دلایل سکته مغزی

دلایل سکته مغزی

دلایل سکته مغزی

سکته مغزی شایع ترین بیماری مغز و اعصاب و نوعی آسیب حاد و ناگهانی مغزی است که سالانه میلیون ها نفر را در سراسر جهان درگیر عوارض خود می کند.

زمانی که خون رسانی به بخشی از مغز دچار مشکل شود ، سلول ها در آن قسمت دچار کمبود اکسیژن و سایر مواد مورد نیاز می شوند که این شرایط حتی می تواند حیات فرد را تهدید کند.

این عارضه مغزی معمولا در افراد میانسال و سالمند رخ می دهد اگرچه امکان بروز آن در هر سنی وجود دارد.

سکته مغزی با اختلال در خون رسانی به سلول های مغز در بخشی از آن همراه است که این وضعیت سبب بروز اختلال در عملکرد سلول های مغز و یا حتی مرگ برخی سلول ها می شود که در این شرایط بسته به محل بروز عارضه علائم و مشکلاتی در فرد بیمار دیده می شود.

امروزه با شناخت دلایل سکته مغزی و عواملی که سبب افزایش خطر بروز آن می شوند می توان تا حدود زیادی از بروز این عارضه مغزی جلوگیری کرد ، اصلاح سبک زندگی ، پرهیز از کم تحرکی و جلوگیری از چاقی ، عدم استتعمال دخانیات و ورزش منظم از جمله عواملی هستند که خطر بروز سکته مغزی را به حداقل می رسانند.

سکته مغزی یک اورژانس پزشکی است و اقدامات درمانی برای بیمار باید در کمترین زمان ممکن انجام شوند تا از بروز عوارض جدی برای بیمار جلوگیری شود.

این عارضه می‌تواند موجب بروز عوارض جدی، ناتوانایی‌های پایدار و حتی مرگ بیمار شود به همین جهت درمان آن باید به سرعت انجام شود.

متاسفانه امروزه سبک زندگی شهری و چاقی و کم تحرکی ناشی از آن احتمال بروز بیماری هایی مانند سکته مغزی را افزایش داده است.

تنها راه برای مشخص شدن نوع سکته مغزی و شدت آن استفاده از روش های تصویربرداری پزشکی همچون سی تی اسکن است.

انواع سکته مغزی

سکته مغزی ایسکمیک

شایع ترین نوع سکته مغزی است و زمانی رخ می دهد که یک لخته خون در یکی از عروق خونی مغز وجود داشته و سبب انسداد مسیر عبور خون و در نتیجه نرسیدن خون به قسمت هایی از مغز شود.

دلایل سکته‌ی مغزی ایسکمیک می‌تواند یک نوع آمبولی باشد، به این معنی که لخته شدن خون از قسمت دیگری از بدن به مغز فرد منتقل شده و سبب بروز سکته مغزی شود.

سکته‌ی مغزی هموراژیک

دلایل سکته مغزی هموراژیک در اثر خونریزی در یکی از عروق مغزی است و زمانی رخ می دهد که یکی از عروق مغزی به دلایلی همچون فشار خون بالا پاره شود.

علائم سکته‌ی مغزی

  • فلج یا بی حسی ناگهانی صورت و بدن ( معمولا در یک طرف بدن و صورت دیده می شود )
  • سردرد و سرگیجه ناگهانی و شدید
  • کاهش سطح هوشیاری
  • مشکلات بینایی مانند دید دوتایی یا تاری درد
  • ناتوانی در صحبت کردن بطور صحیح و بریده بریده حرف زدن مانند کسی که لکنت زبان دارد.
  • اختلال تعادل و یا اختلال در هماهنگی حرکات عضلات بدن
  •  سفتی گردن
  • حالت تهوع و استفراغ
  • گیچی و منگی
  • اختلال حافظه

دلایل سکته مغزی 

  • افزایش سن یکی از مهم ترین فاکتورهای خطر بروز سکته مغزی است چراکه بیش از 80 درصد مبتلایان به سکته مغزی در سنین بالای 60 سال قرار دارند.
  • چاقی و اضافه وزن بیش از حد
  • کم تحرکی و نداشتن فعالیت بدنی کافی
  • اعتیاد به الکل
  • سیگار کشیدن
  • استرس
  • فشار خون بالا ( یکی از مهم ترین فاکتورهای خطر بروز سکته مغزی است )
  • کلسترول خون بالا 
  • دیابت و بیماری‌های قلبی عروقی نیز ریسک بروز سکته مغزی را افزایش می دهند.
  • سابقه خانوادگی بروز سکته مغزی نیز ریسک بروز این عارضه را افزایش می دهد.

روش های درمان

همانطور که گفته شد سکته مغزی باید بطور اورژانسی تحت درمان قرار بگیرد تا از بروز عوارض جدی در بیمار جلوگیری شود.

برای تشخیص نوع و دلایل سکته مغزی نیز بررسی های دقیق توسط جراح مغز و اعصاب انجام خواهد گرفت تا بهترین روش درمان برای بیمار انجام شود.

در گام اصلی ابتدا باید از پیشرفت عارضه و آسیب سلول های مغز جلوگیری شود.

در صورت نیاز حتی ممکن است جراح مغز و اعصاب جراحی را پیشنهاد دهد و یا اینکه با تجویز دارو اقدام به کنترل شرایط بیمار کند.

صرف نظر از نوع و دلایل سکته مغزی توانبخشی پس از این آسیب مغزی بخش مهمی از پروسه درمانی را شامل می شود.

توانبخشی سکته مغزی یکی از ضروری ترین اقدامات در کاهش عوارض ناشی از سکته مغزی و بهبود شرایط مبتلایان پس از این آسیب مغزی می باشد.

