فیزیوتراپی در منزل برای زانودرد می تواند به تسکین درد و مشکلات بیمار کمک کرده و دامنه حرکتی زانو را که در اثر بیماری یا آسیب دیدگی کاهش یافته بهبود بخشد.
زانو درد می تواند ناشی از بیماری، آسیب استفاده بیش از حد یا ضربه باشد. زانو درد و شرایط مربوط به زانو شایع است.
در دوندگان، زانو بخشی از بدن است که بیشتر آسیب می بیند. تغییرات زانو مربوط به افزایش سن (استئوآرتریت) معمولاً در افراد بالای 50 سال رخ می دهد. هزاران قدم، چمباتمه زدن و چرخش به زانو در طول عمر طولانی می تواند باعث تغییراتی در غضروف و سایر قسمت های زانو شود.
زانو درد در کودکان در حال رشد نیز رخ می دهد. درد می تواند مشارکت آنها را در فعالیت های بدنی کاهش دهد، که ممکن است منجر به مشکلات دیگری در زندگی بعدی شود. تغییر در وضعیت زانو و همچنین اندام تحتانی (لگن، ساق پا و مچ پا) در طول رشد می تواند باعث ایجاد درد در کودکان و نوجوانان شود. این تغییرات رشدی می تواند بر عملکرد زانو تأثیر بگذارد.
زانو درد می تواند خفیف باشد یا می تواند شدید و تیز باشد. صدمات زانو می تواند ناشی از ضربه مستقیم به زانو یا حرکت ناگهانی باشد که زانو را فراتر از دامنه حرکتی طبیعی فشار می آورد. زانو درد می تواند راه رفتن، بلند شدن از صندلی، بالا رفتن از پله ها یا ورزش را سخت کند.
فیزیوتراپیست ها برای تشخیص و درمان زانو درد و کمک به کاهش درد و بازگرداندن حرکت شما آموزش دیده اند. فیزیوتراپی در منزل برای زانودرد به بیمارانی که به دلیل زانودرد نمی توانند به کلینیک فیزیوتراپی مراجعه کنند بسیار مناسب است.
زانودرد و دلایل بروز آن
زانو درد یک موضوع گسترده است و دلایل زیادی در بروز آن نقش دارند.
زانو درد می تواند به طور ناگهانی و بدون هیچ دلیل مشخصی رخ دهد. همچنین می تواند به آهستگی در نتیجه ضربه های مکرر ایجاد شود. زانو درد در قسمت های مختلف زانو رخ می دهد. در زیر مروری بر انواع زانو درد، و مناطقی که ممکن است در آنها رخ دهد، آورده شده است:
درد قدامی زانو. به این حالت درد کشکک فمورال (یا کشکک زانو) نیز گفته می شود. درد در اطراف کشکک زانو (کشکک) در جلوی زانو احساس می شود. این نوع زانو درد زمانی ایجاد می شود که کاسه زانو از موقعیت خود خارج شود. درد کاسه زانو معمولاً بر زنان جوانتر مانند ورزشکاران تأثیر می گذارد و ممکن است به دلیل حرکات مکرر یا استفاده بیش از حد باشد. درد اغلب هنگام انجام فعالیت هایی مانند چمباتمه زدن، راه رفتن در سربالایی یا بالا رفتن از پله ها رخ می دهد. فیزیوتراپی در منزل برای زانودرد در درمان درد قدامی زانو نقش مهمی دارد.
درد جانبی زانو. این درد در قسمت بیرونی زانو ایجاد می شود. این یک نوع آسیب ناشی از استفاده بیش از حد در دوندگان است. این زمانی اتفاق می افتد که تاندون به نام باند ایلیوتیبیال تحریک شود. درد اغلب هنگام انجام فعالیت هایی مانند بالا رفتن از پله ها، راه رفتن یا دویدن احساس می شود.
درد داخلی زانو. این درد در امتداد قسمت داخلی زانو ایجاد می شود. هنگامی که MCL به دلیل آسیب مستقیم یا استفاده بیش از حد تحریک می شود ایجاد می شود. ممکن است هنگام چمباتمه زدن، بالا یا پایین رفتن از تپه یا سطح شیب دار یا پایین آمدن از پله ها احساس درد کنید.
درد ناشی از پارگی رباط. این نوع درد ممکن است ناشی از ضربه مستقیم به زانو باشد. همچنین اگر زانوی خود را بچرخانید یا بچرخانید در حالی که پای شما روی زمین است، ممکن است رخ دهد. درد و تورم آنی معمولاً رخ می دهد. زانو ممکن است احساس ناپایداری کند – مثل اینکه بیرون می زند – وقتی می خواهید روی پای خود وزن بیاورید.
- پارگی رباط صلیبی قدامی (ACL).
- استئوآرتریت (عمومی).
- بیماری بلونت (شایع ترین در کودکان نوپا، کودکان و نوجوانان).
- منیسک دیسکوئید (شایع ترین در کودکان و نوجوانان).
- آسیب های همسترینگ.
- سندرم Iliotibial Band (ITBS) (یک آسیب شایع استفاده بیش از حد).
- بورسیت زانو.
- آسیب رباط جانبی جانبی (LCL).
- شکستگی های استرسی اندام تحتانی.
- آسیب رباط جانبی داخلی (MCL).
- آسیب رباط پاتلوفمورال داخلی (MPFL).
- پارگی منیسک.
- بیماری ازگود-شلاتر (معمولاً در جوانی تشخیص داده می شود).
- استئوآرتریت زانو.
- ناپایداری کشکک.
- درد پاتلوفمورال (کاسه زانو).
- بورسیت پس آنسرین.
