فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل لگن بخش مهمی از برنامه توانبخشی است که تکمیل کننده درمان مشکلات مفصل لگن پس از جراحی است.
تعویض مفصل ران یکی از رایج ترین جراحی های ارتوپدی است. در طی این سالها تکنیک جراحی و پروتز مورد استفاده کامل شده است تا به بیمار امکان بهبود عملکرد با درد کمتر را بدهد. انجام عمل جراحی تنها نیمی از کار در مورد مفصل جدید است. فیزیوتراپی جنبه مهم دیگر در بهبودی کامل و موفق است.
تعویض مفصل لگن چیست؟
مفصل ران شما یکی از بزرگترین مفاصل بدن است. این یک مفصل توپ و سوکت است. سطوح استخوانی مفصل ران با غضروف مفصلی پوشیده شده است، بافت صافی که انتهای استخوان ها را بالشتک می کند و آنها را قادر می سازد به راحتی حرکت کنند. هنگامی که آسیب قابل توجهی به مفصل ران وارد می شود، ممکن است به طور طبیعی ترمیم نشود. هنگامی که سایر روش های درمانی محافظه کارانه مانند فیزیوتراپی در کمک به درد لگن شما ناکام باشند، ممکن است نیاز باشد که مفصل ران با یک مفصل مصنوعی مفصل ران که به عنوان تعویض مفصل ران شناخته می شود، جایگزین شود.
چه شرایطی می تواند منجر به تعویض مفصل ران شود؟
شایع ترین دلایل نیاز به تعویض مفصل ران عبارتند از:
استئوآرتریت هیپ
این یک نوع آرتریت مربوط به سن است. غضروفی که استخوان های لگن را تحت فشار قرار می دهد از بین می رود. سپس استخوان ها روی یکدیگر ساییده می شوند و باعث درد و سفتی لگن می شوند.
روماتیسم مفصلی
این یک بیماری خود ایمنی است که در آن غشای سینوویال ملتهب و ضخیم می شود. این التهاب مزمن می تواند به غضروف آسیب برساند و منجر به درد و سفتی شود.
آرتریت پس از سانحه
این می تواند به دنبال آسیب جدی یا شکستگی لگن باشد. غضروف ممکن است آسیب ببیند و به مرور زمان منجر به درد و سفتی مفصل ران شود.
نکروز آواسکولار
یک نوع بیماری است که خون به استخوان نمیرسد، استخوان فاقد خون
آسیب به مفصل ران، مانند دررفتگی یا شکستگی، ممکن است خون رسانی به سر استخوان ران را محدود کند. کمبود خون ممکن است باعث فروپاشی سطح استخوان و آرتریت لگن شود. برخی از بیماری ها همچنین می توانند باعث نکروز آواسکولار شوند که به طور معمول نیاز به مراقبت فوری جراحی دارد.
بیماری هیپ دوران کودکی
برخی از نوزادان و کودکان مشکلات لگن دارند. حتی اگر این مشکلات در دوران کودکی با موفقیت درمان شوند، ممکن است در آینده نیز باعث آرتروز شوند. این به این دلیل اتفاق میافتد که لگن به طور طبیعی رشد نمیکند و سطوح مفصلی تحت تأثیر قرار میگیرند. برخی از شرایطی که می توانند منجر به آرتریت زودرس لگن شوند عبارتند از بیماری Perthes، SCFE و آرتریت سپتیک.
فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل لگن در این شرایط کمک زیادی به روند بهبودی و تطابق هرچه سریع تر با مفصل مصنوعی خواهد کرد.
چه زمانی تعویض مفصل ران توصیه می شود؟
دلایل مختلفی وجود دارد که چرا جراح لگن شما ممکن است تعویض مفصل ران را به شما توصیه کند. افرادی که از جراحی تعویض مفصل ران سود می برند اغلب دارای موارد زیر هستند:
- بررسی هایی مانند اشعه ایکس یا اسکن MRI نشان دهنده آسیب قابل توجهی است که نیاز به جراحی دارد.
- درد لگن که فعالیت های روزمره مانند راه رفتن یا خم شدن را محدود می کند.
- درد لگن که در هنگام استراحت، روز یا شب ادامه می یابد.
- سفتی در لگن توانایی حرکت یا بلند کردن ساق پا را محدود می کند.
