ساکروایلیت التهاب یک یا هر دو مفصل ساکروایلیاک شما است. این دو مفصل در جایی قرار دارند که ساکروم (آخرین بخش مثلثی شکل ستون فقرات) با ایلیوم (بخشی از لگن) برخورد می کند.
ساکروایلیت منبع شایع کمردرد یا درد در باسن یا ران است. اغلب تشخیص آن دشوار است، زیرا بسیاری از بیماریهای دیگر باعث ایجاد درد در همان مناطقی میشوند که در این بیماری دیده می شود.
این عارضه چقدر شایع است؟
پزشکان به طور قطع نمی دانند که چند نفر با ساکروایلییت زندگی می کنند. با این حال، تخمین زده شده است که بین 10 تا 25 درصد از افرادی که کمردرد را گزارش می کنند ممکن است ساکروایلییت داشته باشند.
دلایل و عوامل خطر
التهاب مفصل ساکروایلیاک بیشتر علائم این بیماری را ایجاد می کند. بسیاری از شرایط پزشکی باعث التهاب در مفصل ساکروایلیاک می شوند، از جمله:
استئوآرتریت – این نوع آرتریت ساییدگی می تواند در مفاصل ساکروایلیاک رخ دهد و در نتیجه تجزیه رباط ها ایجاد شود.
اسپوندیلیت آنکیلوزان – این یک نوع آرتریت التهابی مفاصل ستون فقرات است. ساکروایلیت اغلب یکی از علائم اولیه اسپوندیلیت آنکیلوزان است.
آرتریت پسوریاتیک – این بیماری التهابی باعث درد و تورم مفاصل و همچنین پسوریازیس (لکه های پوسته پوسته روی پوست) می شود. آرتریت پسوریاتیک می تواند باعث التهاب مفاصل ستون فقرات از جمله مفاصل ساکروایلیاک شود.
سایر دلایل التهاب مفصلی ساکروایلیاک
تروما – سقوط، تصادف با وسیله نقلیه موتوری یا آسیب های دیگر به مفاصل ساکروایلیاک یا رباط های حمایت کننده یا اطراف مفصل ساکروایلیاک می تواند علائم ایجاد کند.
بارداری – هورمون های تولید شده در دوران بارداری می توانند عضلات و رباط های لگن را شل کرده و باعث چرخش مفصل ساکروایلیاک شوند. وزن بارداری همچنین می تواند به مفصل ساکروایلیاک فشار وارد کند و منجر به ساییدگی مفصل شود.
ساکروایلییت پیوژنیک – این یک عفونت نادر مفصل ساکروایلیاک است که توسط باکتری استافیلوکوکوس اورئوس ایجاد می شود.
علائم ساکروایلیت
علائم شایع شامل دردهایی است که:
در قسمت تحتانی کمر، باسن، لگن یا ران رخ می دهد.
پس از نشستن یا ایستادن طولانی مدت یا بلند شدن از صندلی بدتر می شود.
پس از چرخش باسن بدتر می شود.
احساس درد تیز یا ضربه ای دردناک و ناتوان کننده
این عارضه چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک و متخصص و دکتر فیزیوتراپی از شما در مورد سابقه پزشکی شما، از جمله هر گونه اختلال یا شرایط التهابی قبلی سوال خواهد کرد. سایر آزمایشات تشخیصی عبارتند از:
- معاینه فیزیکی، تست های حرکتی – در طول معاینه فیزیکی، ستون فقرات از نظر تراز و چرخش مناسب بررسی می شود. در طول تستهای مختلف حرکت فیزیکی، از شما خواسته میشود در جهات خاصی حرکت کنید. در برخی از این آزمایشها، پزشک به مفصل ساکروایلیاک، ستون فقرات، لگن یا ساق پای شما فشار وارد میکند. هر چه تعداد آزمایشهایی که مثبت میشوند بیشتر باشد (باعث درد)، احتمال ابتلا به ساکروایلییت بیشتر میشود.
