فیزیوتراپی اختلالات کف لگن یک درمان موثر و مناسب برای شرایط شایعی مانند بی اختیاری ادرار و مدفوع، افتادگی اندام لگن و دردهای لگنی مزمن است.
فیزیوتراپی کف لگن شامل تقویت عضلات کف لگن، آرامش و هماهنگی برای کمک به درمان سفتی یا ضعف عضلات کف لگن و مشکلات مرتبط با آن است. هنگامی که عضلات کف لگن قدرت و تون طبیعی داشته باشند، اندام های لگن به اندازه کافی حمایت می شوند و ادرار طبیعی، حرکات روده و عملکرد جنسی را کنترل می کنند.
تون ماهیچه های کف لگن زمانی که عضلات بیش از حد کشیده و شل می شوند، اغلب به دلیل زایمان یا ضعیف شدن با افزایش سن، یا خیلی سفت و محدود، اغلب به دلیل استرس، تغییر می کند. کاهش و افزایش تون عضلانی در عضلات کف لگن می تواند منجر به اختلال عملکرد کف لگن شود.
عضلات کف لگن گروهی از ماهیچهها هستند که به جلو، پشت و کناره های استخوان لگن و ساکروم متصل میشوند که مانند یک بانوج یا زنجیر عمل میکنند. آنها همچنین در اطراف مجرای ادرار (محل خروج ادرار)، رکتوم و واژن (در زنان) پیچیده می شوند. عضلات کف لگن باید قادر به انقباض تا امکان ادرار کردن، حرکات روده و در زنان دخول جنسی فراهم شود.
وظایف اصلی عضلات کف لگن عبارتند از:
- اسفنکتر: برای جلوگیری از نشت ادرار و مدفوع.
- حمایت: برای اندام های داخلی ما (مثانه، رحم و رکتوم).
- ثبات: برای کمر و کمربند لگنی ما.
- جنسی: برای افزایش رضایت از فعالیت جنسی.
فیزیوتراپی اختلالات کف لگن
فیزیوتراپیست ها برای داشتن مهارت های مناسب برای ارزیابی کف لگن از طریق لمس داخلی به آموزش پیشرفته نیاز دارند. این ارزیابی ملایم و بدون تهدید است. فیزیوتراپ شما قادر خواهد بود “وضعیت” کف لگن شما را شناسایی کند و در صورت لزوم یک برنامه درمانی ایجاد کند.
اختلال عملکرد کف لگن می تواند ناشی از موارد زیر باشد:
- کم تحرکی – هیپوتونیکی عضلات کف لگن (ضعف): به علائم بی اختیاری (ادرار ، مدفوع ، گاز) و افتادگی اندام لگن کمک می کند.
- فعالیت بیش از حد – هیپرتونیک ماهیچه های کف لگن (سفتی): منجر به علائم درد مزمن لگن، دیسپارونی (درد هنگام مقاربت)، واژینیسموس، ولوودینیا، نورالژی پودندال، سیستیت بینابینی، سندرم درد مثانه، اندومتریوز، پروستاتیت مزمن، فوریت مدفوع و بی اختیاری فوری
بسیاری از افراد مبتلا به درد لگن دارای اختلال عملکرد کف لگن هستند، اما به ویژه عضلات بیش از حد فعال/هیپرتونیک یا ماهیچههایی که خیلی سفت هستند. هنگامی که این ماهیچه ها کشش بیش از حد دارند (فعالیت بیش از حد / هیپرتونیک) می توانند به درد لگن یا فوریت و فرکانس مثانه و روده کمک کنند. هنگامی که آنها کم تحرک / کم تون (هیپوتونیک) هستند، می توانند به بی اختیاری و افتادگی اندام لگن کمک کنند. همچنین می توانید ترکیبی از ماهیچه های بیش از حد منقبض و خیلی آرام داشته باشید.
وقتی عضلات کف لگن شما سفت و ضعیف هستند، تنش قبل از ضعف با راهکارهای فیزیوتراپی اختلالات کف لگن درمان می شود. هنگامی که ماهیچه ها به حالت استراحت طبیعی رسیدند و قادر به استراحت کامل شدند، قدرت آنها مجددا ارزیابی می شود و ممکن است تمرینات تقویتی تجویز شود.
