دلایل بروز کمردرد و شناسایی علائم هریک از آن ها در تشخیص دقیق و انتخاب بهترین درمان کمردرد توسط پزشک و متخصص فیزیوتراپی از اهمیت زیادی برخوردار است.
بر اساس آمارها کمردرد شایع ترین علت ناتوانی شغلی است. حداقل 80 درصد از افراد در طول زندگی خود کمردرد را تجربه می کنند.
بیشتر کمردردها در نتیجه یک آسیب، مانند رگ به رگ شدن یا کشیدگی عضلانی به دلیل حرکات ناگهانی یا مکانیک ضعیف بدن هنگام بلند کردن اجسام سنگین است.
کمردرد همچنین می تواند نتیجه برخی بیماری ها باشد، مانند:
- سرطان نخاع
- پارگی یا فتق دیسک
- سیاتیک
- آرتروز
- عفونت های کلیه
- عفونت های ستون فقرات
کمردرد حاد می تواند از چند روز تا چند هفته طول بکشد، در حالی که کمردرد مزمن دردی است که بیش از سه ماه طول بکشد.
کمردرد بیشتر در افراد بین 30 تا 50 سال رخ می دهد. این تا حدی به دلیل تغییراتی است که با افزایش سن در بدن ایجاد می شود. با افزایش سن، میزان مایع بین مهره های ستون فقرات کاهش می یابد.
این بدان معناست که دیسک های ستون فقرات به راحتی تحریک می شوند. همچنین مقداری تون عضلانی را از دست می دهید، که باعث می شود کمر بیشتر در معرض آسیب قرار گیرد. به همین دلیل است که تقویت عضلات کمر و استفاده از مکانیک خوب بدن برای جلوگیری از کمردرد مفید است.
دلایل بروز کمردرد
فشارها
ماهیچه ها و رباط های پشت می توانند به دلیل فعالیت بیش از حد کشیده شوند یا پاره شوند. علائم شامل درد و سفتی در قسمت پایین کمر و همچنین اسپاسم عضلانی است. استراحت و فیزیوتراپی کمر درمان این علائم هستند.
آسیب دیسک
دیسک های پشت در معرض آسیب هستند. این خطر با افزایش سن افزایش می یابد. قسمت بیرونی دیسک می تواند پاره شود یا فتق کند.
فتق دیسک که به آن دیسک لغزش یا پارگی نیز میگویند، زمانی رخ میدهد که غضروف اطراف دیسک به طناب نخاعی یا ریشههای عصبی فشار وارد کند. بالشتکی که بین مهره های ستون فقرات قرار دارد خارج از موقعیت طبیعی خود قرار دارد.
این می تواند منجر به فشرده شدن ریشه عصبی در هنگام خروج از نخاع و از طریق استخوان های مهره شود. آسیب دیسک معمولاً به طور ناگهانی پس از بلند کردن چیزی یا چرخاندن پشت رخ می دهد. برخلاف کشیدگی کمر، درد ناشی از آسیب دیسک معمولاً بیش از 72 ساعت طول می کشد.
سیاتیک
یکی از دلایل بروز کمردرد است ، اگر دیسک بر روی عصب سیاتیک فشار بیاورد، سیاتیک ممکن است با فتق دیسک رخ دهد. عصب سیاتیک ستون فقرات را به پاها متصل می کند. در نتیجه، سیاتیک می تواند باعث درد در پاها و پاها شود. این درد معمولاً مانند سوزش، یا سوزن سوزن است.
تنگی کانال نخاعی
تنگی نخاع زمانی اتفاق می افتد که ستون فقرات باریک می شود و به نخاع و اعصاب نخاعی فشار وارد می کند.
تنگی کانال نخاعی بیشتر به دلیل تحلیل رفتن دیسک بین مهره ها است. نتیجه فشرده شدن ریشه های عصبی یا نخاع توسط خارهای استخوانی یا بافت های نرم مانند دیسک است.
فشار بر روی اعصاب نخاعی باعث بروز علائمی مانند:
- بی حسی
- گرفتگی
- ضعف
ممکن است این علائم را در هر جایی از بدن احساس کنید. بسیاری از افراد مبتلا به تنگی کانال نخاعی متوجه می شوند که علائم آنها هنگام ایستادن یا راه رفتن بدتر می شود.
انحنای غیر طبیعی ستون فقرات
اسکولیوز، کیفوز و لوردوز همگی شرایطی هستند که باعث انحنای غیرطبیعی در ستون فقرات می شوند و از دلایل بروز کمردرد بخصوص در کودکان و نوجوانان هستند.
اینها شرایط مادرزادی هستند که معمولاً برای اولین بار در دوران کودکی یا نوجوانی تشخیص داده می شوند. انحنای غیرطبیعی باعث درد و وضعیت نامناسب می شود زیرا به موارد زیر فشار وارد می کند:
- ماهیچه ها
- تاندون ها
- رباط ها
- مهره ها
- شرایط دیگر
یک سری شرایط دیگر نیز وجود دارد که باعث کمردرد می شود. این شرایط عبارتند از:
- آرتریت التهاب مفاصل است.
