فیزیوتراپی آسیب نخاعی در منزل برای توانبخشی آسیب نخاعی بر بهینه سازی تحرک از طریق ورزش متمرکز است.
از آنجایی که هر آسیب نخاعی منحصر به فرد است، هر فردی به یک برنامه توانبخشی شخصی نیاز دارد.
یک فیزیوتراپیست تواناییهای عملکردی فرد را پس از آسیب نخاعی ارزیابی میکند، یک برنامه ورزشی شخصی ایجاد میکند و به بیماران کمک میکند تا برای اهداف واقعی بهبودی تلاش کنند.
فواید فیزیوتراپی آسیب نخاعی در منزل
فیزیوتراپی برای توانبخشی ضایعات نخاعی کار می کند زیرا باعث تقویت عصبی می شود.
نوروپلاستیسیتی به پدیده شگفت انگیزی اطلاق می شود که در آن مغز و نخاع می توانند پس از آسیب بهبود یافته و عملکردهایی را که تحت تأثیر آسیب قرار گرفته اند، به دست آورند.
یکی از بهترین راهها برای ترویج نوروپلاستیسیته از طریق تمرین مکرر فعالیتهای معنادار است که تقاضا برای آن عملکردهای خاص را تقویت میکند. به نوبه خود، تحریک مکرر باعث ایجاد تغییرات عصبی انطباقی در مغز و یا نخاع می شود.
فیزیوتراپی با بازتوانی ضعف و حرکات عملکردی بیماران، مانند نشستن یا راه رفتن، به تغییرات نوروپلاستیک پس از آسیب های نخاعی کمک می کند.
در توانبخشی هیچ میانبر یا ترفندی وجود ندارد. پیشرفت با تمرکز بر بازیابی قدرت و تحرک عضلانی با استفاده از ایده “استفاده از آن برای بهبود آن” حاصل می شود.
تمرینات فیزیوتراپی آسیب نخاعی در منزل
بسته به محل و شدت آسیب نخاعی، تمرینات فیزیوتراپی مختلفی ممکن است لازم باشد.
در بخشهای بعدی، ۶ نوع مختلف تمرین فیزیوتراپی را که ممکن است بیمار پس از آسیب نخاعی روی آنها انجام دهد، مرور میکنیم.
1. دامنه تمرینات حرکتی
بیمار آسیب نخاعی در حال تمرین تمرینات غیرفعال دامنه حرکتی با فیزیوتراپیست
تمرینات دامنه حرکتی (ROM) شامل حرکت مفاصل در تمام دامنه حرکتی آنها می شود.
برای تقویت گردش خون و جلوگیری از سفت شدن مفاصل، انجام تمرینات ROM ضروری است.
تمرینات ROM را می توان به صورت غیرفعال یا فعال انجام داد.
ROM غیرفعال شامل این است که یک مراقب یا فیزیوتراپیست بدن بیمار را برای آنها حرکت دهد. حتی می توان آن را برای بیمارانی که آسیب نخاعی کامل یا شدید دارند نیز انجام داد.
در مقابل، تمرینات ROM فعال توسط بیمار انجام می شود و نیاز به تلاش در طول حرکت دارد. اگر قدرت کافی در اندام های خود دارید، سعی کنید تمرینات ROM را به تنهایی انجام دهید تا مسیرهای عصبی در نخاع را تحریک و تقویت کنید.
تمرینات ROM همچنین حرکت را دوباره به بدن باز میگرداند که میتواند به کاهش درد و سفتی کمک کند.
2. تمرینات کششی در برنامه فیزیوتراپی آسیب نخاعی در منزل
بسیاری از بیماران انقباضات غیرارادی عضلانی را تجربه میکنند که به اسپاستیسیتی معروف است و در نتیجه اختلال در ارتباط بین مغز و ماهیچهها ایجاد میشود.
حرکات کششی می تواند به طولانی شدن عضلات دردناک و سفت و کاهش سیگنال های درد در مفاصل کمک کند.
اثرات کشش می تواند ساعت ها ادامه داشته باشد و به جلوگیری از آسیب در حین ورزش شدیدتر کمک کند.
عضلاتی که به خوبی کشیده شده اند می توانند وزن بیشتری را تحمل کنند و بدون زحمت به دامنه کامل حرکت دست پیدا کنند، که انجام هر تمرینی را آسان تر می کند.
