درد عصب سیاتیک
اگرچه بسیار نادر است، اما مواقعی وجود دارد که علائم سیاتیک ممکن است نشان دهنده آسیب بالقوه جدی به عصب سیاتیک باشد. اورژانس پزشکی زمانی نشان داده می شود که:
- درد سیاتیک شدید است یا افزایش ناگهانی درد وجود دارد.
- از دست دادن کنترل روده و یا مثانه وجود دارد.
- درد سیاتیک با تب، حالت تهوع و یا کاهش وزن همراه است.
این علائم می تواند نشان دهنده بیماری های زمینه ای جدی مانند سندرم دم اسب، عفونت یا تومورهای ستون فقرات باشد.
به طور معمول، بهتر است برای تشخیص دقیق با یک پزشک متخصص مشورت کنید، زیرا طیف گسترده ای از مسائل می تواند عصب سیاتیک را تحت تاثیر قرار دهد و باعث ایجاد علائم شود. درمان هایی که علت اصلی علائم سیاتیک را هدف قرار می دهند، به جای رویکردهای تسکینی که فقط علائم را تسکین می دهند، برای رفع درد طولانی مدت مؤثرتر خواهند بود.
درد سیاتیک در طول مسیر عصب سیاتیک و یا شاخه های آن رخ می دهد. معمولاً پشت و قسمت خارجی ران و/یا ساق پا تحت تأثیر قرار می گیرند.
سایر مناطق بالقوه ای که می توانند تحت تأثیر درد سیاتیک قرار گیرند عبارتند از:
- کم پشت
- جلوی ران و یا ساق پا
- قسمت بالایی و بیرونی پا
- کف پا
- شبکه بین انگشتان اول و دوم
- در سیاتیک، پا درد معمولاً شدیدتر از کمردرد است.
انواع درد عصب سیاتیک
درد سیاتیک معمولاً با طیف گسترده ای از ویژگی ها توصیف می شود. این درد به مرور زمان بدتر می شود و ممکن است ناتوان کننده شود. درد ممکن است بیاید و برود یا برای دوره های طولانی تری باقی بماند و ممکن است با برخی وضعیت ها، ورزش ها و یا داروها تسکین یابد.
درد معمولا اولین علامت سیاتیک است و به طور معمول نشان دهنده تحریک یا التهاب عصبی است. هنگامی که فشرده سازی عصب رخ می دهد، علائم عصبی ممکن است ایجاد شود.
رادیکولوپاتی به درد ناشی از فشردگی یک ریشه عصبی نخاعی اشاره دارد. سیاتیک زمانی رخ می دهد که یک یا چند ریشه عصبی از L4 تا S3 به دلیل شرایطی مانند فتق دیسک، تنگی یا دژنراسیون تحریک یا فشرده می شوند. درد رادیکولار از ریشه عصب سیاتیک به طور معمول در ران، ساق پا و یا پا احساس می شود.
درد سیاتیک ممکن است با علائم دیگری همراه باشد و به طور معمول یک یا چند ناحیه در کمر، ران، ساق پا و پا را درگیر می کند. اگر طول مدت درد کمتر از 8 هفته باشد به آن سیاتیک حاد می گویند. مدت درد بیش از 8 هفته به عنوان سیاتیک مزمن توصیف می شود.
علائم درد عصب سیاتیک
درد معمولا اولین علامت سیاتیک است و به طور معمول نشان دهنده تحریک یا التهاب عصبی است. در بیشتر موارد، درد تیز، سوزش یا سوزش ممکن است احساس شود که فقط یک پا را درگیر می کند.
چند نمونه از انواع دیگر درد که ممکن است احساس شود عبارتند از:
- درد تیراندازی مانند شوک الکتریکی
- درد ضربان دار یا ضربان دار
- درد مبهم دائمی
- ناراحتی که می آید و می رود
- به ندرت، سیاتیک ممکن است هر دو پا را با هم درگیر کند. درد متناوب بین پای راست و چپ نیز ممکن است.
علائم عصبی که ممکن است با درد عصب سیاتیک همراه باشد
هنگامی که عصب سیاتیک فشرده می شود، یک یا چند علامت عصبی ممکن است همراه با درد باشد.
چند نمونه از علائم همراه عبارتند از:
ضعف در عضلات ران. هنگامی که عضلات ران تحت تأثیر قرار می گیرند، ممکن است هنگام تلاش برای به هم رساندن ران ها، ضعف احساس شود.
ضعف در عضلات پا و پا. هنگامی که عضلات پا تحت تأثیر قرار می گیرند، ممکن است هنگام تلاش برای خم کردن زانو یا در حالی که پا و یا انگشتان پا را به سمت بالا و یا پایین می گیرید، ضعف وجود داشته باشد. این مسائل ممکن است منجر به افتادگی پا شود – مشکل در بلند کردن قسمت جلوی پا هنگام راه رفتن. همچنین ممکن است در برخاستن از حالت نشسته یا تلاش برای راه رفتن روی نوک پا مشکل وجود داشته باشد.
بی حسی زمانی که تکانه های عصبی قادر به عبور از عصب سیاتیک نباشند، از دست دادن حس ممکن است رخ دهد. نواحی شایعی که تحت تأثیر بی حسی قرار می گیرند، سمت ساق پا و یا پاشنه، کف پا و یا بالای پا هستند.
پارستزی احساس غیر طبیعی بر روی پوست به دلیل هدایت عصبی نامناسب. این احساس ممکن است شامل گزگز، سفتی، سوزن سوزن شدن و یا احساس خزیدن در پشت ران و یا ساق پا باشد.
علائم عصبی ممکن است منجر به کاهش عملکرد پای آسیبدیده شود و زمانی که عصب سیاتیک فشرده میشود، شایعتر است.
درمان درد عصب سیاتیک
برای جلوگیری از پیشرفت علائم توصیه می شود که در اسرع وقت سیاتیک را درمان کنید. درمان سیاتیک ممکن است شامل هر دو روش غیر جراحی و جراحی باشد. به طور معمول، ابتدا روش های غیرجراحی امتحان می شوند. زمانی که علت اصلی آن شدید باشد و یا نقایص عصبی پیشرونده مانند ضعف پا رخ دهد، ممکن است جراحی نشان داده شود.
درمان غیر جراحی سیاتیک
درمانهای خط اول سیاتیک معمولاً شامل ترکیبی از فیزیوتراپی، داروها، تزریقهای درمانی و درمانهای جایگزین است.
سیاتیک حاد معمولا با 4 تا 6 هفته درمان غیرجراحی بهتر می شود. برای سیاتیک مزمن با درد بیش از 8 هفته، زمان درمان ممکن است بیشتر طول بکشد و ممکن است به علت زمینهای آن بستگی داشته باشد.
فیزیوتراپی برای سیاتیک
فیزیوتراپی ترکیبی از تقویت، کشش و تهویه هوازی را شامل می شود و جزء اصلی تقریباً هر طرح درمانی سیاتیک است. تمرینات درمانی نیز ممکن است به برنامه فیزیوتراپی اضافه شود.
برای بیمارانی که به دلیل وجود درد توانایی مراجعه به کلینیک فیزیوتراپی مراجعه کنند می توانند از خدمات فیزیوتراپی در منزل درد عصب سیاتیک بهره مند شوند.
کلمات مرتبط :