فیزیوتراپی ضایعه نخاعی در منزل
ضایعه طناب نخاعی (Spinal Cord Injury) یا (SCI) آسیبی ست که مسبب تغییرات موقتی یا دائمی در عملکرد طناب نخاع میشود.
علائم چنین آسیبی ممکن است شامل از دست رفتن عملکرد عضلات،حس یا خودمختاری در اجزائی از بدن که زیر ناحیه آسیب دیده هستند شود.
آسیب ممکن است در هر سطح از طناب نخاع صورت گرفته و ممکن است کامل باشد بدین شکل که تمام عملکردهای حسی و عضلانی در قطعات پایین تر از محل ضایعه از بین رود یا ممکن است این آسیب ناکامل باشد بدین شکل که هنوز برخی از پیام های عصبی قادر به انتقال از قسمت آسیب دیده تا قطعات خاجی طناب نخاعی(مهره پنج ساکروم یا خاجی) می باشند.
براساس جا و شدت آسیب دیدگی علائم متنوعی از کرختی گرفته تا فلجی کامل و بی اختیاری دفع مدفوع و ادرار ممکن است پدیدار شوند.
پیامدهای طولانی مدت چنین آسیب هایی نیز دامنه ی وسیعی دارند، از بازیابی کامل گرفته تا فلج دائمی چهاراندام (کوادریپلژی یا تتراپلژی) یا فلج دو اندام تحتانی (پاراپلژی). عوارضش ممکن است شامل تحلیل (آتروفی) عضلانی، از دست رفتن کنترل حرکت ارادی، اسپاستیسیته ، زخم بستر ، عفونت ها و مشکلات تنفسی شود.
آسیبهای طناب نخاعی اغلب ناشی از ترومای فیزیکی هستند. نیروهای درگیر در ایجاد آن شامل این مواردند: فراخمیدگی ها (هایپرفلکسیون) (حرکت رو به جلوی سر و گردن و تنه) ، فرابازشدن (هایپراکستانسیون) ، (حرکت به عقب سر و گردن و تنه)، حرکات شدید جانبی،چرخش شدید (پیچش)، فشردگی (اعمال نیرو در طول محور نخاعی از سر به سمت پایین یا از لگن به سمت بالا) یا از هم باز شدن مهرهها. SCI ترومایی میتواند منجر به علائم خون مردگی، آسیبدیدگی کششی یا فشردگی شود.
علائم ضایعه نخاعی و عوارض آن
عوارض و علائم ضایعات نخاعی ممکن است در ارتباط با یک یا چند مورد از مشکلات ذیل باشد:
- اختلالات حس
- مشکلات حرکت
- درد
- تشدید شدن فلکسها بعد از مرحله شوک نخاعی در ناحیه زیر آسیب نخاعی(در ضایعات نورون حرکتی فوقانی)
- مشکلات دفع ادرار،مدفوع و دیگر مشکلات احشایی
- اختلال در سیستم تنفسی
- نقص عملکردهای جنسی
- احتمال افت فشار خون در پوزیشن ایستاده (زمانیکه بیمار از یک وضعیت افقی به حالت عمودی قرار میگیرد ممکن است دچار افت فشار خون شود که به آن هایپوتنشن وضعیتی گفته میشود).
- احتمال اختلال بازتاب اتونوم (هایپررفلکسی یا دیس رفلکسی اتونومیک) بعد از مرحله شوک نخاعی
- امکان وجود مشکلاتی جهت تنظیم دما بدن
- زخم های بستر یا فشاری (bed sore)
- عفونت های ادراری
- ترومبوز وریدی عمقی (dvt): بی حرکتی اندامها از عوامل مهم اختلال در سیستم وریدی است و احتمال ایجاد ترومبوز وریدی عمقی را افزایش میدهد.درصورت عدم درمان ترومبوز وریدی عمقی احتمال آمبولی ریوی که با خطر مرگ همراه است نیز وجود خواهد داشت.
