فیزیوتراپی بعد از سکته مغزی امری ضروری برای کمک به بهبود شرایط مبتلایان به این عارضه مغزی شایع است که عوارض ایجاد شده برای بیمار را به حداقل می رساند.
سکته مغزی شایع ترین اختلال نورولوژیک و نوعی آسیب حاد و ناگهانی مغز هستند که به دلیل پارگی یا انسداد عروق خونرسان به مغز رخ می دهد.
بر اساس آمارها سکته مغزی به عنوان دومین عامل مرگ و میر و ناتوانی در سراسر جهان شناخته می شود و سالانه افراد زیادی را درگیر عوارض خود می کند.
انسداد عروق خونی اغلب به دلیل وجود لخته خون رخ می دهد و این ام منجر به نرسیدن خون به قسمت هایی از مغز می شود ، پارگی عروق مغزی نیز سبب تجمع خون در قسمت هایی از مغز می شود که هر دو این شرایط منجر به آسیب دیدگی و در نهایت مرگ برخی سلول های مغزی می شوند.
سکته مغزی یک فوریت اوژانسی بوده و برای پیشگیری از بروز عوارض جدی در نتیجه مرگ سلول های مغزی نیازمند اقدامات درمانی اورژانسی و فوری است، چراکه هر چقدر درمان سکته مغزی به تاخیر بیفتد احتمال مرگ تعداد بیشتری از سلول های مغز و بروز آسیب های جدی تر بیشتر خواهد شد.
توانبخشی سکته مغزی با فیزیوتراپی سکته مغزی پس از درمان اولیه و کنترل علائم بمنظور توانبخشی و بازتوانی شرایط جسمی بیمار ضروری است.
هدف از برنامه توانبخشی بهبود وضعیت بیمار و کمک به افزایش استقلال وی در انجام کارهای شخصی است.
هدف از فیزیوتراپی بعد از سکته مغزی کمک به بازآموزی عصبی و بازیابی مهارت هایی است که در اثر سکته مغزی دچار مشکل شده اند.
فیزیوتراپی مشکلات جسمی _ حرکتی ایجاد شده برای بیمار را به حداقل رسانده و به بهبود عملکرد حرکتی بیمار کمک زیادی می کند.
میتلایان به سکته مغزی دچار مشکلات حرکتی ، نقص حرکتی ، اختلال تعادل ، ضعف عضلات و اختلالات حسی می شوند که با فیزیوتراپی می توان به بهبود این عوارض ایجاد شده کمک زیادی کرد.
علائم و عوارض سکته مغزی و شدت آن ها بسته به نوع سکته مغزی و وسعت آن در افراد مخالف متفوات خواهد بود.
لازم بذکر است که برنامه توانبخشی سکته مغزی زمانبر بوده و نیازمند صبر و مداومت و پیگیری منظم جلسات فیزیوتراپی است.
شایع ترین عوارض سکته مغزی
- فلج یا اختلالات حرکت یکی از شایع ترین عوارض سکته مغزی است که با تمرینات فیزیوتراپی می توان به بهبود آن ها کمک کرد. ( اغلب مبتلایان به سکته مغزی دچار درجاتی از ضعف و فلج در قسمت های مختلف بدن می شوند)
- اختلالات حسی و درد بی حسی یا حتی گزگز و سوزن سوزن شدن در اندام های فلج یا آسیب دیده نیز از جمله عوارض سکته مغزی است.
- اختلالات گفتاری و فهم زبان مانند لکنت زبان ، بریده بریده حرف زدن و …
- اختلال حافظه و شناخت
- بی اختیاری ادراری نیز از عوارض شایع سکته مغزی است که به دلیل ترکیبی از اختلالات حسی و حرکتی رخ می دهد.
فیزیوتراپی بعد از سکته مغزی
شروع به موقع برنامه توانبخشی با فیزیوتراپی پس از سکته مغزی یکی از مهم ترین دلایل موفقیت روش های توانبخشی و فیزیوتراپی در کمک به بهبود شرایط بیمار و تخفیف عوارض سکته مغزی است.
فیزیوتراپی باید بلافاصله پس از ثابت شدن شرایط بیمار و گذر از فاز حاد این آسیب مغزی آغاز شود تا عوارض ایجاد شده برای بیمار به حداقل برسد.
فیزیوتراپی و بازتوانی مهارت های از دست رفته به شدت سکته و عوارض مربوط به آن بستگی دارد ، بطوری که برخی افراد پس از چند هفته به شرایط مطلوب می رسند و برخی دیگر پس از چند ماه هنوز هم دچار مشکلات زیادی هستند.
فیزیوتراپیست با توجه به شرایط بیمار برنامه تمرینی خاصی را که شامل تمرینات کششی و تقویت می شود برای کمک به افزایش قدرت عضلات ضعیف شده و افزایش هماهنگی عضلات و اندام ها برای بهبود وضعیت تعادل بیمار در نظر می گیرد.
تمرینات کششی نیز برای کمک به بازیابی دامنه حرکتی توسط فیزیوتراپیست ارائه می شوند.
فیزیوتراپی بعد از سکته مغزی عوارض نایشی از سکته مغزی را به حداقل می رساند.
فیزیوتراپیست علاوه بر ارائه تمرینات ورزشی از مدالیته های فیزیوتراپی برای کمک به بهبود شرایط بیمار بهره می برد.
الکتروتراپی یکی از مدالیته های فیزیوتراپی است که به تقویت و بازآموزی عضلات بیمار کمک زیادی می کند.
از آن جایی که بسیاری از مبتلایان به سکته مغزی دچار مشکلات حرکتی عدیده ای بوده و خروج از منزل و مراجعه به کلینیک فیزیوتراپی برای این افراد دشوار است خدمات فیزیوتراپی در منزل برای این افراد بسیار مناسب است.
متخصصان ما با ارائه خدمات فیزیوتراپی در منزل به بیماران مبتلا به سکته مغزی کمک می کنند تا بدون نیاز به مراجعه به کلینیک فیزیوتراپی از خدمات فیزیوتراپی و فواید و مزایای آن بهره مند شوند.
تماس جهت مشاوره و ویزیت :
فیزیوتراپیست محمدرضا جانپور 09122655648
کلمات مرتبط :