فیزیوتراپی ضایعه نخاعی یکی از مهم ترین ارکان توانبخشی افرادی که دچار این آسیب شده اند می باشد و نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی این افراد دارد.
طناب نخاعی در یک مسیر کانال شکل در میان استخوان گردن و کمر قرار دارد و مجموعه ی بسیار پیچیده از اعصاب است که مغز را به بدن متصل می کند و در صوتری که در دچار آسیب شود سبب بروز اختلالات حسی و عملکردی در اندام ها می شود.
آسیب های قسمت بالای گردن جدی تر از آسیب در قسمت پایین تر گردن هستند چراکه حتی ممکن اسب سبب بروز اختلال در سیستم تنفسی فرد نیز شوند.
ضایعه نخاعی موجب فلج عضلانی و از دست دادن حس فیزیکی می شود و در حال حاضر درمانی برای آسیب نخاعی وجود ندارد، اگر چه نتایج می تواند با انجام پروسه توانبخشی کاملی برای بیمار، تا اندازه زیادی بهبود یابد.
آسیب های نخاعی منجر به فلج شدن و از دست دادن حس عضلات و همچنین اختلال در بسیاری از سیستم های مختلف بدن و بروز مشکلاتی همچون بی اختیاری ادرار و مدفوع می شود.
فیزیوتراپی اندام ها با هدف جلوگیری از عوارض جراحی و بستری، جلوگیری از محدودیت حرکتی و بهبود دامنه حرکتی مفاصل که در اثر این عارضه آسیب دیده و ضعیف شده اند ارائه می شود.
تمرینات ورزشی و ترمش های کششی و تقویتی نیز که فیزیوتراپیست برای بیمار تنظیم می کند با ایجاد تحرک در مفاصل و اندام ها عوارض ناشی از کاهش تحرک را به حداقل می رساند.
آسیب نخاعی ممکن است در اثر شكستگی مهره و يا آسيب دیسک ها در اثر حوادث ناگهانی هنچون تصادف با اتومبیل ، سقوط از ارتفاع ، ضربه شدید و … ایجاد شود. این آسیب ممکن است به دو صورت كامل و جزئی رخ دهد که بر حسب شدت آسیب ایحاد شده عوارض ناشی از آن نیز متفاوت خواهد بود.
فیزیوتراپی ضایعه نخاعی
در صورتی كه آسيب طناب نخاعی به صورت كامل نباشد و اتصال طناب نخاعی با بخش زيرين آن در محل آسيب به صورت جزئی باقی مانده باشد ميتوان به بازگشت حركات و عملكرد اندام های پايينی بخش آسیب دیده امیدوار بود.
فیزیوتراپی ضایعه نخاعی عوارض حسی و حرکتی ناشی از این عارضه را تا حد ممکن کاهش داده و به بیمار کمک می کند تا بتواند سریع تر با شرایط جدید خود کنار آمده و زندگی کند.
سلول های سيستم عصبی قابليت ترميم کمی برخوردارند و آسيب اين سلول ها معمولا روند بهبودی طولانی خواهد داشت یا اصلا قابل بهبود نیستند.
پس از این آسیب بيمار توانايی های حسی و حركتی خود را در قسمت هایی از بدن از دست داده و به همین جهت توانایی حرکت دادن اندانم های خود را نداشته و باید بطور دائم یا موقتی در بستر بماند ، به همین جهت عوارض ناشی از بیحرکتی در این افراد شایع است مه با فیزیوتراپی ضایعه نخاعی می توان به تخفیف آن ها کمک زیادی کرد.
فیزیوتراپی ضایعه نخاعی
افراد مبتلا به آسیب نخاعی اغلب نیازمند انجام جراحی برای ثابت قرار دادن قسمت آسیب دیده در گردن یا کمر و پس از پروسه توانبخشی با فیزیوتراپی و کاردرمانی هستند.
همان طور که گفته شد فیزیوتراپی بخش مهمی از برنامه توانبخشی این بیماران را شامل می شود.
