توانبخشی سکته مغزی

توانبخشی سکته مغزی

توانبخشی سکته مغزی یکی از ضروری ترین اقدامات در کاهش عوارض ناشی از سکته مغزی و بهبود شرایط مبتلایان پس از این آسیب مغزی می باشد.

سكته مغزی نوعی آسيب عصبی حاد ناشی از اختلال در خون رسانی به قسمت هایی از مغز است که به دلایلی همچون انسداد عروق مغز به دلیل وجود لخته خون و یا پراگی عروق خون رسان به مغز است.

در این شرایط برخی سلول های مغزی دچار آسیب شده و یا ممکن است بمیرند که هرچه تعداد سلول های آسیب دیده بیشتر باشد آسیب مغزی ناشی از آن و عوارض ایجاد شده نیز افزایش می یابد.

سکته مغزی موجب قطع شدن ارتباطات حیاتی بین مغز و عضلات می شود و می تواند سبب از دست رفتن بخشی از توانایی های حرکتی در فرد شود.

علائم سکته مغزی بسته به محل و میزان آسیب، متفاوت است. این عارضه معمولا سبب فلج یک نیمه بدن و بروز عوارض دیگری همچون اختلال تکلم ، اختلال در بلع غذا ، مشکلات روحی همچون افسردگی ، مشکلات ذهنی همچون اختلال حواس و اختلال تعادل و ناتوانی در حرکت بطور طبیعی می شود.

این عارضه مغزی ممکن است موجب ناتوانی فرد برای مدت طولانی شود و مشکلات فیزیکی، روانی و اجتماعی پیچیده‌ای برای او ایجاد کند.

فشار خون بالا، کلسترول خون بالا، تنگی عروق به دلیل بیماری های عروقی ، بیماری های قلبی ، اضافه وزن بیش از حد ، دیابت ، اعتیاد به سیگار و کم تحرکی از جمله مهم ترین عواملی هستند که ریسک بروز این عارضه مغزی را افزایش می دهند.

از آن جایی که سلول های عصبی توانایی ساماندهی خود را پس از آسیب دیدگی دارند راهکارهای توانبخشی بخصوص فیزیوتراپی نقش مهمی در تسریع فرایند بهبودی و کاهش عوارض ناشی از سکته مغزی دارد.

این وضعیت که نوروپلاستیسیتی سلول های عصبی نام دارد سبب می شود تا سلول های مغزی با توانبخشی به موقع بتوانند خود را ترمیم و بازسازی کنند.

توانبخشی سکته مغزی

درمان سکته مغزی باید بطور اورژانسی انجام بگیرد و زمان طلایی درمان از دست نرود چراکه هرچه زمان بیشتری از بروز این عارضه مغزی بگذرد سلول های بیشتری در مغز دچار آسیب شده که این وضعیت عوارض ناشی از سکته مغزی را افزایش می دهد و حتی ممکن است جان بیمار را نیز تهدید کند ، به همین جهت رساندن بیمار به مراکز درمانی مجهز در کمترین زمان ممکن ضروری است.

راهکارهای توانبخشی سکته مغزی نقش مهمی در کاهش عوارض ایجاد شده برای بیمار و بهبود شرایط جسمی بیمار پس از این عارضه مغزی دارند.

توانبخشی سکته مغزی


توانبخشی پس از سکته مغزی بخشی بزرگی از این روند بهبود است و اغلب 24 ساعت پس از سکته مغزی آغاز می شود.

مشکلات جسمی و حرکتی ، مشکلات ذهنی و مشکلات گفتاری و حتی بلع غذا از مهم ترین عوارض سکته مغزی هستند که با روش های توانبخشی همچون فیزیوتراپی ، کاردرمانی و گفتاردرمانی بهبود پیدا می کنند.

توانبخشی سکته مغزی به خصوص در طی مراحل اولیه بهبود در هنگامی که بیمار هیچ کنترلی بر عضلات ناتوان خود ندارد، حیاتی است.