آرمایش خون – تست و آزمایش خون به دنبال علائم التهاب است. - آزمایشات تصویربرداری – در صورتی که پزشک مشکوک به آسیب به عنوان منبع درد باشد یا به دنبال تغییراتی در مفصل ساکروایلیاک باشد، ممکن است عکسبرداری با اشعه ایکس، سیتی اسکن و/یا اسکن MRI تجویز شود.
- تزریق استروئید – تزریق استروئید به مفصل ساکروایلیاک هم یک آزمایش تشخیصی – در صورت تسکین درد – و هم یک درمان است. این روش با استفاده از اشعه ایکس برای هدایت سوزن نخاعی به محل مناسب برای تزریق انجام می شود.
درمان ساکروایلیت
اکثر افراد مبتلا به این بیماری التهابی از فیزیوتراپی سود می برند. درمان با فیزیوتراپی به تقویت و تثبیت عضلات اطراف مفاصل ساکروایلیاک شما کمک می کند. فیزیوتراپی همچنین حرکت مفاصل ساکروایلیاک را در دامنه کامل حرکت برای شما آسان تر می کند.
در برخی موارد، پزشکان داروهایی مانند NSAIDs (ایبوپروفن ، ناپروکسن ، دیکلوفناک و … )را برای کمک به مدیریت درد در مراحل اولیه ساکروایلیت تجویز میکنند. در برخی موارد، پزشکان برای کمک به کاهش التهاب و درد، استروئیدها را به مفاصل ساکروایلیاک تزریق می کنند.
چه عوارضی با ساکروایلییت همراه است؟
التهاب مفاصل ساکروایلیاک در صورت عدم درمان باعث از دست دادن تحرک در برخی افراد می شود. درد درمان نشده همچنین می تواند خواب شما را مختل کند و منجر به شرایط روانی مانند افسردگی شود.
ساکروایلیت همراه با اسپوندیلیت آنکیلوزان می تواند در طول زمان پیشرفت کند. با گذشت زمان، این نوع آرتریت باعث میشود که مهرهها (استخوانها) در ستون فقرات به هم جوش بخورند و سفت شوند.
روشهای پیشگیری
هیچ راهی برای پیشگیری از این بیماری وجود ندارد. ممکن است بتوانید با اجتناب از فعالیت هایی که باعث درد می شوند مانند دویدن یا بالا رفتن از پله از علائم پیشگیری یا کاهش دهید.
فیزیوتراپی در منزل
از آن جایی که اغلب مبتلایان به این بیماری در هنگام حرکت و راه رفتن دچار درد می شوند و به همین جهت خروج از منزل و مراجعه به کلینیک فیزیوتراپی برای آن ها دشوار است ، خدمات فیزیوتراپی در منزل که توسط متخصصان با تجربه ما در مرکز فیزیوتراپی در منزل تهران بزرگ ارائه می شود، می تواند بسیار مفید باشد.
فیزیوتراپی در منزل روشی ایمن ، موثر و پرکاربرد است که نیاز بیماران به دریافت خدمات فیزیوتراپی با کیفیت را بدون نیاز به مراجعه به کلینیک فیزیوتراپی برطرف می کند.
نویسنده: فیزیوتراپیست محمدرضا جان پور
شماره نظام پزشکی : ف ۴۹۳۹
فیزیوتراپی در منزل و کلینیک (تهران و کرج)
نوبت دهی مشاوره و درمان : ۰۹۱۲۲۶۵۵۶۴۸
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی آرتروز در منزل – دکتر فیزیوتراپی در منزل – متخصص فیزیوتراپی در منزل – دکتر فیزیوتراپی شانه در منزل نارمک – فیزیوتراپی در منزل تهرانپارس – متخصص فیزیوتراپی در منزل – فیزیوتراپی در منزل – هزینه فیزیوتراپی در منزل – فیزیوتراپی در منزل شرق تهران – فیزیوتراپی در نارمک – فیزیوتراپی در منزل غرب تهران – فیزیوتراپی در منزل توسط آقا – فیزیوتراپی در امامت – فیزیوتراپی در منزل جنوب تهران – درمان آرتروز شانه با فیزیوتراپی – فیزیوتراپی خوب در شرق تهران – فیزیوتراپی در پیروزی – فیزیوتراپی آرتروز لگن – درمان آرتروز با فیزیوتراپی