دکتر فیزیوتراپی سکته مغزی در دوران توانبخشی سکته مغزی به بیمار کمک می کند تا با مبارزه با عوارض ایجاد شده به بالاترین سطح از بهبودی برسد.
سکته مغزی یک اورژانس پزشکی است که نیاز به توجه فوری دارد. سالانه هزاران نفر در سراسر جهان درگیر سکته مغزی و عوارض پس از آن می شوند که نیاز به توانبخشی دارند. اهداف توانبخشی بهینه سازی عملکرد فرد پس از سکته مغزی و افزایش سطح استقلال و دستیابی به بهترین کیفیت زندگی ممکن است.
پیشرفت در درمان اورژانسی سکته مغزی می تواند آسیب به مغز را محدود کند، که یا از خونریزی داخل و اطراف مغز (سکته مغزی هموراژیک) یا از کمبود جریان خون به منطقه ای که سلول های عصبی از منابع حیاتی اکسیژن و مواد مغذی محروم شده و متعاقباً می میرند رخ می دهد. (سکته مغزی ایسکمیک).
ناتوانی فرد مبتلا به سکته مغزی و توانبخشی مورد نیاز بستگی به اندازه آسیب مغزی و مدارهای مغزی خاصی دارد که آسیب دیده اند. مغز یک توانایی ذاتی برای سیم کشی مجدد مدارهای خود پس از سکته مغزی دارد که منجر به درجاتی از بهبود عملکرد طی ماه ها تا سال ها می شود. اگرچه توانبخشی آسیب مغزی را معکوس نمی کند، می تواند به طور قابل توجهی به بازماندگان سکته کمک کند تا بهترین نتیجه درازمدت را به دست آورند.
دکتر فیزیوتراپی سکته مغزی
توانبخشی به فردی که دچار سکته مغزی شده است کمک میکند تا مهارتهایی را که با آسیب دیدگی بخشی از مغز ناگهان از دست میرود، دوباره بیاموزد. به همان اندازه در توانبخشی، محافظت از فرد در برابر ابتلا به مشکلات پزشکی جدید، از جمله ذات الریه، عفونت های دستگاه ادراری، آسیب ناشی از سقوط، یا تشکیل لخته در وریدهای بزرگ مهم است.
تحقیقات نشان میدهد که مهمترین عنصر در هر برنامه توانبخشی عصبی، تمرین دقیق، متمرکز و تکراری است – همان تمرینی که همه افراد در هنگام یادگیری یک مهارت جدید، مانند نواختن پیانو یا زدن توپ بیسبال، از آن استفاده میکنند. برنامه توانبخشی عصبی باید برای تمرین آن دسته از مهارت هایی که به دلیل سکته مغزی آسیب دیده اند، مانند ضعف، عدم هماهنگی، مشکلات راه رفتن، از دست دادن حس، مشکلات در گرفتن دست، از دست دادن بینایی، یا مشکل در صحبت کردن یا درک، تنظیم شود. تحقیقات با استفاده از فناوری تصویربرداری پیشرفته نشان میدهد که عملکردهایی که قبلاً در ناحیه آسیب قرار داشتند به سایر مناطق مغز منتقل میشوند و تمرین به این سیمکشی مجدد مدارهای مغز کمک میکند
توانبخشی تحت نظر دکتر فیزیوتراپی سکته مغزی همچنین راه های جدیدی برای جبران ناتوانی های باقی مانده را آموزش می دهد. برای مثال، ممکن است نیاز داشته باشید که یاد بگیرید چگونه تنها با یک دست حمام کنید و لباس بپوشید، یا اگر توانایی استفاده از زبان تحت تأثیر قرار گرفته باشد، چگونه با وسایل کمکی ارتباط مؤثر برقرار کنید.
چه عواملی می تواند بر نتیجه توانبخشی سکته مغزی تأثیر بگذارد؟
- شدت و درجه آسیب به مغز.
- سن. درجه بهبودی اغلب در کودکان و بزرگسالان جوان در مقایسه با افراد مسن بیشتر است
- سطح هوشیاری برخی از سکتههای مغزی توانایی فرد را برای حفظ هوشیاری و پیروی از دستورالعملهای لازم برای شرکت در فعالیتهای توانبخشی کاهش میدهند.
- شدت برنامه توانبخشی تحت نظر دکتر فیزیوتراپی سکته مغزی
- شدت مشکلات پزشکی همزمان و عوارض ناشی از سکته مغزی
- محیط خانه. افزودنی هایی مانند نرده پله ها و میله های دستگیره می توانند استقلال و ایمنی را در خانه افزایش دهند.
