فلج مغزی کودکان و درمان آن

فلج مغزی کودکان

فلج مغزی کودکان و درمان آن

فلج مغزی یا سی پی (cerebral palsy) گروهی از اختلالات حرکتی دائم در سیستم عصبی ولی غیر پیشرونده هستند که معمولا به دلیل ناهنجاری‌ های مادرزادی یا آسیب ‌های وارده بر مغز در مراحل اولیه تکامل ایجاد میشوند.

تعدادی از بیماران سی پی فقط نقص حرکتی داشته و اختلال دیگری ندارند ولی در سایر بیماران علائم احتمالی همراه این اختلالات،مشکلات در یادگیری،سمع،بینایی و تشنج است.

وضعیت هوش بسته به محل آسیب متغیر بوده و بعضی از این کودکان از نظر هوشی با استعداد نیز هستند.

فلج مغزی دارای چندین نوع متفاوت است:

اسپاستیک (Spastic)

شایعترین نوع که هفتاد تا هشتاد درصد موارد را شامل میشود در اثر آسیب به نورون‌های حرکتی فوقانی در مسیر پیرامیدال ایجاد شده و گاهی دو طرفه‌ است و حداقل با دو مورد از موارد ذیل مشخص می‌شود: الگوی حرکتی غیرطبیعی، افزایش تونوسیته(tone) عضلات، رفلکس‌ های پاتولوژیک مانند بابینسکی و هیپررفلکسی

آتاکسیک (Ataxic)

در کمتر از پنج درصد موارد مشاهده میشود. به علت آسیب به مخچه روی می دهد و مشخصات آن عبارت است از وضعیت (posture) غیرطبیعی و نبود هماهنگی منظم عضلات و یا هر دو

دیس کینتیک (Dyskinetic)

ده تا پانزده درصد موارد را تشکیل میدهد. مشخصه آن الگوهای حرکتی غیرطبیعی و حرکات بدون اراده، کنترل نشده و راجعه‌ میباشد.

هیپوتونیک(Hypotonic)

ترکیبی از انواع بالا میباشد.

علت سی پی چیست؟

فلج مغزی توسط آسیب یا ناهنجاریهای مغزی ایجاد میگردد. خیلی از این مشکلات در دوران جنینی رخ میدهد اما این اختلال ممکن است در هر زمان دیگری طی دو سال اول زندگی، زمانیکه مغز کودک همچنان در حال تکامل و رشد است رخ دهد. در بعضی از افراد با فلج مغزی به علت کاهش سطح اکسیژن (هیپوکسیا) قسمتهایی از مغز آسیب دیده‌اند.

علائم مهم فلج مغزی کودکان

غالب موارد ابتلا به جز موارد خفیف در هجده ماه اول زندگی مشخص میشوند. علائم به صورت ناتوانی در رسیدن به استانداردهای حرکتی، وجود اختلالاتی مثل عملکرد حرکتی خشن و نامتقارن و افزایش تون عضلانی (hypertonia) یا کاهش تون عضلانی (hypotonia) است.

علائم بسیار متفاوت است.علائم ممکن است خفیف یا شدید بوده و تنها یک نیمه بدن یا هر دو نیمه بدن درگیر باشد. با درگیری بیشتر دست‌ ها یا پاها و یا هر چهار اندام همراه باشد.

حرکات غیرطبیعی (پیچشی،پرشی،چرخشی) در دست‌ ها، پاها، بازو، ساق پا. این حرکات حین استرس تشدید میشوند.