- احتمال آمبولی های ریوی
- مشکلات متابولیکی
- پوکی استخوان (استئوپروزیس) در زیر سطح ضایعه
- احتمال استخوان سازی های نابجا و غیر طبیعی در بافت نرم اطراف مفصل در زیر ناحیه آسیب (به خصوص در مفصل هیپ یا ران)
- اختلالات عضلانی و مفصلی
- اشکال در تنظیم کردن درجه حرارت بدن
- مشکلات روحی و افسردگی
- سندروم چاقی و اضافه وزن
- یبوست و اختلال در اجابت مزاج کردن
فیزیوتراپی ضایعه نخاعی در منزل
فیزیوتراپی ضایعه نخاعی به مجموعه اقدامات درمانی گفته میشود که برای بیماران مبتلا به آسیب و فلجی نخاعی با مشکلات حرکتی انجام میگیرد تا غالب توانایی های از دست رفته این افراد بازیابی شود.
متدهای فیزیوتراپی ضایعه نخاعی در منزل یا کلینیک
- تمرینات دامنه حرکتی(Range Of Motion):شامل تمرینات غیر فعال در مفاصل و اندامهای فلج و همچنین تمرینات فعال در صورت داشتن توانایی حرکتی بیمار)
- تمرینات و حرکات مفاصل غیر پلژی (غیر فلج)
- آموزش و تمرینات درمانی جهت جابهجایی و انتقال وزن (weight bearing)
- استفاده از بیوفیدبک جهت تلاش آگاهانه برای حرکت عضلات ضعیف یا فلج
- تحریک الکتریکی اف ای اس (FES) جهت تقویت نمودن و ایجاد انقباض عضلانی. در صورت ضایعه کامل میتوان از جریان IDC استفاده نمود.
- TENS ،US، گرمادرمانی جهت کاهش درد
بهبود بیمار مبتلا به ضایعه نخاعی چقدر زمان بر است؟
بهبودی آسیب هاب نخاعی غالبا یک فرآیند بسیار طولانی و چالش برانگیز بوده و تایم بهبودی بستگی به شدت و سطح آسیب نخاع و طبقهبندی کامل یا ناقص بودن آن خواهد داشت. آسیب های نخاعی ممکن است منجر به ضعیف شدن کامل (فلج شدن) و از دست دادن حس عضلات و همچنین اختلال در سیستمهای دیگر بدن بشوند. در فرایند بهبود متخصصان فیزیوتراپی حضور مؤثری از خود نشان خواهند داد.
اهداف مهم فیزیوتراپی ضایعه نخاعی در منزل چیست؟
متخصص فیزیوتراپی در حلسات فیزیوتراپی در منزل برای به حداکثر رساندن بازیابی عملکرد حرکتی و حسی فرد تمرکز دارد. فیزیوتراپیست همچنین به جلوگیری از مسائل مربوط به عوارض آسیب دیدگی افراد کمک میکنند. در نهایت این که فرد بتواند با جلسات منظم فیزیوتراپی در منزل (خانه) به زندگی روزمره خود بازگردد. ورزشهای فیزیوتراپی در خانه شامل ورزشهای قدرتی،تمرینات راه رفتن، تمرینات انعطاف پذیری و ورزشهای ایروبیک میشود.
آیا نیاز به مراجعه حضوری به کلینیک فیزیوتراپی هست؟
از آنجا که حرکت دادن و جابجایی فرد در آسیبهای نخاعی میتواند مشکلاتی به همراه داشته باشد، فیزیوتراپی بیماران ضایعه نخاعی در منزل باید انجام شود.
بیماران محترم برای دریافت خدمات فیزیوتراپی در منزل و یا کلینیک میتوانند با شماره ذیل تماس گرفته و مشاوره رایگان درمانی دریافت نمایند.
فیزیوتراپی در منزل و کلینیک توسط کادر فیزیوتراپیست آقا و خانوم انجام میگردد.
مدیریت:فیزیوتراپیست محمدرضا جان پور
فیزیوتراپی در مطب و منزل
خدمات فیزیوتراپی در منزل در سراسر تهران بزرگ و کرج امکان پذیر است
تماس:۰۹۱۲۲۶۵۵۶۴۸
کلمات مرتبط :
ضایعه نخاعی – فیزیوتراپی ضایعه نخاعی – فیزیوتراپی آسیب نخاعی – فیزیوتراپی آسیب نخاع – فیزیوتراپی برای ضایعه نخاعی – کاردرمانی ضایعه نخاعی – فیزیوتراپی در منزل – فیزیوتراپی در منزل تهران – فیزیوتراپی در منزل کرج – فیزیوتراپی در منزل شمال تهران – فیزیوتراپی در منزل شرق تهران – فیزیوتراپی در منزل غرب تهران – فیزیوتراپی در منزل جنوب تهران