رشته فیزیوتراپی چیست؟
در این مقاله کوتاه به معرفی رشته فیزیوتراپی و آشنایی با آن میپردازیم.
فیزیوتراپی که بطور مخفف به PT (پی تی) نیز معروف است یکی از حرفه های مهم در حوزه سلامت است.
فیزیوتراپی توسط افرادی تحت عنوان فیزیوتراپیست ارائه می شود که از طریق معاینه فیزیکی،تشخیص،پیش آگهی،آموزش به بیمار،مداخله جسمانی،توانبخشی،پیشگیری از بیماری و ارتقاء سطح سلامتی، حفظ، بازیابی و بهبود در شرایط سلامتی را به ارمغان می آورند. درمانگران فیزیوتراپی در بسیاری از کشورها به عنوان فیزیوتراپیست شناخته میشوند.
ادامه معرفی رشته فیزیوتراپی
علاوه بر عمل بالینی در رشته فیزیوتراپی،جنبه های دیگر علم فیزیوتراپی شامل تحقیق،آموزش،مشاوره و مدیریت سلامت است.رشته فیزیوتراپی به عنوان یک مراقبت اولیه یا در کنار سایر خدمات پزشکی یا همراه با آن ارائه میگردد.
فیزیوتراپی به درمان بیماری ها یا آسیب هایی که توانایی فرد را برای حرکت و انجام فعالیت های عملکردی در زندگی روزمره محدود میکنند ، میپردازد.
در رشته فیزیوتراپی، فیزیوتراپیست ها از سابقه و معاینه فیزیکی فرد برای رسیدن به تشخیص و ایجاد یک برنامه مدیریتی درمانی استفاده می کنند و در صورت لزوم، نتایج مطالعات آزمایشگاهی و تصویربرداری مانند اشعه ایکس، سی تی اسکن یا یافته های ام ار ای را مورد استفاده قرار میدهند.
آزمایش الکترودیاگنوستیگ (به عنوان مثال الکترومیوگرافی و تست سرعت هدایت عصبی) نیز ممکن است مورد استفاده قرار گیرد.
درمان در فیزیوتراپی معمولاً شامل تجویز یا کمک با تمرینات درمانی خاص،درمان های دستی و منوال،دستگاههای مکانیکی مانند دستگاه کشش و ترکشن،آموزش های مراقبتی،تجویز وسایل کمکی(پروتز و ارتز)،روشهای الکتروفیزیکی شامل گرما،سرما،برق درمانی،امواج صوتی (همچون اولتراسوند)،لیزرهای کم توان و پرتوان و دیگر دستگاه های الکتروتراپی است.
مداخلات علاوه بر این در فیزیوتراپی این است که فیزیوتراپیست ها به بیماران برای جلوگیری از از دست دادن تحرک قبل از وقوع آن،با توسعه برنامه های تناسب اندام و تندرستی برای شیوه های زندگی سالمتر و فعالتر کمک میکنند.
همچنین فیزیوتراپیست ها با ارائه خدمات تخصصی درمانی در رشته فیزیوتراپی میتوان به توسعه و حفظ سلامت و بازگرداندن حداکثر حرکت و توانایی عملکردی بدن کمک میکنند.
این اقدامات در فیزیوتراپی شامل ارائه درمان در شرایطی است که حرکت و عملکرد به واسطه افزایش سن،آسیب های فیزیکی،بیماری یا عوامل محیطی تهدید می شود.
تحرک عملکردی انسان به معنای سالم بودن است.رشته فیزیوتراپی یک رشته کاملا حرفه ای است که دارای تخصص های زیادی از جمله اسکلتی عضلانی(ارتوپدی)،مغز و اعصاب،قلبی ریوی،عصب شناسی،غدد درون ریز ،پزشکی ورزشی،سالمندان،اطفال،سلامت زنان،مراقبت از زخم و الکترومیوگرافی است.
توانبخشی نورولوژیک در رشته فیزیوتراپی به ویژه زمینه ای است که به سرعت در حال پیشرفت و رشد است.فیزیوتراپیست ها در بسیاری از محیط ها مانند کلینیک های فیزیوتراپی خصوصی،کلینیک های سرپایی یا مطب ها،کلینیک های بهداشت و سلامتی، کلینیک های بیمارستان های توانبخشی، مراکز سالمندان،درمانگاه های دولتی و خصوصی،مراکز آموزش و تحقیقات رشته فیزیوتراپی، مدارس،مراکز تناسب اندام و باشگاه های آموزشی ورزشی و همچنین بصورت فیزیوتراپی در منزل فعالیت میکنند.
فیزیوتراپیست کیست؟
طبق گفته انجمن فیزیوتراپی آمریکا یا آپتا (APTA)، فیزیوتراپیست نوعی پزشک متخصص آموزش دیده و دارای مجوز است که در تشخیص ناهنجاری ها و بیماریهای جسمی،بازیابی عملکرد و تحرک بدنی،،حفظ عملکرد فیزیکی و ارتقای فعالیتهای بدنی و عملکرد مناسب فرد و درمان بیماریهای عضلانی اسکلتی،نورولوژی،مغز و اعصاب،قلبی،عروقی،تنفسی،آسیب های ورزشی، سوختگی، سالمندان و غیره تجربه دارد.