مشکلات جسمی و حرکتی ، مشکلات ذهنی و مشکلات گفتاری و حتی بلع غذا از مهم ترین عوارض سکته مغزی هستند که با روش های توانبخشی فیزیوتراپی ، کاردرمانی و گفتاردرمانی قابل بهبود هستند.

از آن جایی که سلول های عصبی توانایی ساماندهی خود را پس از آسیب دیدگی دارند راهکارهای توانبخشی بخصوص فیزیوتراپی نقش مهمی در تسریع فرایند بهبودی و کاهش عوارض ناشی از این عارضه مغزی دارد.

فیزیوتراپی سکته مغزی نقش موثری در تخفیف عوارض و بهبود کیفیت زندگی بیماران پس از سکته مغزی دارد.

سکته مغزی در بسیاری از مبتلایان با ناتوانایی های حرکتی همراه است که این شرایط می تواند سبب خشکی مفاصل و بروز مشکلات حرکتی شود.

فیزیوتراپی سبب بهبود انعطاف‌ پذیری مفاصل، پیشگیری از خشکی مفاصل، بازیابی قدرت عضلات ضعیف شده و در کل رساندن شرایط جسمی بیمار به بهترین شرایط ممکن می شود.

هدف از فیزیوتراپی سکته مغزی بهبود وضعیت بیمار و کمک به افزایش استقلال وی در انجام کارهای شخصی و کاهش وابستگی به اطرافیان است.

بسیاری از مبتلایان به سکته مغزی دچار مشکلاتی در تعادل و حرکت می شوند و به همین دلیل مراجعه به کلینیک فیزیوتراپی برای آن ها دشوار است، این بیماران می توانند خدمات فیزیوتراپی در منزل سکته مغزی را درافت کنند.

فیزیوتراپی در منزل می تواند با تقویت عضلات ضعیف شده بیمار مشکلات حرکتی ایجاد شده را تا حد زیادی کاهش دهد.

فیزیوتراپیست همچنین آموزش هایی در زمینه استفاده از وسایل کمک حرکتی مانند عصا و ویلچر و همچنین روش های مناسب راه رفتن و استراحت کردن به بیمار سکته مغزی ارائه می دهد.

 

کلمات مرتبط :

فیزیوتراپی سکته مغزی – دلایل سکته مغزی – درمان سکته مغزی – توانبخشی سکته مغزی – فیزیوتراپی در منزل – هزینه فیزیوتراپی در منزل – تعرفه فیزیوتراپی در منزل

مقالات بیشتر

فیزیوتراپی تخصصی دیسک کمر

فیزیوتراپی تخصصی دیسک کمر یک راهکار موثر در بهبود دیسک کمر و علائم مرتبط با آن است که در کلینیک فیزیوتراپی آیتن در شریعتی تهران ارائه می شود. یک هسته قوی پایه و اساس یک ستون فقرات سالم است. عضلات مرکزی ضعیف می توانند فشار بیشتری بر دیسک کمر وارد کنند که منجر به درد…

آرتروز گردن

آرتروز گردن یک بیماری دژنراتیو شایع است که بر ستون فقرات گردنی یا ناحیه گردن تأثیر می گذارد و می تواند منجر به گردن درد شود. با افزایش سن، استخوان‌ها، دیسک‌ها و مفاصل گردن دچار سایش و پارگی می‌شوند که منجر به تجزیه تدریجی غضروف‌ها و سطوح مفصلی می‌شود. آرتروز گردن بسیار شایع است، به…

درمان واژینیسموس

درمان واژینیسموس با روشهای مختلفی از جمله فیزیوتراپی کف لگن انجام می گیرد. واژینیسموس عارضه ای است که بسیاری از زنان را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد و باعث اسپاسم عضلانی غیرارادی در ناحیه لگن می شود و هر شکلی از نفوذ واژن را دردناک یا غیرممکن می کند. واژینیسموس یک واکنش…

گزگز دست و پا

گزگز دست و پا ، عارضه ای که شاید بسیاری از ما در طول زندگی خود آن را تجربه کرده ایم. این حالت که به عنوان “گزگز” شناخته می‌شود، می‌تواند بسیار آزاردهنده باشد و باعث نگرانی شود. آیا این مشکل موقتی است یا نشان‌دهنده یک مشکل جدی‌تر است؟  علائم گزگز معمولاً به شکل حس سوزن‌…

پارگی تاندونهای شانه

پارگی تاندونهای شانه یکی از آسیب‌های شایعی است که به ویژه در افراد فعال و ورزشکار رخ می‌دهد و منجر به درد شانه می شود. این نوع آسیب می‌تواند باعث درد، کاهش حرکت و حتی از دست دادن قدرت عضلات شانه شود. آگاهی از علل و روش‌های درمان این مشکل می‌تواند به پیشگیری و بهبود…

بورسیت زانو – درمان بورسیت زانو با فیزیوتراپی

بورسیت زانو یا التهاب بورس های زانو ، التهاب کیسه‌ای کوچک پر از مایع (بورسا) است که در نزدیکی مفصل زانو قرار دارد. بورس ها کیسه های کوچک حاوی مایع هستند که مانند بالش عمل کرده و به کاهش اصطکاک بین استخوان‌ ها، عضلات و بافت های اطراف مفصل کمک می کنند. ۱۱ بورس در…

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فیزیوتراپی در منزل

جستجو

دسته ها

دسته‌ها

آخرین مقالات

فیزیوتراپیست محمد رضا جان پور
keyboard_arrow_up
مشاوره در واتس آپ