کمردرد مرتبط با دیسک کمر
دیسک های بین مهره ای بالشتک های اسفنجی هستند که بین مهره های ستون فقرات قرار دارند.
عوامل خطر برای ایجاد تغییرات دیسک شامل افزایش سن، اضافه وزن، عدم ورزش و بلند کردن بارهای سنگین است.
اصطلاح “دیسک” مخفف “دیسک بین مهره ای” است. اینها بالشتک های اسفنجی هستند که استخوان های ستون فقرات (مهره ها) را از هم جدا می کنند. دیسک ها جذب شوک را فراهم میکنند، ستون فقرات را ثابت نگه میدارند و به مهرهها «نقاط محوری» میدهند تا حرکت کنند.
دیسک ها دارای دو بخش هستند: پوسته خارجی الاستیک (“فیبروز حلقوی”) و یک ماده ژله مانند داخلی (“نوکلئوس پالپوس”). پوسته بیرونی “ژله داخلی” را در هسته دیسک احاطه کرده و نگه می دارد.
دیسک ها می توانند فشار یا بار بسیار زیادی را بدون مشکل تحمل کنند. اما انواع خاصی از فشار می تواند باعث کشیدگی و تحریک پوسته بیرونی شود. در برخی موارد، این می تواند محتویات آن را به بیرون هدایت کند. این به عنوان بیرون زدگی دیسک شناخته می شود.
در این شرایط کمردرد مرتبط با دیسک کمر می تواند شدید بوده و فرد را برای انجام فعالیت های روزمره دچار مشکل کند.
تغییرات دیسک در طول زندگی ما اتفاق می افتد زیرا بافت های همبند با افزایش سن تغییر می کنند و ساختارهای ستون فقرات برای مقابله با بارهای فیزیکی زندگی روزمره سازگار می شوند. این تغییرات “مربوط به سن” یا “تخریبی” ممکن است در عکس برداری با اشعه ایکس یا اسکن پشت، حتی در افراد سالم بدون کمردرد دیده شود. برآمدگی دیسک، باریک شدن فضای دیسک (یا از دست دادن ارتفاع دیسک) و کم آبی دیسک، تغییرات معمولی مرتبط با سن هستند.
علائم دیسک کمر
علائم دیسک تحریک شده بسته به محل و شدت آن می تواند متفاوت باشد. اسکن پشت اغلب برای تعیین اینکه آیا کمردرد یک فرد ناشی از مشکل دیسک است مفید نیست، زیرا دیسک ها با افزایش سن و با استفاده تغییر می کنند. با این حال، علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- کمر درد
- افزایش کمردرد هنگام خم شدن مکرر یا با نشستن طولانی مدت
- افزایش کمردرد همراه با سرفه، عطسه، خنده یا زور زدن
- در صورتی که دیسک باعث تحریک عصب مجاور شده باشد، درد، بیحسی یا سوزن سوزنهایی که به بازو یا پا تابیده میشوند.
برخی از افراد بیشتر از دیگران در معرض مشکلات دیسک هستند. عوامل خطر عبارتند از:
- افزایش شاخص توده بدنی (مانند چاقی)
- عدم تناسب اندام
- عدم ورزش منظم
- سیگار کشیدن
- افزایش سن
- وضعیت بدنی ضعیف
- دیابت
- بلند کردن بارهای سنگین
با این حال، اغلب، تغییرات دیسک بدون یک عامل خطر قابل تشخیص ایجاد می شود.
درمان کمردرد مرتبط با دیسک کمر
اکثر مشکلات دیسک و کمردرد ناشی از آن بدون در نظر گرفتن درمان با گذشت زمان برطرف می شوند، درست مانند رگ به رگ شدن بافت نرم در سایر قسمت های بدن.
استراحت کوتاه مدت در بستر برای چند روز ممکن است در مدیریت اولیه دیسک کمر شدید کمک کند. با این حال، اکثر افراد با توجه به میزان درد خود می توانند با محدودیت هایی فعال بمانند. تسکین درد مناسب و اجازه دادن به فرد برای فعال ماندن در محدوده درد خود معمولا بهترین رویکرد است.
برخی از درمان های مورد استفاده برای تسکین کمردرد مرتبط با دیسک کمر عبارتند از:
- استفاده از کمپرس گرم
- استفاده از کمپرس یخ
- افزایش تدریجی سطح فعالیت در محدوده درد
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) یا استروئیدها
- داروهای تسکین دهنده درد، مانند پاراستامول.
- کمردرد مرتبط با دیسک کمر ممکن است با تزریق استروئیدهای ضد التهابی در ناحیه عصب نخاعی آسیب دیده درمان شود. در موارد شدید، درد ممکن است با جراحی برای بریدن دیسک بیرون زده تسکین یابد. این ممکن است برای کاهش فشار روی عصب نخاعی آسیب دیده انجام شود.
- در موارد شدید بیماری دژنراتیو دیسک، ممکن است جراحی برای برداشتن دیسک و جوش دادن دو مهره در دو طرف در نظر گرفته شود.
فیزیوتراپی برای کمردرد
فیزیوتراپی موثرترین روش درمان غیرجراحی کمردرد مرتبط با دیسک کمر است.
متخصصان ما در کلینیک فیزیوتراپی آیتن ابتدا اقدام به ارزیابی و معاینه دقیق بیماران کرده و پس از آن برنامه درمانی شخصی سازی شده ای را برای هر بیمار در نظر می گیرند که به درمان کمردرد و شایر مشکلات ناشی از فتق دیسک کمک می کند.
فیزیوتراپی علاوه بر کمک به تسکین علائم کمک زیادی به بهبود دامنه حرکتی ستون فقرات می کند و انجام فعالیت های روزمره را در دامنه بدون درد برای بیمار فراهم می کند.
یک برنامه ورزشی که برای بهبود قدرت، انعطاف پذیری و تناسب اندام توسط متخصص فیزیوتراپی طراحی شده است
ماساژ، تحرک ستون فقرات یا درمان دستی توسط دکتر فیزیوتراپی از تکنیک های موثر فیزیوتراپی در درمان کمردرد هستند که توسط متخصصان ما در کلینیک فیزیوتراپی آیتن در شریعتی ارائه می شود.
هم ورزش و هم فیزیوتراپی میتوانند نقش مهمی در بهبود فتق دیسک و درد مرتبط با آن داشته باشند، اما هر دو باید با دقت و در زمان مناسب انجام شوند. روشهای دیگر مانند گرما، ماساژ و کشش میتوانند در مراحل اولیه مؤثر باشند و به کاهش درد کمک کنند.
راه رفتن و ورزش برنامه ریزی شده در طول مرحله بهبودی مفید است، در حالی که عدم حرکت فیزیکی کامل می تواند اثرات فتق دیسک را بدتر کند.
درمانگران ما علاوه بر ارائه خدمات در کلینیک فیزیوتراپی ، خدمات فیزیوتراپی در منزل را نیز برای عزیزانی که به دلیل درد و دیگر شرایط بیماری توانایی مراجعه به کلینیک فیزیوتراپی را ندارند ارائه می دهند.
مقالات مرتبط :