در رشته فیزیوتراپی فیزیوتراپیست های مجاز را میتوان در طیف وسیعی از مراقبت های بهداشتی درمانی از جمله مطب های سرپایی،مراکز خصوصی،بیمارستان ها،مراکز توانبخشی،خانه های سالمندان،مراکز ورزشی و تناسب اندام،مدارس،آسایشگاه ها،محیط های شغلی،سازمان های دولتی، خصوصی و مراکز تحقیقاتی یافت.
یک فیزیوتراپیست در رشته فیزیوتراپی به مراقبت از بیماران در تمام مراحل بهبود کمک میکند.از تشخیص اولیه تا مراحل ترمیمی و پیشگیرانه بهبودی.فیزیوتراپی ممکن است یک گزینه مستقل در درمان و به عنوان خط مقدم درمان باشد یا از سایر درمان ها پشتیبانی کند.تعدادی از بیماران توسط پزشکان متخصص به فیزیوتراپیست ارجاع داده میشوند و تعدادی رجوع مستقیم دارند و این موضوع بستگی به قوانین مربوط به حوزه سلامت و درمان هر کشور دارد.
بیماری که به فیزیوتراپیست مراجعه کند،میتواند انتظارات زیر را داشته باشد:
.تحت معاینه و ارزیابی فیزیکی قرار بگیرد از جمله بررسی تاریخچه پزشکی،روشهای تستی خاص از جمله ارزیابی وضعیت،حرکت و انعطاف پذیری و حرکت و عملکرد ماهیچه ها و مفاصل
.دریافت تشخیص بالینی،پیش آگهی درمانی،برنامه مراقبت و اهداف کوتاه مدت و بلند مدت
.دریافت درمان و مداخله فیزیوتراپی بر اساس ارزیابی و تشخیص درمانگر
.توصیه های خود مدیریتی را دریافت کنید
.بیماران اغلب با فیزیوتراپیست تمریناتی را که میتوانند در منزل و خانه خود انجام دهند را آموزش میبینند تا به آنها در عملکرد موثرتر کمک کند.
در فیزیوتراپی چه بیماریهایی توسط فیزیوتراپیست تحت درمان قرار میگیرند؟
درمانگران فیزیوتراپی بسته به تخصص خود میتوانند طیف گسترده ای از شرایط و مشکلات پزشکی را درمان کنند:
- توانبخشی بیماریها و عارضه های قلبی ریوی مانند بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)،فیبروز کیستیک (CF) و سکته پس از میوکارد (MI)
- درمان با دستگاه و دست برای بیماری هایی مانند سندرم تونل کارپال و انگشت ماشه ای
- اختلالات و بیماریهای اسکلتی عضلانی مانند کمردردها،پارگی عضلات روتاتور کاف،اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) و بیماریهای ارتوپدی دیگر
- بیماریهای مربوط به سیستم عصبی مانند سکته مغزی،ضایعات نخاعی،بیماری پارکینسون،ام اس (مولتیپل اسکلروزیس)، اختلالات و آسیب های مغزی و موارد دیگر
- بیماریهای اطفال مانند تاخیر در رشد،فلج مغزی،دیستروفی عضلانی و موارد دیگر
- آسیب های مرتبط با ورزش
- فیزیوتراپی بیماریهای مربوط به سلامت زنان و اختلال عملکرد کف لگن مانند بی اختیاری ادرار و لنف ادم
- موارد دیگری که ممکن است مفید باشد شامل سوختگی ، مراقبت از زخم و زخم های دیابتی است.
مزایای رشته فیزیوتراپی برای بیماران چیست؟
- مدیریت درد با کاهش نیاز به دارو
- اجتناب از جراحی
- بهبود تحرک و حرکت
- بهبودی از آسیب یا ضربه
- بهبودی پس از سکته مغزی یا فلج
- پیشگیری از افتادن
- بهبود تعادل
- مدیریت مشکلات پزشکی مرتبط با سن
- یک فیزیوتراپیست ورزشی می تواند به ورزشکار کمک کند تا عملکرد خود را از طریق تقویت نقاط خاص بدن و استفاده از ماهیچه ها به روش های جدید به حداکثر برساند.
- ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی
- فیزیوتراپیست می تواند به افراد در مورد مزایای خاص سابقه پزشکی شخصی و نیاز آنها به درمان توصیه کند.
نویسنده مقاله: فیزیوتراپیست محمدرضا جان پور
شماره نظام پزشکی : ف ۴۹۳۹
فیزیوتراپی در کلینیک و منزل (تهران،کرج)
نوبت دهی مشاوره و درمان : ۰۹۱۲۲۶۵۵۶۴۸
کلمات کلیدی مرتبط
رشته فیزیوتراپی – معرفی رشته فیزیوتراپی – آشنایی با فیزیوتراپی – فیزیوتراپی چیست؟ – معرفی فیزیوتراپی – کاربردهای فیزیوتراپی – آینده فیزیوتراپی – رتبه لازم برای فیزیوتراپی – رتبه لازم برای قبولی فیزیوتراپی – رتبه لازم برای قبولی رشته فیزیوتراپی – رتبه لازم برای قبولی در رشته فیزیوتراپی چیست؟ – فیزیوتراپی دانشگاه آزاد – رتبه فیزیوتراپی در کنکور – فیزیوتراپی در منزل