- محیط کار. اصلاحات برای بهبود ایمنی فیزیکی و اصلاح وظایف کاری ممکن است بازگشت به کار را ممکن کند.
- همکاری خانواده و دوستان. خانواده حمایتی و شبکههای اجتماعی میتوانند عامل بسیار مهمی در توانبخشی باشند که معمولاً چندین ماه طول میکشد.
- زمان بازتوانی به طور کلی، هر چه زودتر شروع شود، شانس بازیابی مهارت ها و عملکرد از دست رفته و توانبخشی موفق بیشتر خواهد بود.
مشکلات و عوارض سکته مغزی
انواع و درجات ناتوانی ناشی از سکته مغزی بستگی به این دارد که کدام ناحیه از مغز آسیب دیده است. این عوارض را می تواند با راهکارهایی که دکتر فیزیوتراپی سکته مغزی ارائه می دهد به حداقل رساند.
- فلج، از دست دادن حرکات ارادی یا ضعفی که معمولاً یک طرف بدن را درگیر می کند، معمولاً طرف مقابل طرف آسیب دیده در اثر سکته مغزی (مانند صورت، بازو، پا، یا کل طرف بدن). فلج در یک طرف بدن، همی پلژی نامیده می شود. ضعف در یک طرف همی پارزی نامیده می شود.
- مشکلات بلع (دیسفاژی)
- از دست دادن کنترل حرکات بدن، از جمله مشکلات در وضعیت بدن، راه رفتن و تعادل (آتاکسی)
- از دست دادن توانایی احساس لامسه، درد، دما، یا حس قرار گرفتن بدن. افرادی که دچار سکته مغزی شده اند نیز می توانند توانایی تشخیص اشیایی را که در دست دارند یا حتی اندام خود را از دست بدهند.
- درد، بی حسی، احساس سنگینی در اندام، یا احساسات عجیب و غریب مانند گزگز یا سوزن سوزن شدن در اندام فلج یا ضعیف شده (به نام پارستزی). بی حسی یا گزگز در اندام ممکن است حتی پس از بهبودی برخی از حرکات نیز ادامه یابد.
- از دست دادن کنترل مثانه و روده و از دست دادن تحرک برای رسیدن به موقع به توالت. بی اختیاری دائمی پس از سکته غیر معمول است.
- سندرم درد مزمن می تواند در نتیجه مشکلات مکانیکی ناشی از ضعف رخ دهد. بیشتر اوقات، درد ناشی از عدم حرکت در مفصلی است که برای مدت طولانی بی حرکت بوده است (مانند ضعف یا اسپاستیسیته و ثابت شدن تاندون ها و رباط های اطراف مفصل در یک موقعیت). معمولاً به آن مفصل “یخ زده” می گویند.
- مشکلات در استفاده یا درک زبان (آفازی)
حداقل یک چهارم تمام بازماندگان سکته مغزی دچار اختلالات زبانی می شوند که شامل توانایی صحبت کردن، نوشتن و درک زبان گفتاری و نوشتاری می شود. در افراد راست دست، این سکتهها معمولاً سمت چپ مغز را درگیر میکنند. آسیب ناشی از سکته مغزی به هر یک از مراکز کنترل زبان مغز می تواند ارتباط کلامی را به شدت مختل کند. گفتاردرمانی کمک زیادی به بهبود آفازی در مبتلایان به سکته مغزی خواهد کرد.
نویسنده: فیزیوتراپیست محمدرضا جان پور
شماره نظام پزشکی : ف ۴۹۳۹
فیزیوتراپی در منزل و کلینیک (تهران و کرج)
نوبت دهی مشاوره و درمان : ۰۹۱۲۲۶۵۵۶۴۸
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی در منزل سکته مغزی – دکتر فیزیوتراپی سکته مغزی – فیزیوتراپی در منزل نارمک – فیزیوتراپی در منزل تهرانپارس – متخصص فیزیوتراپی در منزل – فیزیوتراپی در منزل – هزینه فیزیوتراپی در منزل – فیزیوتراپی در منزل توسط خانم – فیزیوتراپی در منزل شرق تهران – فیزیوتراپی در نارمک – فیزیوتراپی در منزل غرب تهران – هزینه فیزیوتراپی در منزل -فیزیوتراپی در منزل توسط آقا – فیزیوتراپی سکته مغزی در تهران نو – فیزیوتراپی در امامت – فیزیوتراپی در منزل جنوب تهران