- فیبرومیالژیا درد و حساسیت طولانی مدت در مفاصل، ماهیچه ها و تاندون ها است.
- اسپوندیلیت التهاب مفاصل بین استخوان های ستون فقرات است.
- اسپوندیلوز یک اختلال دژنراتیو است که ممکن است باعث از بین رفتن ساختار و عملکرد طبیعی ستون فقرات شود. اگرچه افزایش سن علت اصلی این بیماری است، مکان و سرعت انحطاط مختص خود فرد است.
سایر دلایل بروز کمردرد
- مشکلات کلیه و مثانه
- بارداری
- اندومتریوز
- کیست های تخمدان
- فیبروئید رحم
- سرطان
کمردرد چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک و دکتر فیزیوتراپی کمر شما احتمالاً با درخواست یک تاریخچه پزشکی کامل و انجام یک معاینه فیزیکی کامل برای تعیین محل احساس درد شروع می کند. معاینه فیزیکی همچنین می تواند تعیین کند که آیا درد بر دامنه حرکتی شما تأثیر می گذارد یا خیر.
پزشک شما همچنین ممکن است رفلکس ها و پاسخ شما به برخی احساسات را بررسی کند. این مشخص می کند که آیا کمردرد شما بر اعصاب شما تأثیر می گذارد یا خیر.
مگر اینکه علائم نگران کننده یا ناتوان کننده یا از دست دادن عصبی داشته باشید، پزشک احتمالاً چند هفته قبل از فرستادن شما برای آزمایش وضعیت شما را تحت نظر خواهد گرفت. این به این دلیل است که بیشتر کمردردها با استفاده از درمانهای خودمراقبتی ساده برطرف میشوند.
گزینه های درمانی برای کمردرد چیست؟
روش های خودمراقبتی برای 72 ساعت اول پس از شروع درد مفید هستند. اگر درد پس از ۷۲ ساعت درمان خانگی بهبود نیافت، باید با پزشک خود تماس بگیرید تا دلایل بروز کمردرد شناسایی شوند.
فعالیت های بدنی معمولی خود را برای چند روز متوقف کنید و یخ را به قسمت پایین کمر خود بمالید. پزشکان به طور کلی توصیه می کنند از یخ برای 48 تا 72 ساعت اول استفاده کنید و سپس به گرما تغییر دهید.
گاهی اوقات خوابیدن به پشت باعث ناراحتی بیشتری می شود. اگر چنین است، سعی کنید به پهلو دراز بکشید و زانوهای خود را خم کنید و یک بالش بین پاهای خود قرار دهید. اگر می توانید به راحتی به پشت دراز بکشید، یک بالش یا حوله غلتانده شده را زیر ران خود قرار دهید تا فشار روی کمر را کاهش دهید.
حمام گرم یا ماساژ اغلب میتواند ماهیچههای سفت و گرهدار پشت را شل کند.
دارودرمانی
تجویز دارو با توجه به دلایل بروز کمردرد و شدت علائم بیمار توسط پزشک تجویز می شوند.
- شل کننده های عضلانی
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
- داروهای مخدر مانند کدئین برای تسکین درد
- استروئیدها برای کاهش التهاب
- تزریق کورتیکواستروئید
فیزیوتراپی کمر
فیزیوتراپی به عنوان موثرترین روش درمان غیرجراحی کمردرد شناخته می شود که توسط دکتر و متخصص فیزیوتراپی ارائه می شود، فیزیوتراپی کمر می تواند با راهکارهای زیر به بهبود کمردرد کمک کند.
- ماساژ
- کشش
- تمرینات تقویتی
- دستکاری کمر و ستون فقرات
- مدالیته های ضددرد همچون لیزر درمانی ، الکتروتراپی و …
جراحی
برای موارد شدید، ممکن است جراحی لازم باشد. جراحی معمولاً تنها زمانی یک گزینه است که سایر درمان ها با شکست مواجه شوند. با این حال، در صورت از دست دادن کنترل روده یا مثانه، یا از دست دادن پیشرونده عصبی، جراحی به یک گزینه اورژانسی تبدیل می شود.
نویسنده: فیزیوتراپیست محمدرضا جان پور
شماره نظام پزشکی : ف ۴۹۳۹
فیزیوتراپی در منزل و کلینیک (تهران و کرج)
نوبت دهی مشاوره و درمان : ۰۹۱۲۲۶۵۵۶۴۸
کلمات مرتبط :
دکتر فیزیوتراپی در منزل – متخصص فیزیوتراپی در منزل – فیزیوتراپی کمردرد – فیزیوتراپی شانه در نارمک – فیزیوتراپی در منزل توسط خانم – فیزیوتراپی در منزل شرق تهران – فیزیوتراپی در منزل پس از جراحی – فیزیوتراپی زانودرد در تهرانپارس – فیزیوتراپی در نارمک – فیزیوتراپی در تهرانپارس – فیزیوتراپی در منزل شرق تهران – فیزیوتراپی در منزل غرب تهران – هزینه فیزیوتراپی در منزل -فیزیوتراپی در منزل توسط آقا – فیزیوتراپی در نارمک – دلایل بروز کمردرد