لرزش، عدم حفظ هماهنگی ها و بالانس (تعادل) بدن، عضلات شل بخصوص در وضعیت استراحت، مفاصل بیش از حد متحرک، کاهش ضریب هوشی، کاهش توانایی در یادگیری، اختلال داشتن در تکلم، مشکلات سمع و دید، تشنج، درد بخصوص در بالغین، علائم گوارشی شامل اختلال در مکیدن شیر یا غذا خوردن، جویدن، بلعیدن، استفراغ و یبوست، افزایش آبریزش دهان، روند کند در رشد، تنفس های نامنظم شده، بی‌ اختیاری های ادراری

تعداد و شدت علائم زیر در کودکان دچار فلج مغزی کاملا متغیر است:
  • بروز پیدا کردن مشکل در مکیدن نوک پستان یا شیشه شیر در همان اوایل شیرخوارگی
  • فقدان تون عضلانی نرمال (در مراحل اولیه)
  • کندی در رشد و نمو (راه رفتن،صحبت کردن)
  • سفتی و اسپاسم عضلات (در مراحل بعدی)
  • درجات متغیری از عقب‌ ماندگی های ذهنی
  • مشکلاتی در در هماهنگی و تعادل بدن
  • مشکلات شنوایی و بینایی
  • ژست‌های غیرطبیعی بدن
  • لوچی
  • حرکات بی‌ هدف بدن
  • تشنج

درمان بیماران سی پی به چه صورت است؟

درمان به نوع اختلال عملکردی بستگی دارد درمان‌های فیزیوتراپی و کاردرمانی به نحو مطلوبی وضعیت و حرکات بدنی را تسهیل میکنند.

روش‌های درمانی عبارتند از:

فیزیوتراپی و کاردرمانی بهترین و موثرترین شیوه جهت درمان و بهبودی این کودکان هستند.

روان درمانی یا مشاوره برای کمک به خانواده کودک برای پذیرش وضعیت کودکشان و کمک کردن به وی برای رسیدن به حداکثر توانایی خود

جراحی جهت اصلاح مشکلات عضلانی و بدشکلی‌های مربوطه (گاهی ضرورت دارد)

مراقبت در مکان مخصوص نگهداری درازمدت کودکان مبتلا به فلج مغزی شدید (گاهی ضرورت دارد)

با توجه به این که تشخیص زودهنگام بسیار مهم است، کودک خود را مرتب برای چکاپ شدن پیش پزشک ببرید.

تشخیص ندادن فلج مغزی ممکن است سبب شود کودک فرصت وارد شدن به برنامه‌ های مخصوص جهت به حداکثر رساندن رشد و نمو خود را از دست بدهد. همواره در مورد خود و کودک ‌تان دید مثبت داشته باشید. گاهی نتایج دور از انتظار و خوبی به دست می‌ آید.با دیگر والدینی که کودکانشان به فلج مغزی مبتلا شده اند مشورت کنید و از آنها راهنمایی و کمک دریافت کنید.

در مورد برنامه‌های آموزشی و فیزیوتراپی مخصوص این کودکان و نیز گروه‌ های حمایتی تحقیق کنید تا بتوانید به بهترین درمان دسترسی داشته باشید و توانایی‌ های کودکتان را به حداکثر برسانید.

تجویز داروهای خوراکی،تجویز بوتولینیوم،کارگزاری پمپ اینتراتکال باکلوفن برای درمان اسپاسیته

آیا نیاز است بیمار مبتلا به فلج مغزی به کلینیک فیزیوتراپی یا کادرمانی رجوع کند؟

از آنجا که گاهی حرکت دادن و جابجایی افراد مبتلا به فلج مغزی (سی پی) میسر نیست، بهتر است فیزیوتراپی یا کاردرمانی این بیماران در منزل انجام شود.

خانواده بیماران محترم مبتلا به سی پی برای دریافت خدمات فیزیوتراپی در منزل و یا کلینیک میتوانند با شماره ذیل تماس گرفته و مشاوره رایگان درمانی دریافت نمایند.