میزان بهبودی پس از سکته مغزی تا حد زیادی به وسعت و محل آسیب مغزی بستگی دارد اما کیفیت درمان‌های توانبخشی و دارویی، میزان انگیزه بیمار و خانواده او و همچنین سن بیمار از عوامل مؤثر بر بهبودی او هستند.

فیزیوتراپی سکته مغزی

سکته مغزی معمولا با ضعف و یا فلج شدن برخی از اندام ها همراه است ، فیزیوتراپیست در هفته ها و ماه های اول بهبودی برای کمک به افزایش هماهنگی عضلات برای انجام حرکات طبیعی بدن تمرینات ویژه ای را برای بیمار تنطیم می کند.

تمرینات فیزیوتراپی نقش موثری در بازیابی عملکرد طبیعی عضلات داشته و مشکلات جسمی ایجاد شده برای بیمار را به حداقل می رساند.

فیزیوتراپی به مبتلایان کمک می کنند تا از سلول های سالم مغز خود را برای کنترل بخش های ناتوان بدن استفاده کنند.

پس از کنترل علائم بیماری و شروع پروسه درمانی و افزایش میزان اکسیژن مغز سلول های مغز شروع به بهبود و دستیابی به توانایی از دست رفته عضلات می کنند.

تمرینات توانبخشی سکته مغزی سبب تحریک عضلات و اعصاب ناتوان شده برای ترمیم خود می شوند.

بازآموزی عضلات برای تحرک مناسب و طبیعی یکی از مهم ترین اهداف فیزیوتراپی سکته مغزی است.

بهبود تعادل، هماهنگی و دیگر مهارت ها برای بهبود کیفیت زندگی با فیزیوتراپی و سایر راهکارهای توانبخشی امکان پذیر است.

برنامه توانبخشی سکته مغزی با فیزیوتراپی برای هر بیمار متفاوت بوده و با توجه به شرایط بیمار تنظیم می شود ، فیزیوتراپیست در جلسه اول ویزیت اقدام به ارزیابی توانایی ها و ناتوانی های فرد پرداخته و بر اساس آن ها برنامه فیزیوتراپی را تنظیم می کند.

فیزیوتراپیست تمریناتی را برای بیمار در نظر می گیرد که به بهبود تعادل و تقویت مهارت های ضروری برای افزایش هماهنگی اندام ها برای حرکت و تعادل کمک می کند.

تمرینات فیزیوتراپی را می توان تحت نظر فیزیوتراپیست در منزل انجام داد تا بیمار مشکلات ناشی از جابجایی را نداشته باشد ، متخصصان ما با دانش کافی در زمینه ارائه خدمات فیزیوتراپی در منزل در خدمت بیماران محترم هستند.

هزینه فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل نیز با توجه به تعداد جلسات درمانی و همچنین متدها و مدالیته های مورد استفاده متغیر است.

مراحل فیزیوتراپی سکته مغزی
  • معاینه و ارزیابی دقیق بیمار و برنامه ریزی برنامه توانبخشی با توجه شرایط بیمار
  • آموزش وضعیت صحیح راه رفتن و ایستادن
  • تنظیم یک برنامه منظم جهت افزایش هماهنگی و تعادل
  • تقویت حرکات ارادی و افزایش سرعت عمل
  • ارائه برنامه تمرینی برای كنترل اسپاستیسیتی
  • ارائه برنامه تمرینی برای بكارگیری مفاصل بدن

اهداف فیزیوتراپی سکته مغزی

  • کاهش درد اندام ها
  • جلوگیری از ضعف و آتروفی عضلات
  • بازآموزی حسی و حرکتی
  • بهبود تعادل
  • افزایش هماهنگی عضلات
  • بهبود تحرک عضلات
  • تقویت عضلات ضعیف شده
  • بهبود دامنه حرکتی مفاصل
  • بازیابی توانایی های جسمی
  • جلوگیری از سفتی عضلات
  • جلوگیری از تغییر شکل و دفورمیتی مفاصل
متدها و مدالیته های فیزیوتراپی سکته مغزی
  • تمرینات حرکتی غیر فعال، فعال کمکی و فعال برای اندام فلج شده
  • آموزش راه رفتن و حرکت صحیح
  • آموزش استفاده از وسایل کمکی
  • الکتروتراپی
  • لیزر تراپی

