فیزیوتراپی در درمان کمردرد و عامل زمینه ای آن نقش موثری دارد و به عنوان بهترین روش در درمان غیرجراحی بیماری ها و اختلالات اسکلتی شناخته می شود.
کمردرد رایج ترین اختلال سیستم اسکلتی بدن انسان است که بسیاری از افراد در طول زندگی خود آن را تجربه کرده اند ، کمردرد بحدی شایع است که به عنوان دومین عامل مراجعه افراد به مراکز درمانی شناخته می شود.
ستون فقرات از اجزای مختلفی تشکیل شده است و بروز آسیب در هریک از این اجزا می تواند منجر به بروز کمردرد و مشکلات حرکتی در فرد مبتلا شود ، در بسیاری از موارد یک کشیدگی ساده یا گرفتگی عضلانی ساده منجر به بروز کمردرد شده که با چند روز استراحت و انجام نرمش های کششی تحت نظر فیزیوتراپیست بهبود پیدا می کند و تنها در برخی موارد مشکل مهمی در ستون فقرات ایجاد شده که فرد را نیازمند رفتن زیر تیغ جراحی خواهد کرد.
فیزیوتراپی در درمان کمردرد به عنوان یک راهکار ایمن ، کم هزینه و بدون عارضه جانبی خاصی است که امروزه طرفداران زیادی پیدا کرده ، فیزیوتراپیست برای کمک به بیمار و با توجه به نوع و شدت مشکل از بهترین و موثرترین راهکارهای فیزیوتراپی بهره می برد.
هدف از راهکارهای فیزیوتراپی در درمان کمردرد علاوه بر تسکین درد و التهاب ، بازیابی دامنه حرکتی از دست رفته ستون فقرات و جلوگیری از بروز مجدد درد و آسیب است.
رایج ترین دلایل کمردرد
کشیدگی عضلات کمر یکی از رایج ترین دلایل بروز کمردرد است ، این عارضه ممکن است زمانی که فرد بطور ناگهانی خم می شود یا کمر خود را می چرخاند رخ دهد، در این شرایط بیمار به مدت چند روز از درد خفیف تا متوسطی رنج می برد که اغلب با استراحت و انجام نرمش های کششی بر طرف می شود.
بلند کردن اجسام بسیار سنگین، وضعیت بدنی نامناسب هنگام انجام فعالیت ها ، شیوه نادرست هنگام بلند کردن اجسام از روی زمین و ضعف و خستگی عضلات به دلیل فعالیت بیش از حد نیز از جمله عوامل شایعی هستند که در بروز کمردرد نقش دارند.
آسیب رباط های کمر از جمله کشیدگی و در موارد شدید پارگی رباط های کمر که در طی حوادث ناگهانی مانند تصادفات رانندگی رخ می دهند نیز می توانند منجر به بروز کمردرد شوند.
بیرون زدگی دیسک کمر از جمله مشکلات جدی ستون فقرات است که ممکن است بطور ناگهانی و یا بطور تدریجی و در طی روند افزایش سن رخ دهد ، این آسیب جدی منجر به درد ، التهاب و اختلال در حرکات ستون فقرات می شود ، بیرون زدگی دیسک کمر عملکرد حرکتی فرد را تحت تاثیر قرار داده و در موارد شدید حتی می تواند منجر به خانه نشین شدن فرد شود. فیزیوتراپی در درمان کمردرد ناشی از بیرون زدگی دیسک کمر نقش موثری دارد و علاوه بر کمک به تسکین درد و التهاب در جلوگیری از عود مجدد آسیب نیز نقش موثری دارد.
آرتروز ستون فقرات عارضه ای شایع در بین افراد میانسال و سالمند است بطوری که بیش از نیمی از افراد بالای 65 سال در تصاویر رادیوگرافی دچار درجاتی از آرتروز هستند. آرتروز ستون فقرات منجر به بروز درد در ناحیه کمر و انتشار آن به سایر اندام های شده ، حرکات ستون فقرات را محدود کرده و سبب محدود شدن فرد در انجام فعالیت های روزمره می شود ، فیزیوتراپی در درمان کمردرد ناشی از آرتروز نیز راهکاری موثر است که کمک زیادی به تسکین درد و بهبود دامنه حرکتی ستون فقرات می کند.
تنگی کانال نخاعی نیز از بیماری های شایع ستون فقرات است که با کاهش فضای داخلی کانال نخاعی و علائمی همچون کمردرد و انتشار آن به اندام های تحتانی مشخص می شود ، این عارضه به دو صورت مادرزادی و اتسابی رخ می دهد و عواملی همچون بیرون زدگی دیسک کمر و نشستن به مدت طولانی در بروز آن نقش دارند.
درد سیاتیک که در بین عموم با سیاتیک شناخته می شود عارضه ای است که به دلیل تحت فشار قرار گرفتن عصب سیاتیک رخ می دهد و از رایج ترین عواملی است که در بروز کمردرد نقش دارد ، وارد شدن هرگونه فشار به هر دلیل منجر به بروز درد سیاتیک و بروز علائم و عوارضی همچون درد در کمر که به باسن و پاها منتشر می شود ، بی حسی و گزگز کردن پاها و اختلال در عملکرد اندام های تحتانی خواهد شد. علائم سیاتیک ممکن است از یک درد خفیف و جزیی تا درد شدیدی که سبب ناتوانی فرد در راه رفتن و حتی خانه نشین شدن وی می شود متغیر است ، همچنین این درد معمولا تدریجی آغاز شده و با گذشت زمان تشدید می شود بطوری که فعالیت هایی مانند نشست و برخاست و حتی عطسه سرفه نیز در بیمار سبب بروز درد می شوند.
لغزش و جابجایی مهره ها ، سندرم پیریفورمیس ، بارداری و اضافه وزن نیز از دیگر عوامل شایعی هستند که در بروز کمردرد نقش دارند.
روش های فیزیوتراپی در درمان کمردرد
- درمان دستی ستون فقرات بمنظور متحرک سازی مفاصل و جااندازی مفاصل در محل اصلی خود
- تمرین درمانی شامل تمرینات کششی و تقویتی
- اولتراسوند تراپی
- الکتروتراپی
- لیزر تراپی با لیزر پرتوان و کم توان
- گرما و سرما درمانی
- تراکشن ( کشش ستون فقرات که به دو صورت دستی و مکانیکی قابل انجام است )
هماهنگی جهت ویزیت:
فیزیوتراپیست جانپور 09122655648
کلمات مرتبط :