از آن چایی که این بیماران اغلب توانایی های حرکتی خود را از دست داده اند و جابجایی و مراجعه به کلینیک فیزیوتراپی برای آن ها دشوار است ارائه حدمات فیزیوتراپی در منزل برای مبتلایان به ضایعه نخاعی بسیار مناسب است.
فیزیوتراپی بر بهبود تحرک و کمک به افراد برای بدست آوردن دوباره ی توانایی های حرکتی تا جای ممکن تمرکز دارد.
فیزیوتراپی نقش موثری در بازگشت فرد به زندگی طبیعی و کاهش عوارض ناشی از ضایعه نخاعی دارد.
فیزیوتراپی به افرادی که دچار آسیب جزیی شده ان دکمک می کند تا هرچه سریع تر بتوانند راه بروند و به زندگی عادی خود بازگردند.
فیزیوتراپی ضایعه نخاعی
الکتروتراپی یکی از متدهای فیزیوتراپی است که برای کمک به بیماران آسیب نخاعی توسط فیزیوتراپیست مورد استفاده قرار می گیرد.
آموزش راه رفتن دوباره نیز از مهم ترین اهدافی است که فیزیوتراپی ضایعه نخاعی دنبال می کند و برای این منظور فیزیوتراپیست استفاده از وسایلی همچون تردمیل را توصیه می کند ، در صورتی که بیمار به تنهایی نتواند این کار را انجام دهد فیزیوتراپیست به وی کمک می کند.
فیزیوتراپیست علاوه بر ارائه راهکارهای درمانی و توانبخشی توصیه هایی در ارتباط با استفاده صحیح از ابزارهای کمکی همچون صندلی چرخدار ، عصا و واکر به بیمار داده به تطابق بیمار با آن ها کمک زیادی می کند.
از آن جایی که ضعف شدید اندام ها و ناتوانی فرد در حرکت دادن اندام ها از جمله عوارض شایع این آسیب است تمرینات فیزیوتراپی با هدف تقویت عضلات ضعیف شده ارائه می شود.
فیزیوتراپیست با تشویق بیمار به انجام منظم تمرینات نقش موثری در بازیابی توانایی های حرکتی پس از آسیب نخاعی دارد.
استفاده از دوچرخه های مخصوص که ثابت و مجهز است و در هنگام استفاده از این دستگاه پاهای بیمار به پدال بسته میشود و فیزیوتراپیست دستگاه را به حرکت در می اندازد از جمله تمرینات موثر فیزیوتراپی ضایعه نخاعی است.
انجام تمرینات فیزیوتراپی برای کمک به وضعیت راه رفتن و تحرک بیمار پس از آسیب نخاعی مهم ترین هدفی است که فیزیوتراپیست دنبال می کند.
فیزیوتراپی ضایعه نخاعی نقش مهمی در کمک به بیماران آسیب نخاعی دارد و نه تنها آنها را قادر میسازد که عملکرد طبیعی خود را که در حال حاضر قادر به داشتن آن هستند حفظ کنند، بلکه به کیفیت زندگی آنها با افزایش تواناییهای فیزیکی بهبود می بخشد.
اگرچه در مواردی که قطع ریشه های عصبی نخاعی رخ داده و فرد بطور کامل فلج شده و فیزیوتراپی نمی تواند به بازیابی عملکرد اندام ها کمک کند اما بهرحال می تواند از پیشرفت ضعف و ناتوانی در فرد کمک کند.
متخصصان فیزیوتراپی در منزل ما با دانش و تجربه کامل در زمینه بیمارانی که دچار آسیب نخاعی شده اند بهترین و جدیدترین شیوه های درمان و توانبخشی ضایعه نخاعی را برای کمک به بهبود شرایط مبتلایان به آسیب نخاعی را بکار می بندند.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی در منزل – فیزیوتراپی آسیب نخاعی – فیزیوتراپی در منزل تهران – فیزیوتراپی در منزل کرج – فیزیوتراپی در شرق تهران – فیزیوتراپی خوب در نارمک – فیزیوتراپی ضایعه نخاعی