- تسکین درد ناکافی از داروهای ضد التهاب، فیزیوتراپی یا تکیه گاه های راه رفتن.
فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل لگن به بازیابی حرکت و قدرت مفصل کمک می کند. در ابتدا درمان در بیمارستان یک روز پس از جراحی شما شروع می شود. فیزیوتراپیست به شما یاد می دهد که چگونه به درستی در رختخواب حرکت کنید، از رختخواب خارج شوید، حمام کنید، یک پله بالا و پایین بروید و با عصا یا واکر راه بروید. ممکن است تمرینات سادهای وجود داشته باشد که میتوانید در رختخواب انجام دهید تا از لخته شدن خون جلوگیری کنید، مانند سفت کردن رانها، باسن و حرکت دادن مچ پا.
در تعویض مفصل ران چه اتفاقی می افتد؟
در تعویض مفصل ران، استخوان و غضروف آسیب دیده با جراحی برداشته شده و با اجزای پروتز جایگزین می شود.
سر استخوان ران آسیب دیده برداشته می شود و یک ساقه فلزی جایگزین آن می شود که دارای یک توپ سرامیکی در قسمت بالایی ساقه است و در مرکز توخالی استخوان ران قرار می گیرد. ساقه فمور ممکن است یا سیمان شده باشد یا به استخوان چسبیده باشد.
سطح غضروف آسیب دیده سوکت (استابولوم) برداشته شده و با یک سوکت فلزی جایگزین می شود. گاهی اوقات از پیچ برای ثابت نگه داشتن سوکت استفاده می شود.
فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل لگن
پس از تعویض مفصل ران، بیماران باید برنامه توانبخشی با فیزیوتراپی را به مدت چند ماه پیگیری کنند.
فیزیوتراپی در منزل پس از جراحی تعویض مفصل کمک زیادی به کاهش مشکلات و عوارض این جراحی بزرگ می کند.
در برنامه فیزیوتراپی تمرکز بر افزایش دامنه حرکت در مفصل جدید و همچنین تقویت عضلات اطراف لگن خواهد بود. تمرینات تعادلی نیز برای کمک به کاهش خطر افتادن انجام خواهد شد.
سرما و گرما درمانی نیز ممکن است در فرایند درمان مورد استفاده قرار بگیرند. ممکن است از گرما برای گرم کردن عضله سفت و یخ بعد از تمرین برای کاهش تورم و درد استفاده شود. فیزیوتراپیست شما هر هدف شخصی را که ممکن است داشته باشید، مانند بازگشت به فعالیت های گذشته، در نظر خواهد داشت تا مطمئن شود که تمرینات خاصی را انجام می دهید تا به شما در رسیدن به آن هدف کمک کند.
نویسنده: فیزیوتراپیست محمدرضا جان پور
شماره نظام پزشکی : ف ۴۹۳۹
فیزیوتراپی در منزل و کلینیک (تهران و کرج)
نوبت دهی مشاوره و درمان : ۰۹۱۲۲۶۵۵۶۴۸
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل لگن – فیزیوتراپی در فلکه دوم تهرانپارس – فیزیوتراپی در فلکه سوم تهرانپارس – فواید فیزیوتراپی در منزل – فیزیوتراپی در منزل توسط خانم – تعرفه فیزیوتراپی در منزل – فیزیوتراپی در منزل توسط آقا – فیزیوتراپی در منزل برای سکته مغزی – فیزیوتراپی در بلوار پروین – فیزیوتراپی خوب در تهرانپارس شرقی – فیزیوتراپی در فلکه اول تهرانپارس – فیزیوتراپی در شمال تهران – تعرفه فیزیوتراپی در منزل – فیزیوتراپی در منزل نیاوران – فیزیوتراپی در منزل مجیدیه – فیزیوتراپی در منزل هروی – فیزیوتراپی در منزل پاسداران – فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل – فیزیوتراپی در منزل با بیمه تکمیلی – – بهترین فیزیوتراپی تهرانپارس – بهترین فیزیوتراپی شرق تهران – فیزیوتراپی در منزل بلوار ارتش – فیزیوتراپی در منزل اقدسیه – فیزیوتراپی در منزل خیابان دولت – فیزیوتراپی در چیذر – فیزیوتراپی سکته مغزی در نارمک – فیزیوتراپی در قیطریه – فیزیوتراپی در ازگل