فیزیوتراپی در منزل و کلینیک توسط کادر مجرب فیزیوتراپیست آقا و خانم انجام میگردد.
مدیریت کلینیک: فیزیوتراپیست محمدرضا جان پور
فیزیوتراپی در کلینیک و منزل
خدمات فیزیوتراپی در منزل در سراسر تهران بزرگ و کرج ارائه میگردد
تماس:۰۹۱۲۲۶۵۵۶۴۸

 

کلمات مرتبط :

فلج مغزی – فیزیوتراپی فلج مغزی – فیزیوتراپی سی پی – فیزیوتراپی فلج مغز – فیزیوتراپی برای فلج مغزی – کاردرمانی فلج مغزی – کاردرمانی سی پی – کاردرمانی سی پی در منزل – فیزیوتراپی در منزل – کاردرمانی در منزل – کاردرمانی در منزل تهران – کاردرمانی در منزل شمال تهران – کاردرمانی در منزل شرق تهران – کاردرمانی در منزل غرب تهران – کاردرمانی در منزل جنوب تهران – فیزیوتراپی در منزل تهران – فیزیوتراپی در منزل کرج – فیزیوتراپی در منزل شمال تهران – فیزیوتراپی در منزل شرق تهران – فیزیوتراپی در منزل غرب تهران – فیزیوتراپی در منزل جنوب تهران

مقالات بیشتر

فیزیوتراپی تخصصی دیسک کمر

فیزیوتراپی تخصصی دیسک کمر یک راهکار موثر در بهبود دیسک کمر و علائم مرتبط با آن است که در کلینیک فیزیوتراپی آیتن در شریعتی تهران ارائه می شود. یک هسته قوی پایه و اساس یک ستون فقرات سالم است. عضلات مرکزی ضعیف می توانند فشار بیشتری بر دیسک کمر وارد کنند که منجر به درد…

آرتروز گردن

آرتروز گردن یک بیماری دژنراتیو شایع است که بر ستون فقرات گردنی یا ناحیه گردن تأثیر می گذارد و می تواند منجر به گردن درد شود. با افزایش سن، استخوان‌ها، دیسک‌ها و مفاصل گردن دچار سایش و پارگی می‌شوند که منجر به تجزیه تدریجی غضروف‌ها و سطوح مفصلی می‌شود. آرتروز گردن بسیار شایع است، به…

درمان واژینیسموس

درمان واژینیسموس با روشهای مختلفی از جمله فیزیوتراپی کف لگن انجام می گیرد. واژینیسموس عارضه ای است که بسیاری از زنان را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد و باعث اسپاسم عضلانی غیرارادی در ناحیه لگن می شود و هر شکلی از نفوذ واژن را دردناک یا غیرممکن می کند. واژینیسموس یک واکنش…

گزگز دست و پا

گزگز دست و پا ، عارضه ای که شاید بسیاری از ما در طول زندگی خود آن را تجربه کرده ایم. این حالت که به عنوان “گزگز” شناخته می‌شود، می‌تواند بسیار آزاردهنده باشد و باعث نگرانی شود. آیا این مشکل موقتی است یا نشان‌دهنده یک مشکل جدی‌تر است؟  علائم گزگز معمولاً به شکل حس سوزن‌…

پارگی تاندونهای شانه

پارگی تاندونهای شانه یکی از آسیب‌های شایعی است که به ویژه در افراد فعال و ورزشکار رخ می‌دهد و منجر به درد شانه می شود. این نوع آسیب می‌تواند باعث درد، کاهش حرکت و حتی از دست دادن قدرت عضلات شانه شود. آگاهی از علل و روش‌های درمان این مشکل می‌تواند به پیشگیری و بهبود…

بورسیت زانو – درمان بورسیت زانو با فیزیوتراپی

بورسیت زانو یا التهاب بورس های زانو ، التهاب کیسه‌ای کوچک پر از مایع (بورسا) است که در نزدیکی مفصل زانو قرار دارد. بورس ها کیسه های کوچک حاوی مایع هستند که مانند بالش عمل کرده و به کاهش اصطکاک بین استخوان‌ ها، عضلات و بافت های اطراف مفصل کمک می کنند. ۱۱ بورس در…

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فیزیوتراپی در منزل

جستجو

دسته ها

دسته‌ها

آخرین مقالات

فیزیوتراپیست محمد رضا جان پور
keyboard_arrow_up
مشاوره در واتس آپ