اهمیت توانبخشی سکته مغزی
سالانه میلیون ها انسان در سراسر جهان دچار سکته مغزی می شوند که حدود دو سوم این افراد زنده مانده و دچار عوارض جسمی ـ حرکتی ، اختلالات گفتاری و مشکلات ذهنی می شوند و نیازمند خدمات توانبخشی هستند.
توانبخشی به افراد پس از سکته مغزی کمک می کند تا مستقل تر شوند و کیفیت زندگی آنها را بهبود می بخشد. در حالی که توانبخشی قادر به معکوس کردن آسیب مغزی ناشی از سکته مغزی نیست، اما می تواند به طور قابل توجهی به افراد در دستیابی به بهترین نتیجه ممکن در دراز مدت کمک کند.
اهمیت توانبخشی سکته مغزی
توانبخشی پس از سکته مغزی به افرادی که دچار سکته مغزی شده اند کمک می کند تا مهارت هایی را که به دلیل آسیب مغزی ناشی از سکته از دست داده اند، دوباره بیاموزند. به عنوان مثال، این مهارت ها ممکن است شامل هماهنگ کردن حرکات پا برای اجازه دادن به فرد برای راه رفتن دوباره یا انجام مراحل در یک فعالیت پیچیده باشد. متخصصان توانبخشی به بازماندگان سکته مغزی روش های جدیدی را برای انجام وظایف برای جبران از دست دادن حرکت آموزش می دهند.
پس از سکته مغزی، یک فرد ممکن است نیازمند افزایش توانایی ها برای انجام اموری همچون لباس پوشیدن و حمام کردن باشد ، همچنین ممکن است نیاز به یادگیری نحوه برقراری ارتباط مؤثر داشته باشد اگر توانایی صحبت کردنش به خطر بیفتد. کسب مجدد توانایی انجام این فعالیت های روزانه اولین مرحله ای است که بازماندگان سکته مغزی برای بازیابی استقلال خود نیاز دارند. متخصصان توانبخشی موافقند که یک تمرین تکراری متمرکز و با دقت هدایت شده، عنصر اساسی هر برنامه توانبخشی است.
عوارض سکته مغزی
انواع ناتوانی ها و میزان آسیب ناشی از سکته مغزی به ناحیه ای از مغز که آسیب دیده است و میزان آسیب وارد شده بستگی دارد. مقایسه ناتوانی یک فرد با فرد دیگر دشوار است زیرا هر سکته مغزی ممکن است به قسمت های مختلف مغز آسیب برساند و باعث ایجاد موارد زیر شود:
- اختلالات حسی
- فلج اندام ها
- مشکل در کنترل حرکت
- مشکلات درک و استفاده از زبان
- اختلال عاطفی
- برخی از اختلالات حسی شامل ناتوانی در احساس درد، موقعیت، دما و لمس است. بی اختیاری نیز ممکن است به یک مشکل تبدیل شود.
فلج یا مشکل در کنترل حرکات پس از سکته بسیار رایج است. فلج می تواند بازو، صورت، پا یا یک طرف بدن را درگیر کند. بلع ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد و اگر مخچه آسیب ببیند، هماهنگی حرکات دشوار می شود. این باعث ایجاد مشکلاتی در راه رفتن، تعادل و وضعیت بدن می شود.
اهمیت توانبخشی سکته مغزی در این است که می تواند کمک زیادی به تخفیف عوارض پس از سکته مغزی کرده و به بیمار کمک کند تا بر چالش های پس از سکته مغزی غلبه کند.
مشکلات درک و استفاده از زبان بر یک چهارم بازماندگان سکته تأثیر می گذارد. توانایی آنها در نوشتن، صحبت کردن و درک زبان نوشتاری و گفتاری مختل شده است. بیماران ممکن است در بیان کلماتی که فکر می کنند ناتوان شوند و نتوانند کلمات را در جملات منطقی و از نظر گرامری صحیح کنار هم قرار دهند.
اختلال عاطفی بر بسیاری از افرادی که از سکته مغزی جان سالم به در می برند تأثیر می گذارد. قابل درک است که اضطراب، ترس، اندوه، ناامیدی و اندوه ناشی از تلفات روحی و جسمی آنها رایج است. ممکن است افسردگی بالینی ایجاد شود.
مشکلات حافظه و تفکر نیز رایج است. زمانی که سکته مغزی به بخشهایی از مغز که مسئول یادگیری، حافظه و آگاهی هستند آسیب میزند، حافظه کوتاهمدت و کوتاهتر شدن دامنه توجه شایع است. این بیماران گاهی اوقات توانایی خود را برای درک معنا، برنامه ریزی، یادگیری کارهای جدید یا انجام فعالیت های ذهنی پیچیده از دست می دهند.
اهمیت توانبخشی سکته مغزی در روزهای ابتدایی پس از آسیب
درمان توانبخشی پس از تثبیت وضعیت فرد در بیمارستان مراقبتهای حاد شروع میشود. هدف از درمان اولیه، تقویت حرکت مستقل است زیرا سکته مغزی اغلب بخشی از بدن را فلج یا ضعیف می کند.
تمرینات دامنه حرکتی غیرفعال و فعال
تمرینهای غیرفعال آن دسته از تمرینهایی هستند که درمانگر به طور فعال در آنها شرکت میکند، مانند کمک به بیمار در حرکت مکرر یک اندام. تمرینات فعال تمریناتی هستند که بیماران به تنهایی و بدون کمک درمانگر انجام می دهند. عوامل زیادی تعیین می کنند که بیماران با چه سرعتی در درمان پیشرفت کنند. میزان آسیب ناشی از سکته مغزی نقش بسیار زیادی در مدت زمانی که درمان ضروری است بازی می کند.
برخی از افرادی که از سکته مغزی جان سالم به در می برند، ماه ها یا حتی سال ها پس از آن به توانبخشی ادامه می دهند. این توانبخشی به آنها کمک می کند تا مهارت های خود را حفظ و اصلاح کنند و از آن جایی که بیماران سکته مغزی معمولا دچار محدودیتهای حرکتی هستند و خروج از منزل و مراجعه به کلینیک های توانبخشی از جمله کلینیک فیزیوتراپی برای آن ها دشوار است ، خدمات فیزیوتراپی در منزل که توسط متخصصان ما ارائه می شود بسیار ارزشمند است.
فیزیوتراپی در منزل به این عزیزان کمک می کند تا بتوانند هرچه سریع تر بر عوارض ناشی از سکته مغزی غلبه کنند.
کاردرمانی سکته مغزی نیز یکی از ارکان مهم برنامه توانبخشی سکته مغزی است ، کاردرمانی به بیماران پس از سکته مغزی کمک می کند تا بتوانند فعالیت های روزمره خود مانند غذا خوردن ، لباس پوشیدن ، حمام کردن و نظافت شخصی را بطور مستقل انجام دهند.
مشکلات گفتاری و اختلال بلع نیز از عوارض شایعی هستند که در بسیاری از بازماندگان سکته مغزی دیده می شود ، گفتاردرمانی راهکاری موثر در تقویت توانایی های گفتاری در مبتلایان به سکته مغزی است.
در این مقاله به اهمیت توانبخشی سکته مغزی اشاره کردیم و در این جا ذکر این نکته ضروری است که توانبخشی پس از سکته مغزی هرچه سریع تر آغاز شود و بطور منظم پیگیری شود نتایج بهتر و سریع تری نیز به همراه خواهد داشت.
کلمات مرتبط :