرات است که توسط درمانگران ما در کلینیک فیزیوتراپی ارائه می شود. پارگی دیسک کمر که به عنوان فتق دیسک کمر نیز شناخته می شود، یک بیماری شایع ستون فقرات است که باعث درد و ناراحتی در ناحیه پایین ستون فقرات (کمر) می…

کمردرد در افراد مسن – درمان کمردرد با فیزیوتراپی

کمردرد در افراد مسن یک مشکل رایج و محدود کننده است. کمردرد پس از عفونت دستگاه تنفسی فوقانی دومین علامتی است که احتمالاً باعث تشدید مراجعه به کلینیک می شود. شیوع کمردرد در جمعیت سالمندان بیش از 70 درصد تخمین زده می شود. مانند بسیاری از شرایط بالینی دیگر، علت، سیر و ارزیابی کمردرد در افراد…

فیزیوتراپی در نیاوران – فیزیوتراپی در شمال تهران

فیزیوتراپی در نیاوران توسط متخصصان ما در کلینیک فیزیوتراپی آیتن برای طیف وسیعی از اختلالات اسکلتی – عضلانی ، مشکلات نورولوژی و مشکلات کف لگن ارائه می شود. فیزیوتراپی به بهینه سازی حرکت و عملکرد انسان اختصاص دارد و شامل طیف گسترده ای از اقدامات با هدف ارتقاء، حفظ و بازیابی بهزیستی فیزیکی، روانی و اجتماعی…

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فیزیوتراپی در منزل

جستجو

دسته ها

دسته‌ها

آخرین مقالات

فیزیوتراپیست محمد رضا جان پور
keyboard_arrow_up
مشاوره در واتس آپ