فیزیوتراپی دیسک کمر به عنوان بهترین و موثرترین روش در درمان غیرجراحی دیسک کمر شناخته می شود که نیاز به انجام عمل جراحی را به حداقل می رساند.
بیرون زدگی دیسک کمر یکی از بیماری های مهم و شایع ستون فقرات است که با خروج قسمت میانی درون دیسک بین مهره ای همراه است ، دیسک بیرون زده سبب وارد شدن فشار به ریشه ها و اعصاب نخاعی شده و منجر به بروز علائم حسی _ عصبی و حرکتی برای فرد بیمار می شود.
ستون فقرات انسان شامل 26 مهره است که به وسیله صفحاتی به نام دیسک بین مهره ای از یکدیگر جدا میشوند.
در صورتی که عاملی سبب آسیب و یا پارگی دیسک ها شود منجر به خارج شدن قسمت میانی درون دیسک شده که این وضعیت می تواند منجر به وارد شدن فشار بر ریشه های و اعصاب نخاعی و بروز علائمی همچون کمردرد ، درد پاها ، اختلالات حرکتی و … شود.
از آن جایی که علائم فتق دیسک با سایر مشکلات ستون فقرات همچون کشیدگی رباط ها یا عضلات کمر، تنگی کانال نخاعی، آرتروز کمر، برخی از بیماری های روماتیسمی و حتی عفونت هایی مانند تب مالت شبیه است تشخیص آن دشوار است و نیازمند بررسی دقیق توسط متخصص است.
لازم بذکر است که استراحت مطلق برای مبتلایان به این عارضه مگر در موارد خاص توصیه نمی شود چراکه استراحت مطلق سبب ضعیف شدن عضلات کمر و تشدید درد و سایر علائم بیماری می شود.
علائم بیرون زدگی دیسک کمر
- کمردرد مزمن و گاهی شدید که سبب بروز مشکلات زیادی برای فرد مبتلا می شود.
- گزگز و مورمور، بی حسی و سرد و گرم شدن پاها
- انتشار درد به پاها
- تشدید درد با نشست و برخاست و حتی عطسه و سرفه
- ضعف پاها
- اختلال در عملکرد پاها
- اختلالات حرکتی
دلایل و عوامل خطر
- کاهش میزان آب موجود در دیسک و کاهش انعطاف پذیری آن به دلیل افزایش سن
- وارد آمدن فشار بیش از حد به ستون فقرات به دلایلی مانند بلند کردن اجسام سنگین
- ورزش سنگین و بدون آمادگی قبلی
- آسیب دیدگی دیسک ها در اثر وارد شدن ضربه شدید به ستون فقرات در اثر حوادث ناگهانی
فیزیوتراپی دیسک کمر
بسیاری از بیمارانی که دچار این عارضه هستند با روش های فیزیوتراپی دیسک کمر به بهبودی قابل توجهی می رسند و نیاز به انجام جراحی در این افراد به حداقل می رسد.
فیزیوتراپیست با آموزش انجام حرکات فعال و یا غیر فعال عضلات ، ماساژ و دستکاری ستون فقرات به بهبود شرایط فرد مبتلا به فتق دیسک کمر کمک می کند.
استفاده از گرما و سرما به عنوان یکی از متدهای موثر در فیزیوتراپی به تخفیف علائم این عارضه کمک می کند.
استفاده از گرما سبب افزایش جریان خود در کمر می شود که این وضعیت علاوه بر کمک به تسکین درد در دور کردن مواد زائد از ستون فقرات نیز نقش دارد که این امر کمک زیادی به کاهش درد و التهاب می کند. گرما سبب آرام شدن و relax شدن بافت های آسیب دیده و ملتهب می شود ، گرما همچنین به آزادسازی و شل شدن عضلات سفت شده کمک زیادی می کند ، گرما در افزایش قطر عروق خونی و افزایش میزان انرژی و اکسیژن دردسترس سلول ها برای سوخت و ساز و ترمیم خود کمک می کند.