خودمراقبتی بخش مهمی از درمان اختلال عملکرد کف لگن است. اجتناب از فشار دادن یا زور زدن هنگام ادرار کردن یا اجابت مزاج بسیار ضروری است. شل کردن عضلات در ناحیه کف لگن مهم است و انجام کگل معکوس ممکن است یکی از راههای کمک به افزایش طول و آرامش این عضلات باشد. استفاده از روش هایی مانند تنفس عمیق و حمام گرم نیز می تواند مفید باشد.
آموزش درد مداوم بخش مهمی از درمان اختلال عملکرد کف لگن است، زیرا کف لگن ناحیهای است که اغلب ما دچار تنش هستیم. اضطراب، استرس و افکار، نگرش ها و باورهای ما می تواند درد لگن ما را تداوم بخشد. درک نحوه عملکرد سیستم درد ما نشان داده است که یک راه موثر برای کاهش خطر اختلال عملکرد مداوم کف لگن است.
فیزیوتراپی کف لگن به عنوان یک گزینه درمانی کم تهاجمی پشتیبانی می کند که باید به عنوان یک روش خط اول برای درمان انواع مختلف اختلال عملکرد کف لگن، از جمله مسائلی مانند افتادگی اندام لگن، بی اختیاری ادرار یا مدفوع، و مقاربت دردناک استفاده شود.
جلسه فیزیوتراپی اختلالات کف لگن
در روز ارزیابی فیزیوتراپی کف لگن، شما در یک اتاق درمان خصوصی توسط فیزیوتراپیست معاینه و ارزیابی می شوید که در آن فیزیوتراپیست سابقه پزشکی، علائم و شکایات شما را بررسی میکند. سپس فیزیوتراپ شما یک معاینه فیزیکی انجام می دهد که شامل یک جزء خارجی و داخلی است.
در طول معاینه خارجی، فیزیوتراپیست ستون فقرات کمری، مفاصل ساکروایلیاک و عضلاتی را که لگن از جمله رکتوس شکم، ایلیوپسواس و پیریفورمیس – ارزیابی میکند تا درد، سفتی یا حساسیت را بررسی کند.
در طول معاینه داخلی، فیزیوتراپیست عضلات کف لگن شما را از نظر تون، کشش و درد و حساسیت ارزیابی می کند. فیزیوتراپ شما یک یا دو انگشت دستکش دار را وارد واژن و یا رکتوم شما می کند تا عضلات کف لگن را از داخل لمس کند. اغلب از روان کننده برای کمک به کاهش ناراحتی استفاده می شود.
دکتر فیزیوتراپی شما همچنین توانایی شما را برای انجام انقباض و شل شدن ارادی عضلات کف لگن و همچنین حرکت کف لگن با الگوهای تنفسی شما بررسی خواهد کرد.
پس از اینکه دکتر فیزیوتراپی شما معاینات خارجی و داخلی را کامل کرد و ارزیابی بالینی در مورد علل احتمالی علائم شما انجام داد، برای جلسات پیگیری برنامه ریزی می شود.
درمان شما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ورزش هایی برای شل کردن یا انقباض عضلات کف لگن، مانند کگل
- درمان دستی، که اغلب به صورت داخلی توسط فیزیوتراپ شما انجام می شود، برای شل کردن عضلات کف لگن و تسکین نقاط ماشه ای
- بیوفیدبک، با استفاده از یک کاوشگر فشار سنسور که در واژن یا راست روده شما قرار داده می شود، برای احساس قدرت انقباضات عضلات کف لگن به شما کمک می کند از زمان انقباض یا شل کردن این عضلات آگاه شوید.
- تحریک الکتریکی برای کمک به تحریک عضلات کف لگن
- گشادکنندههای واژن، اشیاء استوانهای شکل با عرضهای مختلف که در واژن قرار میگیرند تا به آرامی ماهیچههای کف لگن را کشیده و به آنها اجازه دهند شل شوند.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی کف لگن در شریعتی – فیزیوتراپی اختلالات کف لگن – فیزیوتراپی با بیمه تامین اجتماعی – فیزیوتراپی در ظفر – فیزیوتراپی در منزل