- سندرم پلیکا
- آسیب رباط صلیبی خلفی (PCL).
- تعویض کامل زانو (آرتروپلاستی).
درد ناشی از آرتروز یا OA. این نوع درد ممکن است در هر جایی از زانو که غضروف شکسته شده باشد، رخ دهد. ممکن است خفیف شروع شود و به تدریج بدتر شود. با گذشت زمان، درد می تواند شروع به محدود کردن توانایی شما برای خم شدن و صاف کردن کامل زانو، بالا رفتن از پله ها، چمباتمه زدن یا پایین آوردن خود برای نشستن روی صندلی کند. زانو همچنین ممکن است با افزایش فعالیت متورم، خاموش و روشن شود. استئوآرتریت می تواند راه رفتن در مسافت های طولانی را بیش از پیش دشوار کند.
فیزیوتراپی در منزل برای زانودرد
فیزیوتراپ شما یک برنامه توانبخشی شخصی برای وضعیت شما ایجاد خواهد کرد. این برنامه می تواند به شما کمک کند تا با خیال راحت به فعالیت های مورد نظر خود بازگردید. برخی از تکنیک های درمانی عمومی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
آموزش بیمار. فیزیوتراپیست شما با شما همکاری خواهد کرد تا هر عاملی که باعث درد شما می شود را شناسایی و تغییر دهد. آنها در مورد نوع و میزان ورزش، فعالیت های ورزشی و کفش شما با شما کار خواهند کرد. آنها بهبودهایی را در فعالیت های روزانه شما توصیه می کنند. فیزیوتراپ شما یک برنامه ورزشی شخصی را به شما آموزش می دهد تا به شما کمک کند تا حد امکان به فعالیت های مورد نظر خود بازگردید.
مدیریت درد. فیزیوتراپیست شما برنامه ای را برای درمان درد شما طراحی می کند که شامل استفاده از یخ در ناحیه آسیب دیده است. آنها همچنین ممکن است اصلاح برخی از فعالیت هایی که باعث درد می شوند را توصیه کنند. فیزیوتراپیست شما از تکنیک های مدیریت درد برای کاهش یا حذف نیاز به دارو، از جمله مواد افیونی، استفاده می کند و به شما آموزش می دهد.
تمرین دامنه حرکتی. اگر تحرک (حرکت) زانوی شما محدود باشد، می تواند باعث افزایش فشار بر روی زانوی شما شود. فقدان حرکت در لگن، پا یا مچ پا نیز ممکن است زانوی شما را مجبور به عملکرد نامناسب کند. فیزیوتراپیست شما ممکن است تکنیک های کششی را برای کاهش تنش و کمک به بازگرداندن حرکت طبیعی مفاصل به شما آموزش دهد. اینها بر روی مفاصل از ناحیه لگن / لگن تا پای شما تمرکز می کنند.
درمان دستی. فیزیوتراپیست شما ممکن است با استفاده از درمان های عملی (درمان دستی) برای حرکت دادن آرام عضلات و مفاصل، وضعیت شما را درمان کند. این تکنیک ها به بازیابی و بهبود حرکت مناسب کمک می کنند. آنها همچنین ممکن است برای هدایت مفاصل شما به سمت الگوی حرکتی کم استرس استفاده شوند.
فیزیوتراپیست شما ممکن است در حین انجام حرکات خاصی مقاومت ملایمی برای بهبود قدرت شما ارائه دهد.
تقویت عضلات. ضعف یا عدم تعادل عضلانی می تواند باعث برخی از بیماری های زانو و ادامه علائم شود. بر اساس شرایط خاص شما، فیزیوتراپیست شما یک برنامه مقاومتی ایمن برای شما طراحی خواهد کرد. این برنامه احتمالاً شامل تمریناتی برای تقویت قسمت میانی و اندام تحتانی شما خواهد بود. آنها ممکن است برنامه شما را با تمریناتی که روی میز، تخت یا زمین دراز کشیده اید شروع کنند. سپس می توانید به تمریناتی که در حالت ایستاده انجام می شود (به عنوان مثال، اسکات ایستاده) بروید. فیزیوتراپ شما با توجه به سن و شرایط بدنی شما ورزش هایی را برای شما مناسب انتخاب می کند. آنها ممکن است از شما بخواهند در کلینیک از دستگاه های مقاومت استفاده کنید و به شما توصیه کنند که از چه تجهیزاتی در خانه یا باشگاه استفاده کنید.
آموزش عملکردی یکی از برنامه های فیزیوتراپی در منزل برای زانودرد است. هنگامی که درد، قدرت و حرکت شما بهبود یافت، باید با خیال راحت و به آرامی به فعالیت های سخت تر بازگردید. یادگیری حرکات ایمن و کنترل شده ضروری است تا بتوانید فشار وارده بر زانوی خود را به حداقل برسانید. بر اساس شرایط و اهداف منحصر به فرد شما، فیزیوتراپ شما مجموعه ای از فعالیت ها را برای کمک به شما در استفاده و حرکت صحیح و ایمن بدن در اختیار شما قرار می دهد.
بریس ها و سایر وسایل کمکی. بسته به شرایط شما، فیزیوتراپ یا سایر اعضای تیم مراقبت های بهداشتی ممکن است بریس، کمک راه رفتن، بسته بندی یا نوار را توصیه کنند. این دستگاهها ممکن است به بهبودی شما کمک کنند.
نویسنده: فیزیوتراپیست محمدرضا جان پور
شماره نظام پزشکی : ف ۴۹۳۹
فیزیوتراپی در منزل و کلینیک (تهران و کرج)
نوبت دهی مشاوره و درمان : ۰۹۱۲۲۶۵۵۶۴۸