استفاده از سرما نیز سبب کاهش سرعت هدایت جریان عصبی ، جریان های الکتریکی و در نتیجه کاهش احساس درد در منطقه آسیب دیده می شود. سرما درمانی همچنین در کاهش التهاب ناشی از دیسک کمر نیز نقش زیادی دارد.
لیزر درمانی دیسک کمر
لیزر درمانی یکی از مدالیته های پرکاربرد فیزیوتراپی در درمان دیسم کمر است که با استفاده از لیزر پرتوان و لیزر کم توان به تخفیف علائم این بیماری کمک می کند. انرژی لیزر پرتوان سبب افزایش انرژی ، گرمای عمقی و سوخت و ساز در بافت هدف در بدن شده و از این طریق روند بهبودی را سرعت می بخشد.
تکنیک های منوال تراپی و مانیپولاسیون ستون فقرات نیز به جااندازی مفاصل و بافت های نر کمک کرده و فشار ناشی از دیسک بیرون زده بر اعصاب نخاعی را کاهش می دهد.
تمرینات ورزشی نیز بخش مهمی از برنامه درمانی فیزیوتراپی دیسک کمر است. انجام تمرینات ورزشی مناسب با شرایط بیمار ، فشار داخل دیسک را کاهش ، اسپاسم و گرفتگی عضلانی را از بین برده و به تنظیم مفاصل پشت ستون مهره ها ( فاست ها ) کمک می کند.
ورزش دیسک کمر شامل تمرینات کششی برای افزایش انعطاف پذیری و دامنه حرکتی ستون فقرات است، در واقع تمرین درمانی یکی از موثرترین راهکارهای فیزیوتراپی دیسک کمر است که در تخفیف علائم و عوارض ایجاد شده برای بیمار نقش دارد.
اولتراسوند تراپی نیز یکی از روش های درمانی در تسکین علائم دیسک کمر است ، امواج اولتراسوند سبب افزایش گرمای عمقی در بافت هدف شده و به از بین بردن گرفتگی های عضلانی و تسکین درد کمک زیادی می کند. اولتراسوند تراپی همچنین سبب افزایش جریان خون در دیسک کمر شده و به افزایش سرعت بهبودی کمک زیادی می کند.
الکتروتراپی تنس نیز یکی از روش های رایج در تسکین درد ناشی از دیسک کمر است.
آن دسته از بیمارانی که به دلیل بیماری خود توانایی جابجایی و مراجعه به کلینیک فیزیوتراپی ندارند می توانند از خدمات فیزیوتراپی در منزل متخصصان ما بهره مند شوند.
استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن نیز در تسکین درد و التهاب ناشی از بیرون زدگی دیسک کمر نقش دارد ، در موارد درد شدید ممکن است پزشک تزریق داروهای کورتیکواستروئیدی در فضای اپیدورال را توصیه کند.
در صورتی که بیرون زدگی دیسک کمر با فیزیوتراپی دیسک کمر بهبود پیدا نکند و بیرون زدگی دیسک موجب فلج اندام های تحتانی یا بی اختیاری در دفع ادرار و مدفوع شده باشد جراحی در کمترین زمان ممکن باید انجام شود.
پس از جراحی فیزیوتراپی دیسک کمر برای توانبخشی بیمار و بهبودی هرچه سریع تر باید بطور منظم دنبال شود تا بیمار هرچه سریع تر به شرایط زندگی عادی برسد.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی در منزل – فیزیوتراپی دیسک کمر – هزینه فیزیوتراپی در منزل – فیزیوتراپی در منزل تهران – فیزیوتراپی در منزل شمال تهران – دکتر فیزیوتراپی – فیزیوتراپی دیسک – هزینه فیزیوتراپی در منزل – تعرفه فیزیوتراپی در منزل – فیزیوتراپی در منزل شرق تهران