 

کلمات مرتبط :

فیزیوتراپی سکته مغزی – توانبخشی سکته مغزی – فیزیوتراپی در منزل تهران – فیزیوتراپی در منزل کرج – فیزیوتراپی در منزل شمال تهران – فیزیوتراپی در منزل شرق تهران – فیزیوتراپی در منزل غرب تهران – فیزیوتراپی در منزل جنوب تهران – توانبخشی سکته مغزی

مقالات بیشتر

بورسیت زانو – درمان بورسیت زانو با فیزیوتراپی

بورسیت زانو یا التهاب بورس های زانو ، التهاب کیسه‌ای کوچک پر از مایع (بورسا) است که در نزدیکی مفصل زانو قرار دارد. بورس ها کیسه های کوچک حاوی مایع هستند که مانند بالش عمل کرده و به کاهش اصطکاک بین استخوان‌ ها، عضلات و بافت های اطراف مفصل کمک می کنند. ۱۱ بورس در…

منوال تراپی

منوال تراپی یا درمان دستی یکی از روش‌ های درمانی در فیزیوتراپی است که در آن فیزیوتراپیست از دست‌ های خود برای ارزیابی و درمان اختلالات اسکلتی – عضلانی استفاده می‌کند. این روش درمانی در فیزیوتراپی با هدف کاهش درد، بهبود دامنه حرکتی، افزایش قدرت عضلانی و بازیابی عملکرد طبیعی مفاصل و بافت‌های نرم انجام…

درد مچ دست

درد مچ دست یک مشکل شایع است که می‌تواند ناشی از طیف وسیعی از عوامل باشد. از فعالیت‌های تکراری روزمره تا آسیب‌های ناگهانی، همه می‌توانند منجر به درد و ناراحتی در این ناحیه شوند. برای تشخیص دقیق علت درد مچ دست، پزشک معمولاً معاینه فیزیکی انجام می‌دهد و در مورد سابقه پزشکی و فعالیت‌های شما سوال…

فواید فیزیوتراپی در درمان کمردرد

فواید فیزیوتراپی در درمان کمردرد محدود به تسکین درد نیست ، بلکه به درمان عامل زمینه ای درد نیز کمک می کند. کمردرد می تواند به اشکال مختلف ظاهر شود، از ناراحتی حاد، کوتاه مدت تا درد مزمن و طولانی مدت. این می تواند ناشی از عوامل متعددی از جمله وضعیت بدنی نامناسب، عدم تعادل…

درمان پارگی دیسک کمر

درمان پارگی دیسک کمر با فیزیوتراپی بهترین روش درمان غیرجراحی مشکلات ستون فقرات است که توسط درمانگران ما در کلینیک فیزیوتراپی ارائه می شود. پارگی دیسک کمر که به عنوان فتق دیسک کمر نیز شناخته می شود، یک بیماری شایع ستون فقرات است که باعث درد و ناراحتی در ناحیه پایین ستون فقرات (کمر) می…

کمردرد در افراد مسن – درمان کمردرد با فیزیوتراپی

کمردرد در افراد مسن یک مشکل رایج و محدود کننده است. کمردرد پس از عفونت دستگاه تنفسی فوقانی دومین علامتی است که احتمالاً باعث تشدید مراجعه به کلینیک می شود. شیوع کمردرد در جمعیت سالمندان بیش از 70 درصد تخمین زده می شود. مانند بسیاری از شرایط بالینی دیگر، علت، سیر و ارزیابی کمردرد در افراد…

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فیزیوتراپی در منزل

جستجو

دسته ها

دسته‌ها

آخرین مقالات

فیزیوتراپیست محمد رضا جان پور
keyboard_arrow_up
مشاوره در واتس آپ