3. تمرینات هوازی
ورزش هوازی یکی دیگر از ورزش های مهم برای بیماران پس از آسیب نخاعی است. این نوع فیزیوتراپی باعث پمپاژ قلب و افزایش گردش خون می شود.
تقویت سیستم قلبی عروقی از طریق ورزش های هوازی به ویژه پس از آسیب نخاعی که بر تحرک فرد تأثیر گذاشته است، اهمیت دارد. ضعیف شدن عملکرد قلبی می تواند نبض فرد را کند کرده و فشار خون را کاهش دهد. اگر توجه نشود، سیستم های اصلی اندام می توانند شروع به اختلال در عملکرد کنند.
در کنار تقویت قلب، تمرینات هوازی به تنظیم وزن نیز کمک می کند که بسیاری از بیماران ممکن است به دلیل کاهش تحرک پس از آسیب نخاعی با آن دست و پنجه نرم کنند.
4. تمرینات تقویتی فیزیوتراپی آسیب نخاعی در منزل
یک پیامد اصلی آسیب نخاعی کاهش فعالیت بدنی به دلیل ضعف کنترل حرکتی است. اینجاست که تمرینات تقویتی به عنوان بخشی ضروری از فیزیوتراپی برای بیماران آسیب نخاعی وارد عمل می شود.
در نهایت، عدم تحرک می تواند باعث ضعیف شدن و کوچک شدن عضلات شما شود. به این حالت آتروفی عضلانی می گویند. افراد مبتلا به آتروفی عضلانی مستعد افتادن، شکستگی، گردش خون ضعیف و کاهش سرعت متابولیسم هستند.
بنابراین، تمرین تمرینات تقویتی برای حفظ توده عضلانی بسیار مهم است. حفظ توده عضلانی انجام فعالیت های روزمره را آسان تر می کند تا افراد بتوانند بعد از SCI استقلال خود را به دست آورند.
5. آموزش راه رفتن برای راه رفتن مجدد بیمار پس از ایجاد عملکردهای پا در فیزیوتراپی
بیمارانی که در فیزیوتراپی خود ادامه میدهند یا دارای اختلالات حرکتی خفیف هستند، ممکن است روی درمان مبتنی بر فعالیت در توانبخشی SCI کار کنند.
تمرین راه رفتن نوعی درمان مبتنی بر فعالیت است که بر بازیابی مهارت های راه رفتن پس از آسیب نخاعی تمرکز دارد.
از طریق استفاده از وسایل راه رفتن، میلههای موازی، دستگاههای ارتوتیک، سیستمهای مهار، و روباتیک به کمک فناوری، افراد میتوانند تغییر وزن، مهارتهای تعادل، و پیشبرد پایین تنه را تمرین کنند.
آموزش راه رفتن ممکن است شامل رفتن به استخر نیز باشد. شناور بودن آب به کاهش وزن بدن و تنش روی مفاصل کمک می کند تا بیماران بتوانند حتی با قدرت محدود در درمان شرکت کنند.
درمانهای مبتنی بر فعالیت، رویکردی کاربردیتر و سادهتر برای توانبخشی آسیب نخاعی ارائه میکنند.
نویسنده: فیزیوتراپیست محمدرضا جان پور
شماره نظام پزشکی : ف ۴۹۳۹
فیزیوتراپی در منزل و کلینیک (تهران و کرج)
نوبت دهی مشاوره و درمان : ۰۹۱۲۲۶۵۵۶۴۸
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی در منزل آسیب نخاعی – فیزیوتراپی آسیب نخاعی در منزل – فیزیوتراپی در فلکه دوم تهرانپارس – فیزیوتراپی در منزل تهرانپارس – فیزیوتراپی پس از تعویض مفصل لگن – فیزیوتراپی پس از تعویض مفصل زانو – فیزیوترپی در منزل توسط خانم – هزینه فیزیوتراپی در منزل – فیزیوتراپی در زهدی – فیزیوتراپی خوب در نارمک – فیزیوتراپی در مدنی شمالی – فیزیوتراپی در فلکه سوم تهرانپارس – فیزیوتراپی در فرجام – فیزیوتراپی در سراج – فیزیوتراپی زانو در تهرانپارس – فیزیوتراپی خوب در تهرانپارس – بهترین مرکز فیزیوتراپی تهرانپارس – فیزیوتراپی در پیروزی – فیزیوتراپی در نیروهوایی – فیزیوتراپی در پرستار – فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل – فیزیوتراپی فلج مغزی در منزل